Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтерактивний комплекс з фізики ч.2(задачі).doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

3.2. Сила Лоренца

  1. Потік -частинок (ядер гелію), прискорених різницею потенціалів U=1 МВ, влітає в однорідне магнітне поле напруженістю 1,2кА/м. Швидкість кожної частинки перпендикулярна до ліній напруженості магнітного поля. Знайти модуль сили F, що діє на частинку.

  2. Знайти кінетичну енергію (в електрон-вольтах) протона, що рухається по дузі кола радіусом 60см у магнітному полі з індукцією 1Тл.

  3. Протон і електрон, рухаючись з однаковою швидкістю, влітають в однорідне магнітне поле. У скільки разів радіус кривизни R1 траєкторії протона більший від радіуса кривизни R2 траєкторії електрона?

  4. Протон і електрон, прискорені однаковою різницею потенціалів, влітають в однорідне магнітне поле. У скільки разів радіус кривизни R1 траєкторії протона більший від радіуса кривизни R2 траєкторії електрона?

  5. На фотографії, отриманій у камері Вільсона, траєкторія електрона в однорідному магнітному полі є дугою радіусом R = 10 см. Модуль індукції поля В = 10 мТл. Знайти кінетичну енергію електрона W (в електрон-вольтах).

  6. Заряджена частинка рухається в магнітному полі по колу зі швидкістю, модуль якої рівний 1106 м/с. Модуль індукції магнітного поля рівний 0,3 Тл. Радіус кола 4см. Знайти заряд частинки, якщо відомо, що її кінетична енергія рівна 12кеВ.

  7. Протон і -частинка влітають в однорідне магнітне поле перпендикулярно до ліній індукції. У скільки разів період обертання Т1 протона в магнітному полі менший від періоду обертання Т2 -частинки?

  8. -частинка, кінетична енергія якої W = 500 еВ, влітає в однорідне магнітне поле перпендикулярно до ліній індукції. Модуль індукції магнітного поля В=0,1 Тл. Знайти модуль сили F, що діє на -частинку, і радіус R кола, по якому рухається частинка.

  9. Виходячи з умови попередньої задачі, знайти період обертання -частинки.

  10. -частинка, модуль моменту імпульсу якої , влітає в однорідне магнітне поле перпендикулярно до ліній індукції. Модуль індукції магнітного поля В=24мТл. Знайти кінетичну енергію W -частинки.

  11. Однозарядні іони ізотопів та прискорюються різницею потенціалів U = 300 В; потім вони попадають в однорідне магнітне поле, лінії індукції якого перпендикулярні до напряму їх руху. Модуль вектора магнітної індукції В = 0,08 Тл. Знайти радіуси кривизни R1 і R2 траєкторій цих іонів.

  12. Знайти відношення q/m (питомий заряд) для зарядженої частинки, якщо вона, влітаючи з модулем швидкості 1106 м/с в однорідне магнітне поле, модуль напруженості якого 200кА/м, рухається по дузі кола радіусом 8,3см. Напрям руху частинки перпендикулярний до ліній напруженості магнітного поля. Порівняти розраховану величину зі значенням q/m для електрона, протона і -частинки.

  13. Напруженості магнітного поля та електричного поля направлені однаково; Н = 8 кА/м, Е = 1 кВ/м. Електрон влітає в таке електромагнітне поле зі швидкістю 1105м/с. Знайти модулі нормального , тангенціального і повного прискорення електрона, якщо він рухався паралельно до вектора напруженості електричного поля.

  14. Розв’язати попередню задачу, якщо електрон рухався перпендикулярно до вектора .

  15. Індукція магнітного поля та напруженість електричного поля взаємно перпендикулярні; В = 0,5 мТл, Е = 1 кВ/м. Пучок електронів влітає в таке електромагнітне поле, причому швидкість їх перпендикулярна до площини, в якій лежать вектори та . Знайти швидкість електронів , якщо при одночасній дії обох полів пучок не відхиляється від заданого напряму.