Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси ден 2007. Ф (1 ч).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
729.6 Кб
Скачать

Література

[15] р. 3, § 3.1; 3.3; 3.4; 3.5;

[16] р.1, § 1.2

Тема 4. Фінансове право і фінансова політика

Мета роботи:

засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про правовий аспект регулювання фінансових відносин і розвиток фінансового законодавства в Україні

План вивчення теми

  1. Організаційно-правове забезпечення фінансової політики.

  2. Види, форми і методи фінансового контролю.

Методичні рекомендації

Вивчаючи перше питання, слід ураховувати деякі моменти. Вироблення фінансової політики та її реалізація з допомогою фінансового механізму ґрунтуються на відповідних організаційних елементах цього механізму, які тісно взаємопов'язані і підпорядковані один одному.

Фінансове законодавство формує правове поле для здійснення фінансової діяльності і, відповідно, для реалізації фінансової політики. Фінансове планування є відображенням напрямів, форм і методів фінансової політики. Воно, по суті, є її матеріалізацією. Організація фінансової діяльності та фінансових відносин спрямована на втілення в практику завдань фінансової політики, на реалізацію фінансових планів. Фінансовий контроль призначений для перевірки законності фінансових операцій, моніторингу реалізації завдань фінансової політики і виконання прийнятих планів.

Далі слід розглянути фінансове право. Необхідно пам’ятати, що фінансове законодавство охоплює усі сфери і ланки фінансової системи й усі форми і методи фінансової діяльності, які підлягають правовій регламентації. Загалом його можна поділити на дві частини: законодавчі акти, що безпосередньо регулюють фінансові відносини, та закони з інших сфер діяльності, в яких виділяються фінансові засади їх функціонування.

При опрацюванні другого питання слід засвоїти, що ефективність реалізації фінансової політики залежить від багатьох чинників, серед яких особлива роль належить фінансовому контролю. Саме він забезпечує зворотний зв’язок між наміченими і досягнутими результатами.

Фінансовий контроль являє собою сукупність видів, форм і методів перевірки законності і доцільності здійснення фінансових операцій та реалізації на цій основі завдань фінансової політики.

Студенти повинні зрозуміти, що фінансовий контроль зв’язаний з реалізацією фінансової політики як безпосередньо, так і через контроль за фінансовою діяльністю окремих суб’єктів.

Фінансовий контроль за діяльністю суб’єктів фінансових відносин передбачає різноманітні його види, форми і методи. Студенти повинні знати не тільки їх класифікацію, а й характеристику кожного з них.

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає організаційно-правове забезпечення фінансової політики?

  2. Яке значення має впровадження правових норм в область фінансів?

  3. Які органи влади здійснюють державний фінансовий контроль?

  4. Що собою являє ревізія як метод фінансового контролю?

Література

[15] р. 4, § 4.1; 4.2; 4.3; [16] р. 3, § 3.1; 3.2; 3.3; [17] р. 1, § 1.4;

[18] р. 3, § 3.1; 3.2; [19] р. 3, § 3.1; 3.2; [20] р. 4, § 1, 2; [21] р. 3;

Дод. [33]