Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 частина.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
276.48 Кб
Скачать

75. Поняття механізму держави. Механізм держави і державний апарат.

М. Д. є реальною організаційною матеріальною силою, завдяки якій держава здійснює владу.

М. Д.– це цілісна ієрархічна система держ. органів, що здійснюють держ. владу, а також установ, підпр-в, за допомогою яких виконуються завдання і функції держави.

Ознаки М. Д. :

1) цілісність та ієрархія. Ц. забезп-ся єдиними принципами орг-ції та діяльн-ті держ. органів і установ, єдиними цілями і завданнями. І. означає підпорядкування нижчих органів держави вищим.

2) первинними структурними частинами є державні органи і установи, пов’язані між собою засадами субординації та координації.

3) складається з людей, що спеціально займаються управлінням (законотворчістю, виконанням законів, охороною їх від порушень)

4) він є тією організаційною і матеріальною силою, за допомог якої держава досягає конкретних результатів.

5) за допомогою механізму держави практично здійснюється влада і виконуються функції держави.

6) М.Д. покликаний надійно гарантувати та охороняти законні інтереси і права громадян.

Структура М. Д. включає:

1) державний апарат (систему органів держ. власності). Д.А. співвідноситься з М.Д. як частина і ціле, виступаючи як головний, системоутворюючий елемент М.Д.

2) держ. установи і підприємства, які владних повноважень (за винятком їхніх адміністрацій) не мають, але виконують загально соціальні ф-ції у сфері економіки, освіти, охор. здоров'я, культури, науки.

3) державних службовців (чиновників).

4) організаційні засоби і фінансові кошти, а також примусову силу, необхідні для забезпеч-я діяльності М. Д.

Побудова і діяльність механізму суч. держави здійснюється на основі певних принципів, до яких належать:

1) принцип гуманізму – пріоритетності захисту прав і свобод людини і громадянина в діял-ті держави.

2) принцип розподілу влад у побудові та функціонуванні держ. апарату.

3) принцип гласності в діяльності державного апарату.

4) високий професіоналізм держ. службовців і компетентність держ. органів.

5) принцип законності, тобто правові засади в діяльн-ті всіх складових частин механізму держави.

6) принцип демократизму у формуванні та діял-ті держ. органів, що дозволяє враховувати різноманітні інтереси переважної більшості громадян.

М. Д. виступає основним суб’єктом здійснення держ. влади. За допомогою Д. М. держава здійснює свої функції, здійснює вплив на стабілізацію та розвиток суспільного життя, сприяє поглибленню демократії та організованості в країні.

76. Законодавча влада і її функції.

Поняття “закон-ча влада” має декілька значень. Законодавча влада – це:

1) повноваження видавати загальнообов’язкові нормативно-правові акти, що належить народу або делеговане народом своїм представникам у парламенті.

2) носій народного суверенітету, вираз волі народу, інтересів народу.

3) система органів держави, що мають право приймати закони.

У суч. владі З. В. носить представницький характер. На основі виборів народ передає владу своїм представникам і таким чином уповноважує представницькі органи здійснювати державну владу.

Функції З.В.:

1) законодавча д-ть є визначальною в компетенції парламенту

2) представницька функція пов’язана із забезпеченням партійного, територіального, корпоративного, етнічного представництва.

3) установча функція полягає в затвердженні та призначенні різних осіб на держ. пости, створення організаційних структур.

4) функція контролю та відповідальності проявляється в обговоренні осн. напрямків урядової політики, бюджету та звіту про його виконання, парламентських запитів депутатів уряду або міністру, контрольній діяльності парламентських комісій, виразі недовіри уряду.

У демократ. Д. найвищим представницьким та законодавчим органом є парламент – збори представників народу – депутатів, які на пленарному засіданні обговорюються та ухвалюються рішення, перш за все закони. Парламенти можуть мати двопалатну і однопалатну стр-ру. У федеральних Д. парламенти складаються з 2 палат (1- представляє народ, 2-субєкти федерації), які в принципі мають однакові законодавчі повноваж-я (у США – Палата представників і Сенат, в Австрії – Союзна рада і Нац. Рада).

Однопалатні парламенти існують у країнах з більш-менш однорідним націон. складом населення або невеликих за територіями розмірами (Угорщина, Данія, Фінляндія).

Парламент і кожна палата на весь термін повноважень утворюють комісії (комітети). Їх різновиди: постійні, тимчасові, змішані, спеціальні. Найбільш поширеною комісією є погоджувальна, її завдання – вироблення узгоджених рішень палат. Основне призначення комісій полягає в попередньому розгляді законопроектів. Комісії можуть також мати право законодавчої ініціативи, контролю за урядом і апаратом державного управління.