Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експлутация Головко М.В..docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
2.77 Mб
Скачать

2.3. Технологія організація виконання робіт з експлуатаційного утримання смуги відведення, земляного полотна та водовідводу

2.3.1. Утримання смуги відводу.

Роботи з утримання смуги відводу мають за мету підтримувати її в чистоті, забезпечувати водовідвід, проводити роботи з протипожежних ходів, підтримувати розташовані в її межах літні шляхи, а також організовані з'їзди з дороги в належному стані, вести догляд за декоративними, снігозахисними, протиерозійними насадженнями.

Бур'яни на смузі відводу скошують до періоду цвітіння. Хімічні засоби (гербіциди) призначаються і застосовуються за дозволом районної санепідемстанції. Кущі, розташовані поблизу дороги, які можуть викликати снігові заноси, а також обмежують видимість (в плані і бокову), вирубують.

Примикання, перехрестя залізничних, автомобільних доріг і інших комунікацій з діючими автомобільними дорогами, а також прокладання повітряних мереж, підземних кабелів і трубопроводів різного призначення на смузі відводу виконують згідно з вимогами діючих нормативів після узгодження проектної документації із відповідними дорожньо-експлуатаційними організаціями та Державтоінспекцією МВС України.

2.3.2. Утримання земляного полотна і водовідвідних споруд.

Роботи з утримання земляного полотна спрямовані на збереження його поздовжнього та поперечного профілю, постійне підтримування у робочому стані різноманітних водоприймальних, водопровідних і водопропускних пристроїв, що забезпечує належну надійність земляного полотна, узбіч і укосів. Особливу увагу дорожньо-експлуатаційна служба повинна приділяти ділянкам з несприятливими грунтово- і гідрологічними умовами і, особливо, на пучинонебезпечних місцях, на болотах і у місцевостях з штучним зрошенням.

Головними вимогами по утриманню за періодами року є:

- у весняний період необхідно уникати і максимально знижувати перезволоження ґрунтів земляного полотна талими і ґрунтовими водами;

- у літній період необхідно виконувати роботи по догляду і ремонту конструктивних елементів земляного полотна (узбіччя, укоси, водовідвід), усуванню незначних деформацій і пошкоджень;

- в осінній період необхідно попереджувати перезволоження земляного полотна атмосферними опадами.

Весняний період особливо відзначається несприятливим впливом природних факторів, в результаті чого виникають умови, які сприяють максимальному зволоженню земляного полотна.

Дорожньо-експлуатаційна служба повинна своєчасно виявляти місця застою води, замулення, проводити очистку узбіч від снігу та льоду, виконувати роботи, що забезпечують швидкий відвід талих вод, своєчасно видаляючи невеликі перешкоди і зруйнування, що заважають стоку. Додатково на узбіччях влаштовують поперечні дренажі, прорізи завширшки 0,25 - 0,5 м, що забезпечує швидкий відвід води при розмерзанні ґрунту під дорожнім одягом і на узбіччях.

Прорізи виконують на глибину дорожнього одягу у вигляді шахівниці з відстанню між ними не більше 4 м, надаючи дну прорізу ухил не менше 40%о. Ці ділянки для забезпечення безпеки руху огороджують відповідними дорожніми знаками та огородженням.

На укосах виїмок, які мають вихід ґрунтових вод, доцільно проводити очистку їх поверхні від снігу з видаленням за межі виїмки. Сніг необхідно видалити також з поверхні укосів, особливо з північного боку.

В кінці весняного періоду, коли грунт підсохне, виконують такі роботи:

а) засипку ґрунтом окремих вибоїв, колій і інших пошкоджень на поверхні узбіч;

б) заповнення ґрунтом промоїн, ям і провалів на укосах насипів і виїмок;

в) планування і ущільнення ґрунтів узбіч;

г) планування укосів насипів і виїмок для усунення невеликих пошкоджень;

е) відновлення пошкодженого покрову укосів і узбіч (якщо вони укріплені травою).

На укріплених узбіччях при відновленні деформованих ділянок застосовують матеріали, аналогічні тим, які застосовувались для їх укріплення.

Ґрунтові узбіччя, які складаються з важко суглинистих ґрунтів, доцільно зміцнювати піщаним ґрунтом.

У літній період виконують роботи по скошуванню трав і дрібної порості на узбіччях, укосах, водовідвідних канавах і смузі відводу, забезпечують умови швидкого стоку води у подальший осінній період. До початку інтенсивних осінніх атмосферних опадів вся система дренажу і водовідводу повинна знаходитись у робочому стані, укоси і узбіччя повинні мати рівну поверхню і похили, які визначаються місцевими ґрунтовими і кліматичними умовами. Бокові нагірні водовідвідні канави і лотки поблизу пучинонебезпечних ділянок до закінчення літнього періоду повинні бути ретельно очищені і при необхідності заглиблені.

В осінній період дорожньо-експлуатаційна служба повинна слідкувати за роботою дренажної і водовідвідної систем, своєчасно очищати їх від замулювання і засмічування. Перед замерзанням ґрунту незакріпленні узбіччя треба спрофілювати, щоб у зимовий період була змога ефективно виконувати їх очистку від снігу, а у весняний період забезпечувати належний водовідвід. У складних грунтових і кліматичних умовах, особливо на ділянках доріг, схильних до виникнення пучин, в осінній період треба забороняти з'їзд транспортних засобів на незакріплені узбіччя. У цей період, як і весною, дорожньо-експлуатаційна служба повинна забороняти використання притрасових резервів для прогону чи вигону свійських тварин.

Таблиця 2.3.1 – Прочищення водовідвідних канав, механічно та вручну.

Джерело обгрунтування

Склад робіт

ресурси

Од.

вимір

Об’єм робіт

продуктивність

К-сть ,маш-змін, чол.-змін

маш

Робітники.

1

1-13-1

Відновлення профілю водовідвідних канав автогрейдером

ДЗ-180

км

24

16,63

1.44

2

1-16-1

Прочищення водовідвідних канав вручну для відведення води з узбіч

2

м

10667

86,96

122,67

3

1-17-21

Профілювання узбіч автогрейдером середнього типу

ДЗ-31

км

6,1

21,00

0,29

4

1-21-1

Планування укосів насипу автогрейдером при роботі в 2-х напрямках

ДЗ-180

м2

7920

8080,81

0,98

5

Методичні вказівки

Збирання сміття, та вівіз його на звалище

КамАЗ 5513

2

км

44

20000

2,2