Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експлутация Головко М.В..docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
2.77 Mб
Скачать

2.6 Технологія організація виконання робіт з експлуатаційного утримання засобів організації та безпеки дорожнього руху

2.6.1 Дорожні знаки.

Дорожні знаки розміщують на автомобільних дорогах з метою забезпечення безпеки руху транспортних засобів і пішоходів, для інформування користувачів доріг про умови і режими руху на дорозі і їх орієнтування.

Знаки, що встановлюються на дорогах, повинні відповідати вимогам ДСТУ 2586-94 "Знаки дорожні". Дорожні знаки підрозділяються на 7 груп, кожна з яких має свою форму (трикутник, восьмикутник, коло, квадрат і три види прямокутників).

Вони мають чотири типорозміри: I - малого, II - середнього, III - великого, IV - дуже великого для встановлення на дорогах різних категорій.

Групи знаків, їх кількість і місце встановлення визначають схеми організації дорожнього руху, що розробляються, затверджуються дорожньо-експлуатаційними організаціями і узгоджуються з органами Державної автомобільної інспекції України.

Дорожні знаки (за винятком кілометрових) установлюють зображенням назустріч руху з правого боку дороги на спеціальних і єдиних для даної дороги (маршруту) стояках. Заборонні, наказові та інформаційно-вказівні знаки і знаки пріоритету можуть бути установлені над проїзною частиною на портальних, консольних опорах або на тросах-розтяжках.

ти дубльовані (повторені на одному перпендикулярі до осі дороги) з лівого боку дороги, на розділювальній смузі або острівці.

При установленні на одній опорі декількох знаків по горизонталі або по вертикалі черговість їх розташування відносно краю проїзної частини або зверху униз має бути такою:

- пріоритету;

- попереджувальні;

- наказові;

- заборонні;

- інформаційно-вказівні;

- сервісу;

- таблички до дорожніх знаків.

При розміщенні на одній опорі знаків однієї групи черговість їх розташування визначають номером знаку у групі.

Таблиця 2.6.1 – Очистка дорожніх знаків

№ пр.

Обг-рунт.

Склад робіт

Ресурси

Од.

вим.

Обєм

робіт

Прод-

ть

К-ть,

маш/зм

люд/зм

Маш.

Робіт

3-19-1

Очищення від бруду дорожніх знаків вручну

шт

220

26,67

8,24

Таблиця 2.6.2 – Заміна пошкоджених дорожніх знаків

№ пр.

Обсяг

грунт.

Склад робіт

Ресурси

Од.

вим.

Об’єм

робіт

Прод-

ть

К-ть,

маш/зм

люд/зм

Маш.

Робіт

3-21-1

Зняття щита знака. Викопування опор (стояків) вручну. Зачищення ям. Кріплення щита знака до опори (стояка). Установлення знака, засипання ями грунтом з пошаровим трамбуванням та перевіркою правильності установлення. Улаштування берми.

шт

15

3,74

4,01

Таблиця 2.6.3 – Ліквідація пошкоджень бар’єрного огородження

№ пр

Обсяг

грунт.

Склад робіт

Ресурси

Од.

вим

Об’єм

робіт

Прод-

ть

К-ть,

маш/зм

люд/зм

Маш.

Робіт

3-25-1

Підчистка дна ями. Рідсипка щебеню товщиною 10 см з трамбуванням до проектної позначки.

2,7р

м

330

14,64

22,54

3-25-1

Установлення залізобетонних стовпів автокраном. Перехід робочих уздовж фронту роботи. Розмітка місць для просвердлювання. Улаштування отвору газозварюванням. Установка бруса автокраном. Остаточна вивірка бар’єрної огорожі. Закріплення бруса болтами та гайками. Приймання цементобетонної суміші. Розподіл суміші товщиною 50-60 см по ямам з трамбуванням. Обслуговування і переміщення автокрана уздовж фронту робіт.

м

330

57,89

5,7