Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси ден 2007. Ф (1 ч).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
729.6 Кб
Скачать

Тема 5. Податки. Податкова система

Мета роботи: засвоїти, закріпити і розширити знання про принципи формування податкової системи України та окремі види податків як джерело доходів бюджету

План вивчення теми

  1. Принципи формування податкової системи.

  2. Платежі за ресурси.

Методичні рекомендації

Починати опрацювання першого питання слід визначити, що побудова оптимальної податкової системи повинна базуватися на таких принципах:

1. Економічної ефективності.

2. Адміністративної простоти.

3. Гнучкості.

4. Політичної відповідальності.

5. Справедливості.

Студенти повинні вміти охарактеризувати кожен принцип і знати яким чином він застосовується в податковій політиці держави.

Опрацьовуючи друге питання, необхідно визначити економічне призначення ресурсних платежів; види плати за ресурси; ставки платників. Зокрема, слід розглянути такі види платежів: лісовий дохід; плата за землю; плата за воду; плата для відшкодування витрат на геологорозвідувальні роботи; плата за спеціальне використання природних ресурсів.

Питання для самоконтролю

  1. Чи належить мито до прямих податків?

  2. Який порядок стягування мита і перерахування його в бюджет?

  3. Які податки збираються як плата за ресурси?

  4. Визначте фактори, які впливають на встановлення розміру ставок плати за ресурси (окремо по кожному виду) .

Література

[4]; [7]; [15] р. 11; [16] р. 8;

[19] р. 6, § 6.3; 3.2; [20] р. 10; [21] р. 6;

Дод. [32]

Тема 6. Бюджет. Бюджетна система

Мета роботи:

засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про значення субсидій, субвенцій і дотацій у збалансуванні бюджетів різних рівнів; бюджетні права державних органів

План вивчення теми

  1. Субсидії, субвенцій і дотації, їх значення у збалансуванні бюджетів різних рівнів.

  2. Бюджетні права державних органів законодавчої і виконавчої влади.

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання слід ураховувати етап розвитку економіки країни. Так, у дореформений період для досягнення балансу бюджету використовувалися дотації. Основна мета їх надання – покриття розриву між доходами і видатками республіканських бюджетів шляхом видання дотацій із союзного бюджету. При цьому обсяг таких дотацій і кількість дотаційних республік постійно збільшувалася, крім того, дотації не мали цільової спрямованості. Особливістю бюджетів початку перехідного періоду є відновлення такої форми перерозподілу коштів, як субвенція. Субвенції носили цільовий характер і видавалися із державного бюджету на компенсацію недоодержаних доходів у зв'язку з нерівномірним їх розподілом між регіонами в умовах діючої системи цін, а також на фінансові заходи, пов'язані з вирівнюванням соціального розвитку територій. Починаючи з 1991 р. в результаті здійснених перетворень, створення незалежних держав, було розроблене відповідне законодавство про формування бюджетів усіх рівнів на їх територіях. Слід розглянути значення субсидій, субвенцій і дотацій у нових умовах; доцільність їх існування і використання. При цьому необхідно використати Закон України "Про бюджетну систему України" у редакції 1995 р. з доповненнями та змінами до нього.

Для розуміння суті другого питання слід звернути увагу на визначення поняття "бюджетне право". Розглядаючи бюджетні права державних органів влади, потрібно розрізняти їх економічні та управлінські функції; порядок формування бюджету та інші питання, визначені законодавчими актами. Також необхідно визначити питання фінансової бази місцевого самоуправління, спираючись на законодавчі акти, тобто юридичні норми, які гарантують органам місцевого самоуправління самостійну бюджетно-фінансову діяльність.