Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_5.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.3 Mб
Скачать

Значення коефіцієнта с, який враховує вихід по струму металу при електрохімічних процесах

Метал

Значення с

Метал

Значення с

Цинк із ванн:

кислих (квасних)

ціанистих

0,96

0,8

Мідь із ван:

кислих

ціанистих

1

0,6

Кадмій із ван:

кислих

ціанистих

0,95

0,9

Нікель

0,98

Хром

0,13

Залізо

0,95

Плюмбій (олово) із ванн:

кислих

лужних

0,9

0,65

Плюмбій, срібло

1

Золото

0,7

Індій

0,7

Паладій

0,9

Виділення водню в реальних умовах можна обрахувати за формулою

, л/год . (5.89).

Масу забрудників, які виділяються у внутрішнє повітря при різних технологічних процесах гальванічного виробництва, зазвичай визначають за рекомендаціями нормативно-довідкової літератури. Однак їх масу можна обрахувати і за емпіричними формулами, наприклад [30].

, г/год (5.90)

де - концентрація забрудника в розчині, г/л; – площа поверхні (поверхонь), яка обробляється протягом години, м2/год; - товщина покриття, мкм (приймають  = 10…20 мкм); – питомий винос забрудника, віднесений до 1 м2 поверхні виробу на 1 мкм товщини покриття, л/(м2мкм), який приймають по табл. 5.36.

Таблиця 5.36

Питомий винос забрудника із технологічної ванни [30]

Технологічна операція

Забрудник

, л/(м2мкм)

Декоративне і тверде хромування

Хромовий ангідрид

0,05*

Молочне хромування

Те ж

0,1*

Ціанування

Ціанисті електроліти

0,015*

Нікелювання, кадмування, міднення, плюмбіювання, лужнення, цинкування в кислих електролітах

Пари кислот

0,001 … 0,005**

Те ж, в лужних електролітах (без врахування товщини покриття)

Зауваги. *При оброблянні на автоматичних лініях множити на коефіцієнт 0,8; для барабанних ванн і занурних дзвонів – на коефіцієнт 1,5.

**Найменша величина приймається за відсутності перемішування або нагрівання розчину, найбільша – при нагріванні або перемішуванні розчину.

Кількість газів , які виділяються при хімічному оброблянні металів (травлення, хімічне фрезерування тощо), визначають за формулою

, кг/год (5.91)

де - маса металу, який знімається, кг/год (визначається завданням або за формулами хімічних реакцій); - числовий множник газу в формулі хімічної реакції (див. приклад 5.17); – мольні маси газу і металу, кг/кмоль.

Масове виділення аерозолі сірчаної кислоти із сірчанокислотних ванн без застосування інгібітора , можна обрахувати за формулою

, мг/(м2год) (5.92)

де – концентрація сірчаної кислоти в ванні, %; – температура розчину для травлення, оС.

Приклад 5.15. Визначити витрату водню, який виділяється при лудженні металевих виробів в лужних розчинах за сили струму 200 А. Відносний час роботи ванни р = 0,8.

Розвязування.

За формулою (5.88), із врахуванням даних табл.5.33 (c=0,65), визначаємо виділення водню

л/год.

Приклад 5.16. Визначити виділення пари соляної кислоти із ванни цинкування з підігрівом розчину. Концентрація квасу в електроліти 350 г/л. Протягом 1 год обробляється 0,8 м2 поверхні металевих виробів. Товщина цинкового покриття 10 мкм.

Розв’язування.

За формулою (5.90), із врахуванням даних табл. 5.36, визначаємо виділення пари соляної кислоти у внутрішнє повітря

г/год.

Приклад 5.17. Визначити виділення у внутрішнє повітря диоксиду азоту при травленні міді азотною кислотою, якщо протягом 1 год стравлюється 0,2 кг металу.

Розвязування.

Записуємо формулу хімічної реакції

Сu + 4HNO3 Cu(NO3)2 + 2NO2+2H20.

Мольні маси витравленого металу і диоксиду азоту відповідно рівні: МCu=63 кг/кмоль; кг/кмоль. Числовий множник диоксиду азоту в формулі хімічної реакції k = 2.

За формулою (5.91) обраховуємо виділення діоксиду азоту

кг/год.

В термічному виробництві при ціануванні виробів ціанистий водень виділяється у внутрішнє повітря через нещільності в оббудовах агрегатів. Виділення ціанистого водню в цьому випадку приймають із розрахунку 6 г/год на кожний агрегат.

В приміщеннях для зберігання аміаку через нещільності арматури може виділятись 0,015 г/год аміаку на один балон, а в приміщеннях випарників – 27 г/год на кожний випарник.

При спалюванні в технологічному обладнанні газоподібного, рідкого або твердого палива із відведенням продуктів згоряння в димову трубу частина цих продуктів витікає в приміщення. Кількість оксиду вуглецю СО або диоксиду сірки SO2, які в цьому випадку виділяються у внутрішнє повітря, визначають за формулою

кг/год (5.93)

де – виділення газу в приміщення, кг/год; – кількість газу, який виділяється в приміщення при спалюванні 1 кг палива (табл. 5.37); - витрата палива, кг/год.

Таблиця 5.37

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]