Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_8.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.72 Mб
Скачать

8.1.10. Спеціальні повітророзподільники

Дифузори для лікарень виготовляють у вигляді притікально-витікальних агрегатів, які легко очищуються. Існують дифузори квадратної форми з перфорованими панелями (для встановлення в підвісних стелях). Для регулювання надлишкового тиску в операційних блоках в отворах системи притікальної вентиляції встановлюють клапани з регульованими противагами. Відомий дифузор, що поєднаний з осьовим вентилятором (призначений для вертикально скерованого стельового розподілення кондиційного повітря).

В промисловості і при місцевому точковому охолодженні застосовують повітророзподільники у вигляді різних ежектувальних пристроїв. Вони забезпечують велику далекобійність, регулювання витрати і напрямку руху повітряних струменів. Ці повітророзподільники повинні гармоніювати з оформленням приміщень, з конструкціями стель і штучним освітленням.

Із суміщених освітлювально-повітророзподільних пристроїв найбільш розповсюджені люмінісцентні світильники – повітророзподільники з крайовими щілинними отворами для притікання і витікання повітря. Повітря інколи витікає і через ламповий простір. Перевага цих пристроїв: зменшення холодильної навантаги (з витікальним повітрям відводиться частина теплоти, що виділяється лампами); можливість використання забраної теплоти для підігрівання готованого повітря. Є також суміщені світильники-повітророзподільники з лампами розжарювання (жарівками).

Застосовуються стелі з перфорацією (п.8.1.4), або зі щілинними отворами в пластинах. Пластини виготовляють із неспалимого мінерального волокна. Витрати повітряного потоку 5,1...7,6 м3/с на 100 м2 стелі за надлишкового тиску в надстельовому просторі 25 Па.

Особливу увагу треба приділяти конструкції надстельового простору. Він повинен бути щільним (виключати перетікання повітря) і мати підвищений термічний опір. Якщо надстельовий простір прилягає до покриття, то його коефіцієнт теплопередачі не повинен перевищувати 0,57 Вт/(м2·К). При розрахунках треба враховувати втрати теплоти із надстельового простору назовні, або надходження теплоти в нього, а, відповідно, і в приміщення.

Перфоровані стелі для витікання внутрішнього повітря із приміщення непридатні, оскільки їх отвори можуть забиватись сміттям.

8.2. Додаткові пристрої і лицювання повітророзподільників

Додаткові пристрої. Повітророзподільники доукомплектовують вирівнювальними гратками і відхильними пристроями різних типів для виривнювання швидкості повітряного потоку і скерування його із підвідного повітропроводу в повітророзподільник. Дифузори часто комплектують протипиловими кільцями або рамами, які зменшують осідання пилу на стелях приміщень із внутрішнього повітря, що ежектується.

Лицювання повітророзподільників. Вентиляційні гратки і дифузори виготовляють із алюмінію, сталі, латуні, бронзи, пластмас. Вони можуть мати різний зовнішній вигляд і лицювання. Борти мають різну ширину; кріплення до конструкції приховане і на гвинтах. Поверхні фарбують, емалюють, лакують, покривають металами, анодують і полірують. Пластмасові покриви або повітророзподільники застосовують за умов можливої корозії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]