Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Distantsiyne_navchannya_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
516.61 Кб
Скачать

3. Основні вимоги до водопостачання та каналізації.

Виробничі приміщення повинні бути обладнані системами виробничого, протипожежного та господарсько-питтєвого водогонів, господарсько- побутовою та виробничою каналізацією. Виключення складають невеликі виробництва (з кількістю працюючих до 25 чоловік в зміну), що розміщені в районах без центральної системи водогону та каналізації. При проектуванні систем водопостачання та каналізації необхідно впроваджувати найбільш прогресивну технологію і устаткування для підготовки та подачі води, відведення та очистки промислових стоків, забезпечувати найменшу забрудненість стічних вод, можливість утилізації та використання відходів виробництва. Норма витрат води на пиття та побутові потреби для цехів зі значним надлишком тепла на одну людину в одну зміну повинна складати 45 л, а в інших цехах та відділеннях - 25л.

В проходах між цехами, вестибюлях, приміщеннях для відпочинку необхідно передбачати фонтанчики чи установки з газованою водою. Відстань від найбільш віддаленого робочого місця до пристроїв питтєвого водопостачання не повинна перевищувати 75м. Не допускається з'єднання мереж господарсько-питтєвого водогону з мережами спеціальних виробничих та протипожежних водогонів, що подають непиттєву воду. Всі стічні води спускаються в міську каналізаційну мережу. Зливання в каналізаційну мережу відпрацьованих розчинів кислот, лугів та інших хімічних речовин допускається лише після їх нейтралізації та очищення. Забороняється зливати в каналізаційну мережу толуол, ацетон, бензин, мінеральні мастила. На окремих дільницях каналізаційних мереж необхідно розташовувати пристрої для вловлювання нафтопродуктів.

Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів.

План:

1. Безпечність технологічного обладнання.

2. Вимоги безпеки щодо організації робочих місць.

3. Безпека при експлуатації систем під тиском.

4. Безпека при експлуатації компресорних установок.

1. Безпечність технологічного обладнання.

Безпечність технологічного обладнання - це властивість технологічного обладнання відповідати вимогам безпеки праці і експлуатації в умовах, установлених нормативною документацією. Загальні вимоги визначені певним ГОСТом. Відповідно до цього нормативного документа безпечність технологічного обладнання забезпечується: правильним вибором принципів дії, елементів конструкції, використання засобів механізації, автоматизації та дистанційного керування; застосування засобів захисту; дотримання ергономічних вимог; включення вимог безпеки в технічну документацію; експлуатації, ремонту, транспортування та зберігання обладнання.

При проектуванні обладнання необхідно враховувати умови його експлуатації з тим, щоб при дії на нього вологи, сонячної радіації, низьких тисків і температур, обладнання не ставало небезпечним. Складові частини технологічного обладнання необхідно виконати таким чином, щоб не допустити їх випадкового пошкодження, яке може призвести до появи небезпеки.

Елементи обладнання, з якими може контактувати людина не повинні мати гострих країв, кутів, а також нерівних, гарячих чи переохолоджених поверхонь. Виділення та поглинання тепла, а також шкідливих речовин і вологи не повинні перевищувати гранично допустимих рівнів. Конструкція технологічного обладнання повинна забезпечувати зниження рівнів шуму, ультразвуку, вібрації та інше. Конструкція обладнання повинна забезпечувати захист людини від ураження електричним струмом, а також запобігати накопиченню зарядів статичної електрики в небезпечних кількостях.

Обладнання повинно бути оснащене засобами сигналізації про порушення нормального режиму роботи, а в необхідних випадках (аваріях, небезпечних пошкодженнях, режимах, близьких до небезпечних) - засобами автоматичної зупинки, гальмування та вимкнення від джерел енергії. Для аварійного вилучення шкідливих, отруйних, вибухо- та пожежонебезпечних речовин устаткування необхідно оснастити спеціальними пристроями. Технічні характеристики та параметри обладнання повинні відповідати антропометричним, фізіологічним, психофізіологічним та психологічним можливостям людини. Робочі місця та їх елементи, що входять у конструкцію обладнання повинні забезпечувати зручність та безпеку працівникам.

В процесі експлуатації обладнання не повинно забруднювати навколишнього середовища шкідливими речовинами вище встановлених норм та створювати небезпеку вибуху чи пожежі.

Особливості технологічного обладнання вимагають певних вимог до його розміщення у виробничих приміщеннях і на робочих місцях. При цьому слід враховувати загальні вимоги: послідовність розміщення обладнання за технологічною схемою, забезпечення необхідного освітлення і надходження свіжого повітря, забезпечення зручності і безпечності обслуговування та ремонту, виключення дії шкідливих виробничих факторів. При розміщенні технологічного обладнання необхідно дотримуватися також встановлених норм для ширини проходів, проїздів. Обладнання, робота якого супроводжується шумом і вібрацією, слід установлювати на спеціальних плитах. Виробниче обладнання, що у процесі роботи виділяє шкідливі, вибухо- і пожежонебезпечні речовини, повинно мати відповідні пристрої для виведення цих речовин із місця утворення. Якщо обладнання управляється дистанційно, то на кожному обладнанні установлюється кнопка «Стоп», що дає змогу вимкнути його безпосередньо з кожного робочого місця.

Для нормального ведення технологічного процесу і забезпечення безпечної роботи обслуговуючого персоналу машини та апарати оснащуються необхідними контрольно-вимірювальними приладами (термометри, манометри, електровимірювальні прилади тощо), а також звуковою і світловою сигналізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]