Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_8.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.72 Mб
Скачать

8.1.3. Настінні повітророзподільники

Дещо ефективніше передбачати в зальних приміщеннях (залах) розподілення притікального повітря приблизно горизонтально спрямованими струменями. Отвори повітророзподільника передбачають в торцевій стіні приміщення (рис. 8.10), або в передній стінці балкону. За рахунок цього оминається шар забрудненого внутрішнього повітря в пристельовій зоні зали.

Рис. 8.10. Циркуляція повітряних потоків в залі, що спричинена далекобійним повітророзподільником, який розміщений в торцевій стіні зали а) і в передній стінці балкону b)

Далекобійність в залах горизонтальних струменів сягає 10...30 м. Початкова швидкість витікання струменів 5...12 м/с, а діаметр повітророзподільників 80...150 мм. З причини підвищеної швидкості витікання повітророзподільники повинні мати оптимальну акустичну конструкцію.

Аби уникнути появи протягу в ЗО, спричиненого посиленою ежекцією притікальним струменем вторинного внутрішнього повітря, потрібно розміщувати повільнорозподільники якомого вище від підлоги, але не нижче 3,5 м. Конструкційно повітророзподільники повинні бути виконані з можливістю регулювання напрямку і кута нахилу притікального повітряного струменя.

8.1.4. Повітророзподілення за допомогою вентиляційних стель [3]

Таке повітророзподілення застосовується в службових (офісних) приміщеннях. В цьому випадку під основним перекриттям знаходиться підвішена до нього вентиляційна стеля з повітророзподільниками, через які потоки притікального повітря спрямовані вниз (в напрямку підлоги приміщення). Витікання внутрішнього повітря з приміщення найчастіше передбачається через оправи освітлювальних ламп (які поєднані (зінтегровані) зі стелею).

Існує багато інших конструкційних виконань, в залежності як від матеріялу стелі, так і розмірів повітророзподільників.

Якщо стеля покрита звукопоглинальним матеріялом, то одночасно покращуються її акустичні характеристики.

Повітророзподілення через перфоровані стелі

Для такого повітророзподілення застосовуються стелі, вся поверхня яких, або принаймні більша їх частина, утворена з перфорованих плит. Простір над стелею виконує функцію тискової камери, надлишковий тиск в якій повинен бути в межах 10 ... 40 Па. Площа живого перерізу перфорованих отворів 1 ... 3 % від загальної поверхні стелі.

Такі стелі застосовують рідко. Практичний досвід засвідчує, що з причини відсутності ефекту перемішування утворюються нестабільні і неконтрольовані повітряні потоки, які при охолодженні ЗО провокують появу протягів.

Підвісні стелі із вбудованими в них повітророзподільниками є конструкційним елементом тискової камери і мають той недолік, що повітря перетікає не тільки через повітророзподільники, але і через нещільності стелі.

Повітророзподілення через частково перфоровані стелі

В цьому виконанні у підвісній стелі умонтовуються гладкі перфоровані плити, на певній відстані одна від другої. Окремі первинні струмінці на певній відстані від стелі зливаються в один повітряний струмінь. Завдяки цьому циркуляція повітряних потоків є більш стабільною, ніж за повної перфорації стелі.

Середню швидкість спільного притікального струменя x можна знайти з такого рівняння

, (8.2)

де – відстань від перфорованої стелі до точки, в якій визначають , м; – довжина боку перфорованої плити, м; – сумарна відносна поверхня перфорованих отворів (, або 1 %); – для тонких перфорованих плит; – для товстих перфорованих плит; - початкова швидкість витікання з дірчатого отвору, м/с.

Графічні залежності середньої відносної швидкості струменя від відносної відстані для перфорованих отворів діаметром 5 мм зображені на рис. 8.11.

Рис.8.11. Залежність відносної швидкості притікальних ізотермічних струменів, які формуються перфорованими плитами від відносної відстані

(діаметр перфорованих отворів 5 мм; сумарна відносна поверхня перфорації плити і = 0,01)

Приклад 8.2. У підвісній стелі умонтовані перфоровані товсті плити розміром 625 х 625 мм; сумарна відносна поверхня перфорації плити і = 0,01; початкова швидкість струмінця, який витікає з отвору, o = 5 м/с. Визначити швидкість поєднаного струменя на відстані х = 1,25 м.

Розв’язування.

На відстані х = 1,25 м від поверхні плити (на рівні людської голови) маємо:

.

Тоді згідно рівняння (8.2)

Звідки м/с.

Залежно від середньої температури верхньої зони приміщення глибина проникання поєднаного притікального струменя є різною, але більшою при розподілянні холодного і меншою – теплого повітря.

Перфоровані товсті плити виготовляють переважно з гіпсу, а тонкі – з бляхи, пластмаси тощо.

У випадку перфорованих тонких плит існує можливість витікання окремих струмінців не вертикально вниз, а під певним кутом. Цього можна уникнути завдяки збільшенню висоти повітряного стельового простору (об’єму стельового простору).

Повітророзподілення через растрові (кесонні) стелі

Часто у великих службових (офісних) приміщеннях архітектори застосовують кесонні стелі. Це робиться з метою обмеження ефекту засліплення від стельових ламп, а також забезпечення акустичного ефекту. В цьому випадку переважно застосовують два способи повітророзподілення:

1. За допомогою щілинних повітророзподільників над кесонною стелею з частково горизонтальним спрямуванням струменів (рис. 8.12). Забруднене внутрішнє повітря витікає через оправи освітлювальних ламп, які приєднані до повітропроводу системи витікальної вентиляції.

Рис. 8.12. Растрова (кесонна) стеля з повітророзподільниками над нею

Це добрий спосіб повітророзподілення. Його недоліком є те, що деяка частка притікального повітря попадає у всмоктувальні отвори системи витікальної вентиляції. Крім цього трубопроводи систем притікальної вентиляції потрібно теплоізолювати (навколо них підвищена температура пристельової зони приміщення).

2. За допомогою щілинних повітророзподільників, які розміщені знизу ребер стелі. Ребра виконані з алюмінію з метою поліпшення освітлення приміщення. Повітропроводи системи притікальної вентиляції теплоізольовані, витікальної – неізольовані.

Замість щілинних повітророзподільників часто застосовують вихрові.

В обох випадках звертають увагу на те, щоби притікальне повітря не попадало у всмоктувальні отвори систем витікальної вентиляції і не ежектувало тепловиділень освітлювальних ламп.

Стельові і пристельові повітророзподільники поєднуються повітропроводами або гнучкими рукавами із повітропроводами систем притікальної вентиляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]