Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експлутация Головко М.В..docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
2.77 Mб
Скачать

4.5.Опис прийнятої технології

4.5.1.Струменево-ін’єкційний метод ямкового ремонту.

Струменево-ін'єкційний метод ямкового ремонту асфальтобетонних покриттів з використанням спеціальної машини Savalko RS 800(рисунок4.1) і бітумно-катіонній емульсії.

Технологія ремонту складається з наступних технологічних операцій:

- продування ям на покритті стислим повітрям;

- підгрунтовування поверхні ям бітумною емульсією;

- заповнення ями чорним щебенем;

- нанесення на поверхню заповненої ями шару білого щебеня для запобігання прилипанню шин автомобіля до покриття.

Метод застосовується для ремонту покриттів дороги.

Результати використання:

Трудомісткість ямкового ремонту знижується в 3 рази, собівартість - в 2 рази.

4.5.2. Технологія ремонту асфальтобетонну горячою асфальтобетонною сумішшю

При ремонті асфальтобетонних покриттів закладають тріщини і вибоїни, усувають хвилі і напливи, відновлюють покриття на окремих ділянках з поверхневим шаром, що викришився, і на ділянках з тими, що просіли і проломами.

Дрібні волосяні тріщини усувають укочуванням покриття важкими котками, а також розливом по цій ділянці розрідженого або гарячого бітуму БНД 60/90 або БНД 90/130 з подальшою присипкою його піском або мінеральним порошком в кількості 1 м3| на 10000 м2| покриття з укочуванням гарячими дорожніми прасками або котками.

Тріщини шириною до 15 мм очищають від пилу і грязі і продувають стислим повітрям. Після очищення або продування тріщину заповнюють сумішшю в'язкого бітуму БНД 60/90 або БНД 90/130 з мінеральним порошком в співвідношенні 1:1 або РБВ.

Тріщини шириною більше 15 мм після очищення ґрунтують розрідженим бітумом, а потім заповнюють мастикою "Ізол", РБВ або асфальтобетонною сумішшю. Поверхня закладених тріщин повинна бути присипана піском або мінеральним порошком і затерта гарячою праскою. Температура матеріалу повинна бути не менше 150-170 °С. Матеріал, вживаний для закладення тріщин, повинен бути еластичним, водонепроникним з достатньо високою стійкістю до температури| і мати хороше зчеплення з асфальтобетоном. Найбільш придатні для заповнення тріщин - резино-бітумні| мастики "Ізол", РБВ-25, РБВ-35, РБВ-50.

Відновлення покриття з викришуваним| поверхневим шаром проводять шляхом поверхневої обробки з використанням бітумних матеріалів і кам'яного висіву.

Закладення ділянок з вибоїнами включає наступні роботи: наведення контуру пошкодженої ділянки, вирубка покриття на глибину вибоїни, але не менше чим на 2-3 див. Стінки вибоїни повинні бути прямовисними.

Ремонтоване місце очищають, ґрунтують тонким шаром розрідженого бітуму і укладають гарячу асфальтобетонну суміш. При глибині вирубки більше 5 см асфальтобетонну суміш кладуть в два шаруючи з пошаровим ущільненням.

Ущільнення укладеної суміші при невеликих (0,2-1,0 м2|) ізольованих одна від одної вибоїнах проводять за допомогою трамбівки масою 15-25 кг або заздалегідь нагрітими ручними металевими катками. Суміш ущільнюють трамбівками від країв до середини. Місця сполучення нового асфальтобетону із старим загладжують гарячим металевою праскою. При значній площі вибоїн, що закладаються, асфальтобетонну суміш ущільнюють моторними катками, ручними віброкатками або прямокутними вібраторами.

Для закладення вибоїн застосовують дрібнозернисту або піщану асфальтобетонну суміш.

Хвилі і напливи усувають шляхом укочування покриття важкими катками в жарку погоду. Способи усунення хвиль і зрушень на покритті залежать від розмірів і характеру цих деформацій. За відсутності розривів покриття ці дефекти усувають укочуванням від країв до середини з перекриттям слідів проходів катка масою 10-15 т на 20-25 див. Великі за площею і висотою хвилі, горби і зрушення зрізають автогрейдерами або вирубують на всю товщину покриття. Після виправлення підстави його грунтують рідким бітумом і укладають асфальтобетонну суміш з урахуванням осідання на ущільнення.

Ремонт ділянок з тими, що просіли і проломами виконують в наступній послідовності: вирубують асфальтобетон в межах меж тієї, що просіла або пролому, розбирають штучну підставу і перевіряють підстилаючий грунт, який залежно від його стану укріплюють терпкими матеріалами або замінюють на іншій стійкіший, потім відновлюють штучну підставу і укладають нове асфальтобетонне покриття. Проломи, отримання підстилаючих грунтів, що виникають в результаті, ремонтують тільки після пристрою нової штучної підстави з термоізолюючим| шаром.