Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси ден 2007. Ф (1 ч).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
729.6 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Чим фінанси відрізняються від грошей?

  2. У якому сегменті пересікаються сфери функціонування фінансів і грошей?

  3. Чим визначаються можливості і характер кількісного впливу фінансів на суспільне виробництво?

  4. Від яких факторів залежить якісний вплив фінансів на суспільне виробництво?

Література

[15] р. 1, р. 2; [16] р.1, р. 2; [17] р. 1-3; [18] р. 1, р. 2;

[19] р. 1, р. 2; [20] р. 1, р. 2; [21] р. 1, р. 2;

Дод. [33]; [37]

Тема 3. Становлення і розвиток фінансової науки

Мета роботи:

Засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про розвиток фінансової науки у ХІХ столітті і внесок українських вчених у її розвиток

План вивчення теми

1. Розвиток фінансової науки у ХІХ столітті.

2. Внесок Українських вчених у розвиток фінансової науки. Методичні рекомендації

При розгляді першого питання, перш за все слід підкреслити, що саме на ХІХ століття припадає найбільший розвиток фінансової науки, насамперед на другу його половину. В цей час у більшості країн Європи перейшли від абсолютизму до конституційної форми правління. Стали розвиватися правові основи державного управління, у тому числі й фінансове право, виникла потреба в наукових дослідженнях у галузі фінансів.

Саме в цей час фінансова наука виокремлюється із загальної теорії політичної економії, стає самостійною сферою знань. У багатьох великих університетах Європи створюються кафедри фінансів. Можна стверджувати, що фінансова наука в XIX столітті досягла більших успіхів, ніж за весь попередній час.

У другій половині XIX століття не можна не відзначити вагомий внесок у фінансову науку німецьких учених. Насамперед слід згадати К. Г. Рау. Він написав першого підручника з фінансів "Основні начала фінансової науки", який витримав багато видань і майже півстоліття був основним підручником не лише в Німеччині, й у багатьох країнах Європи.

Цього ж часу достатньо значний внесок у фінансову науку зробив швейцарський фінансист Ж. Сісмонді. Він розглядав фінанси як засіб поліпшення життя народу. У своїх працях він доводив необхідність скорочення непрямого оподаткування, встановлення неоподатковуваного мінімуму, впровадження прогресивного податку тощо. До числа відомих фінансистів кінця XIX століття належать також австрієць Е. Сакс, італієць Ф. Нітті, американець Е. Селігман.

Необхідно пам’ятати, що загальною характерною рисою всіх наукових досліджень цього часу є те, що фінансова наука не виходила за рамки державних фінансів, тобто проблеми розглядалися лише в межах бюджетної системи.

При підготовці другого питання студентам слід показати українських фінансистів, охарактеризувати їх праці і вплив на розвиток фінансової науки.

Питання для самоконтролю

  1. Чому вважається, що фінансова наука в ХІХ столітті досягла більших успіхів, ніж за весь попередній час?

  2. Яка загальна риса наукових досліджень ХІХ століття?

  3. Які наукові дослідження українських фінансистів використовуються в сучасних умовах?

  4. У чому полягає теоретично-змістовна спрямованість наукових досліджень представників української наукової думки?