Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент персоналу 2009 теория.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
3.86 Mб
Скачать

Розділ іv. Оплата праці, підвищення рівня

ДОХОДІВ ПРАЦІВНИКІВ. НОРМУВАННЯ ПРАЦІ.

Роботодавець зобов'язується :

4.1. Здійснити заходи щодо удосконалення організації оплати праці, посилення її ролі в мотивації праці, забезпечення стабільного зростання рівня трудових доходів найманих працівників. Забезпечити дотримання чинного законодавства з оплати праці, державних гарантій, норм Генеральної, Галузевої угод, цього Договору.

4.2. Фонд оплати праці на 2004 рік визначити у розмірі до 40% від валових витрат по підприємству. У тому числі фонд основної заробітної плати – не менше 70% від загальної суми ФОП. Фонд натуральної оплати праці до 25% виробленої продукції, якою може виплачуватись натуроплата (зерно, виноград, овочі, плоди по плановій собівартості).

4.3. Фонд оплати праці збільшувати відповідно до збільшення обсягів ви-робництва та зростання індексу цін на споживчі товари і послуги.

4.4. Здійснювати оплату праці на основі тарифної системи, з дотриманням міжкваліфікаційних співвідношень розмірів основної заробітної плати, визначених у Галузевій угоді.

Застосовувати такі форми і системи оплати праці:

  • годинні тарифні ставки для робітників виноробної промисловості, на капітальному ремонті будівель і споруд, водії;

  • відрядні розцінки для робітників рослинництва, трактористів;

  • місячні оклади для електриків, слюсарів, зварників, майстрів-наладників, спеціалістів згідно штатного роспису.

4.5. Встановлювити з 01.02.04р. мінімальну тарифну ставку робітника, який виконує просту роботу, що не вимагає кваліфікації у розмірі 205 грн в розрахунку на місяць. Розмір тарифної ставки робітника першого розряду на ручних роботах в рослинництві встановити 205 грн. (додаток). Адміністрація може тимчасово встановлювати норми оплати праці нижчі за визначені Угодою, але лише на період подолання фінансових труднощів, терміном не більше 6-ти місяців.

Розміри годинних (денних) тарифних ставок і місячних окладів робітників, посадових окладів керівників і фахівців та міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів заробітної плати встановити згідно з додаткам 2.

4.6. Заробітну плату у грошовому виразі виплачувати 7-го числа. При вип-латі заробітної плати за місяць надавати працівникам інформацію про на-раховану суму, утримання за всіма видами, суму до виплати. Не допускати порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

4.7. Частину заробітної плати, але не більше 50% від нарахованого серед-ньомісячного заробітку, може бути виплачена натуроплатою. Натуроплату обчислювати за цінами, що не перевершують собівартості продукції. (ст.23 Закону про оплату праці)

4.8. За бажанням працівників в рахунок заробітної плати реалізувати про-дукцію власного виробництва.

4.9. При наданні відпустки виплачувати всі належні виплати. Виплати про-водяться один раз в тиждень – четвер.

4.10. З метою посилення мотивації праці на проведенні основних сільсько-господарських робіт можуть розроблятися та запроваджуватися додаткові до передбачених цим Договором умови оплати праці за погодженням з профспілковим комітетом (ст.97 КЗпП)

4.11. Переглядати та заміняти застарілі норми виробітку, приводити їх у відповідність галузевим та міжгалузевим нормам за погодженням з профкомом, попередивши працівників за 2 місяці (ст.32 КЗпП)

4.12. Установлювати знижені норми виробітку:

  • до 40% молодим робітникам, не досягшим 18 років;

  • до 50% молодим спеціалістам на обрізуванні садів, виноградників, на прищеплюванні винограду.

4.13. Для молодих трактористів-машиністів, закінчивших ПТУ і зайнятих на механізованих роботах, норми виробітку на перші 3 місяці знижуються на 40%, наступні 3 місяці – на 20%.

4.14. Керівник господарства за погодженням з профкомом може позбавляти окремих робітників премії чи додаткових оплат за зниження рівня виробництва частково чи повністю, за низьку якість сільськогосподарських робіт, за порушення технології, за порушення трудової дисципліни, за притягнення до адміністративної відповідальності, за допущення прогулів.

4.15. Працівникам, які залишили роботу до одержання продукції, завершення збору врожаю і виконання основних робіт незавершеного виробництва в рослинництві, доплата і премії не виплачуються, за виключенням тих, хто звільнився по поважним причинам: в зв язку з призовом в Армію, вступом на навчання, виходом на пенсію, обранням на виборну посаду і ін. І нараховуєть-ся пропорційно відпрацьованому часу.

4.16 Водіям грузових автомобілів виплачується щомісячна надбавка за класність в % від тарифної ставки за фактично відпрацьований час в ролі водія :

- водій 1 класу - 25%

- водій 1 класу на автобусах - 15%

- водій 11 класу - 10%

При переводі водіїв ( в зв’язку з несправністю чи некомплектністю закріп-лених за ними автомобілей, відсутністю роботи за спеціальністю і т.д.) на роботи по ремонту і техобслуговуванню автомобілей, оплата праці прово-диться по виконуваній роботі. При цьому водіям присвоюється розряд слю-саря по ремонту автомобілей в відповідності з кваліфікаційними характе-ристиками ЄТКД.

4.17. Залучати тимчасових і сезонних працівників на слідуючі види робіт:

- обрізування садів і винограду, роботи по догляду за садами і виноградниками (підвязка, обломка, прополювання), збирання врожаю плодів і винограду, будівництво об’єктів сільськогосподарського призначення.