Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прогр сп38 11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
587.26 Кб
Скачать

Тема 2. Цінності сім'ї

Психологія сексуальності. Теорія З.Фрейда. Поняття про не­повну, моногамну і полігамну сім'ю. Образ сім'ї в різних цивілі­заціях. Статеве питання і його значення для розуміння і бороть­би з проституцією. Пропаганда "вільного" способу життя в 20-30-і рр. XX ст.: ідеї І.Арманд, О.Коллонтай про "розкріпачен­ня" жінки. Наслідки емансипації жінки в сучасному суспільстві.

Сім'я як цінність. Сім'я як основа особистостого щастя лю­дини. Сім'я як основа матеріального благополуччя. Сім'я як моральний ідеал людини. Особливості психології дітей, юнацт­ва, жінки, чоловіка, людей літнього віку. Основні причини шлюбних розлучень. Сексуальність в шлюбі. Основи сімейної педагогіки. Сімейна дипломатія. Сім'я - смисл життя Людини. Регулювання сім'ї. Роль батька у формуванні майбутнього чо­ловіка і майбутньої жінки. Консультація "Шлюб і сім'я".

Педагогічний акцент : Людина приречена бути не одинокою.

Тестування з метою самопізнання: подружні тести № 1-4 (за книгою: Л.Москвін. Знциклопедия психологических тестов. -Саратов: Научная книга, 1996); "Якою мірою Ви терплячі?", "Чи вмієте Ви відрізнити чоловіка від жінки?" (американський тест на виявлення характеру).

Звуковий ряд. Притчі І.Тургенєва "Егоїст" і "Життєве правило".

Дискусія на одну із тем: 1. Чи потрібне "ліцензування" батьків? Якщо так, то який іспит вони повинні скласти? 2.Як стосунки старших братів і сестер з молодшими готують стар­ших до ролі батьків? 3. Чи потрібна нам емансипована жінка?

Творча робота: Моє родинне дерево.

Тема 3. Спілкування в колективі

Категорія спілкування в психології. Міжособистісні взаєми­ни в групах і колективах. Людина-маніпулятор. Структура взає­мин в колективі. Конфлікт як суспільне явище. Як завоювати друзів і здійснювати вплив на людей. Мова тіла. Конституцій­на концепція Кречмера і Шелдона і застосування її на практиці. Передумови продуктивного спілкування. Самооцінка. Страте­гія прийняття рішень.

Педагогічний акцент: У будь-якому конфлікті винними є обидві сторони.

Тестування з метою пізнання:"Чи товариські Ви?", "Чи кон­фліктна Ви особистість?", "Якою мірою Ви помірковані?".

Звуковий ряд. Фрагмент "Чому я щасливий" із повісті Л.Тол-стого "Казаки"; вірш Н.Заболоцького"Про красу людських облич"; уривок із притчі Р.Баха "Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон".

Тема 4. Людина і її здоров'я

Професійні і сезонні хвороби. Епідемії. Інвазії. "Чоловічі хвороби" та їх профілактика. Захворювання, що передаються статевим шляхом: герпес, гепатит В, сифіліс, хламідіоз, гені­тальні бородавки, гонорея, СНІД. їх етіологія і профілактика. Безпечний секс.

Тиск середовища: алкоголь, нікотин, наркотики. Історія їх появи в житті суспільства і наслідки. Свобода і право протис­тояти натовпу. Шкідливі звички і їх профілактика.

Психічне здоров'я людини. Фрустрація, афект. Причини і профілактика суїциду. Телефони довіри. Консультація психо-аналітика.

Педагогічний акцент: Людина - господар свого здоров'я.

Вправи: Медитація. Храм тиші. Діалог із часом. Діалог з не­нажерою. Абсолютне здоров'я.

Дискусія: Хіба веселитися можна лише "під кайфом"?

Звуковий ряд. Есе Д.Пауела "Чому я боюсь любити?" Для медитації використовувати класичну камерну чи сучасну елек­тронну музику.