Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

26. У чому полягає нормування праці?

Нормування праці – це від діяльності з управління підприємством, пов’язаний з визначенням необхідних затрат праці та її результатів, контролем за мірою праці.

Мета нормування праці в ринкових умовах полягає в тому, щоб на основі зростання технічної озброєності та удосконалення організації виробництва у праці, поліпшення її умов максимально скоротити витрати виробництва за рахунок щільного використання робочого часу, скорочення його непродуктивних витрат.

Завдання нормування праці полягає у наступному:

  • встановлення нормативу часу на одиницю продукції;

  • впровадження найбільш раціонального режиму використання устаткування, машин і механізмів;

  • розробка найбільш раціональної структури виробничого процесу;

  • впровадження ефективної організації праці робітника на робочому місці.

Відповідно до мети, завдань та принципів зміст процесу нормування праці на підприємстві включає:

  • вивчення та аналіз змісту і характеру праці відповідної категорії персоналу в реальних організаційно – технічних і санітарно – гігієнічних умовах;

  • вивчення передового науково – технічного організаційного, виробничого вітчизняного та закордонного досвіду, аналіз можливостей впровадження його в умовах підприємства;

  • вибір оптимального варіанта технології і організації праці;

  • проектування режимів роботи обладнання, прийомів і методів роботи, системи обслуговування робочих місць, режимів праці і відпочинку;

  • розрахунок норм у відповідності з особливостями технологічного і трудового процесів;

  • апробація норм, оцінка їх економічної ефективності, аналіз тенденцій змін організаційно – технічних умов, уточнення норм;

  • впровадження норм на конкретні роботи у виробничому процесі і подальше коректування у зв’язку зі зміною організаційно – технічних умов трудової діяльності.

Значення нормування праці в ринкових умовах полягає в тому, що воно стає одним із найдійовіших засобів забезпечення конкурентоздатності підприємства, оскільки сприяє скороченню затрат праці, економії коштів на оплату праці, зниженню собівартості продукції, підвищенню продуктивності праці, ефективності виробництва.

Нормування праці є основою для планування чисельності персоналу, їх доцільної розстановки, найбільш ефективного використання техніки і трудового потенціалу підприємства.

Нормування праці виконує соціальне завдання, що полягає у створенні сприятливих умов для формування зацікавленого ставлення працівників до проведеної адміністрацією роботи в певній галузі. Йдеться, насамперед, про взаємини між безпосереднім виконавцем певної праці (ним є фахівець — аналітик праці) і працівниками, які її виконують. Психологічно важливо перебороти традиційне сприйняття працівниками однозначно сформованого іміджу нормувальника як працівника, діяльність якого об'єктивно спрямована на обмеження заробітку або на штучне припасування норм під заздалегідь установлений рівень оплати праці. Принципово іншою виявляється роль аналітика праці, що діє на основі принципу невіддільності норм праці від застосовуваних методів роботи. За такого підходу підвищення рівня напруження норм, що ґрунтується на поліпшенні технології й умов праці на робочому місці, підвищує продуктивність праці робітників і рівень їх оплати. Це створює атмосферу ділового співробітництва аналітика праці з робітниками, майстрами, менеджерами й іншими працівниками підприємства.