Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микро.2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

28. Ринок досконалої конкуренції в довгостроковому періоді.

Довгостроковий період–це період, достатній для входу і виходу фірми з галузі.

Крива пропозиції конкурентної фірми в довгостроковому періоді показує обсяг продукції, який виготовляється при кожнім значенні ціни, щоб досягти максимізації прибутку на довгостроковому інтервалі. Крива пропозиції конкурентної фірми на довгостроковому інтервалі визначається частиною кривої LMC, розташованої вище LACmin, що відповідає ціні беззбитковості на довгостроковому інтервалі.

Якщо фірма в довготривалому періоді якої-небудь галузі отримує високий прибуток, це залучить на ринок інші фірми. Збільшення числа продажів знизить ціну на товар–дрібні фірми з нетехнологічним виробництвом підуть з ринка. Коливання будуть відбуватися, поки ціна на ринку не установиться на рівні LACmin. Тоді ринок перестане бути привабливим для інших фірм, тому що діючі підприємства будуть мати нульовий прибуток.

Рівновага галузі в довгостроковому періоді–коли фірми не прагнуть ні залишити галузь, ні вступити в неї, ні підвищити, ні знизити масштаби виробництва.

В основі довгострокової рівноваги на конкурентному ринку лежать три моменти:1.Попит на ринку збігається з пропозицією і рівноважна ціна, що встановлюється, влаштовує як покупців, так і продавців.2.Усі фірми в галузі максимізують свій прибуток.3.Усі фірми мають нульовий прибуток.

Конкурентна фірма знаходиться в стані короткострокової рівноваги, коли при рівноважному обсязі продукції P = МС і коли досягається ефективність розподілу. Конкурентна фірма знаходиться в стані довгострокової рівноваги, коли при рівноважному обсязі випуску P = МС = АС. Тоді фірма досягає виробничої ефективності..

Досконала конкуренція і її ефективність.

Досконала конкуренція обумовлює ефективний розподіл ресурсів.

Ресурси розподілені ефективно в тому випадку, якщо жоден із суб'єктів не має можливості поліпшити свій економічний стан без погіршення економічного стану інших суб'єктів (оптимум Парето). Ефективний стан економіки виключає неефективне використання ресурсів.

Граничні умови ефективності виробництва будь-якого блага:

МВ = МС, де МВ – гранична корисність споживача;МС – граничні витрати виробництва.

Рівноважна ціна на ринку вільної конкуренції дорівнює, з одного боку, цінності для споживача кожної додаткової одиниці блага, з іншого боку, витратам виробництва цієї додаткової одиниці блага.

29.Модель «чистої» монополії і її характеристики.

Монополія – ринкова структура, прямо протилежна досконалій конкуренції. Вона виникає, коли за певних причин на ринку товару функціонує одна фірма, яка може задовольнити весь платоспроможний попит.

Риси монополії:1.Єдиний продавець. Поняття «фірма» і «галузь» збігаються.2.Частка випуску монопольного ринку відповідає ринковій пропозиції.3.Фірма виготовляє унікальний товар.4.Бар'єри для вступу в галузь.

Бар'єри:1.Економія від масштабу. 2.Виключне право компанії на володіння рідким і важливим ресурсом.3.Держава створює бар'єри для входження в галузь, видаючи патенти і ліцензії.

Види монополій:1.Чиста монополія–єдиний продавець товару, що не має субститутів.2.Природна монополія.3.Проста монополія-встановлює однакові ціни для всіх покупців.4.Монополія, що використовує цінову дискримінацію–установлює різні ціни на той самий товар для різних покупців.5.Закрита монополія–захищена від конкуренції юридичними обмеженнями.6.Відкрита монополія–одна фірма на якийсь час стає єдиним виробником продукції, не маючи спеціального захисту.

Особливості монополії:Велика кількість покупців на монопольному ринку приводить до того, що жоден з них фактично не в змозі впливати на формування ринкової ціни. Тому кожен споживач змушений орієнтувати свій попит відповідно ціні, що пропонує монополіст.

Монополіст регулює ціну так, щоб споживачі купили весь обсяг товару, що він пропонує, визначаючи при цьому не тільки Qs, але і ціну. Тобто монополіст одержує монопольну владу.

Крива ринкового попиту D є кривою середнього доходу монополіста (D = AR). MR < Р, тому крива MR завжди нижче кривої D.Для монополіста неможливо визначити криву пропозиції. (МС=МR)

Розглянемо зв`язок між еластичністю попиту і доходом монополіста.