Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.А. Жук, І.Л. Жук, О.М.Неживець - Господарське....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.85 Mб
Скачать

§ 5. Командитне товариство

Командитним є товариство, в якому поряд з одним або більшою кількістю учасників, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується внеском у майно товариства.

Якщо в командитному товаристві беруть участь два або більше учасників з повною відповідальністю, вони несуть солідарну відповідальність за боргами товариства.

Таким чином, принциповою відмінністю коман-дитного товариства від інших видів товариств є те, що в командитному об'єднанні беруть участь дві ка-

>>>123>>>

тегорії засновників, а саме: а) особи, які цілком відповідають за зобов'язаннями товариства у формі солідарної відповідальності; б) особи, відповідальність яких обмежується розмірами їхніх внесків у майні товариства.

Управління справами командитного товариства здійснюється тільки учасниками з повною відповідальністю. У командитному товаристві, де є тільки один учасник з повною відповідальністю, управління справами здійснюється цим учасником самостійно.

Створюється командитне товариство на основі укладання засновницького договору, що підписується усіма повними учасниками. У цьому договорі, крім загальних умов для господарських товариств, відображається розмір часток кожного з учасників з повною відповідальністю, розмір, склад і порядок внесення ними внесків, форма їх участі в справах товариства. В установчому договорі щодо учасників командитного товариства вказується тільки сукупний розмір їх внесків у майно товариства, а також розмір, склад і порядок їх внесення.

Вкладники беруть певну участь у діяльності товариства, наприклад, вони можуть виконувати дорадчі функції в управлінні, здійснювати контроль, представництво на підставі отриманого доручення, виконувати інші дії. Варто зазначити, що право діяти від імені товариства вони мають тільки в межах отриманого доручення. Вкладники можуть вимагати першочергового повернення внеску (у порівнянні з учасниками з повною відповідальністю) у випадку ліквідації товариства, ознайомлюватися з річним звітом і балансом, а також перевіряти правильність їх складання.

Поряд із правами, законодавством закріплені й обов'язки вкладників. Так, вкладники командитного товариства повинні робити внески і додаткові внески у розмірі, способами й у порядку, передбаченими установчим договором. Сукупний розмір часток вкладників не повинен перевищувати 50 відсотків майна товариства, зазначеного в установчому договорі. На момент реєстрації командитного това-

>>>124>>>

риства кожен з вкладників повинен внести не менше ніж 25 відсотків свого внеску.

Командитне товариство в процесі своєї діяльності може бути реорганізоване або ліквідоване. При цьому, крім загальних основ припинення діяльності господарських товариств, командитне товариство припиняє діяльність також у випадку вибуття всіх учасників з повною відповідальністю.

При вибутті усіх вкладників учасники з повною відповідальністю мають право замість ліквідації товариства перетворити його в повне товариство. У цьому випадку необхідно внести відповідні зміни в установчий договір і державний реєстр.

Питання для засвоєння матеріалу:

1. Що таке господарське товариство? Чим господарське товариство відрізняється від підприємства?

2. Який порядок створення господарських товариств?

3. У чому полягає відмінність товариства з обмеженою відповідальністю від повного товариства?

4. Що таке статутний фонд господарського товариства, який його розмір і призначення?

5. Розкрийте функції органів управління господарськими товариствами.

6. У чому полягає відмінність акціонерного товариства відкритого та закритого типу? Перерахуйте переваги та недоліки кожного з них.

7. Чим подібні і відрізняються характер та обсяг відповідальності учасників повних товариств і товариств із додатковою відповідальністю?

8. Розкрийте поняття акції та охарактеризуйте її основні види.

9. Який порядок припинення діяльності господарських товариств?

10. Складіть порівняльну таблицю управління в різних видах господарських товариств.

11. Складіть порівняльну таблицю відповідальності учасників різних видів господарських товариств.

Література:

1. Господарський кодекс України: Кодекс набирає чинності з 1 січня 2004 р. — К.: Школа, 2003.

>>>125>>>

2. Цивільний кодекс України: Кодекс набирає чинності з 1 січня 2004 р. — К.: Школа, 2003.

3. Закон України «Про господарські товариства» / ВВР України, 1991, № 49.

4. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності господарських товариств». — Урядовий кур'єр. — 27 травня 1999 p., № 97—98.

5. Вінник О. Господарські товариства та виробничі кооперативи: правове становище. Монографія. — К., 1998.

6. Кибенко Е. Р. Корпоративное право. — Харьков, 1999.

7. Кравчук В. Правові наслідки смерті (реорганізації) господарського товариства. — ПХП., 2000.

8. Пилипенко А. Я., Щербина В. С. Очерки акционерного права Украины. — К., 1995.

9. Правові основи підприємницької діяльності / Під ред. проф. Жука Л. А. — К.: ЕУФІМ, 2002.

10. Щербина В. С. Господарське право. — К.: Юрінком Інтер, 2001.

>>>126>>>

Розділ VI

ВЛАСНІСТЬ ТА ЇЇ МІСЦЕ В ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ