Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Distantsiyne_navchannya_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
516.61 Кб
Скачать

Основні причини нещасних випадків при ручних вантажно-розвантажувальних роботах.

При ручних роботах щодо підіймання та переміщення вантажу нещасні випадки, зазвичай, стаються внаслідок невідповідності місця та умов роботи вимогам з охорони праці. Тому необхідно, щоб місце виконання вантажно-розвантажувальних робіт було достатньо освітлене, ширина проходів відповідала нормі, підлога та платформи були рівними, неслизькими, не мали щілин, вибоїн.

Часто травмування робітників стаються при перенесенні вантажів у неміцній чи пошкодженій тарі (з задирками, цвяхами та обв'язувальним дротом, що стирчить тощо), а також у жорсткій тарі без захисних рукавиць. Відсутність спеціальної підготовки та необхідних навичок при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт також є частою причиною нещасних випадків.

Порушення правил складування вантажів може призвести до травмування робітників. При частих підійманнях та перенесеннях вантажів на значні відстані можливе фізичне перевантаження організму робітника. При підніманні вантажу, вага якого перевищує допустиму норму, вантаж може придавити робітника.

Основні причини нещасних випадків при роботі з механічними пристосуваннями.

При таких роботах, зазвичай, нещасні випадки стаються внаслідок падіння вантажу, при цьому вантаж може впасти та травмувати робітника. Наприклад: при роботі з талями можливе зісковзування каната або ланцюга і як наслідок цього виникає падіння вантажу; при роботі з домкратами та лебідками можливі спрацювання та поломка шестерень, гвинтів та інших деталей, що може також спричинити падіння вантажу.

Основні причини нещасних випадків при роботі з підіймально- транспортними машинами та механізмами.

Найчастіше нещасні випадки та аварії при роботі з підіймально-транспортними машинами стаються внаслідок неправильної організації робіт і відсутності належного контролю, помилок або невідповідності виконуваній роботі підіймально-транспортних механізмів та машин, відсутності або несправності запобіжних пристосувань, зачеплення вантажем при його підійманні, переміщенні чи опусканні людей, устаткування тощо.

Більшість машин та механізмів, призначених для підіймання та переміщення вантажів оснащені електроприводами, тому часто причинами нещасних випадків та аварій є порушення вимог електробезпеки. При роботі кранів найчастіше випадки падіння вантажів і спричинені цим, нещасні випадки стаються із-за недостатньої міцності канатів та ланцюгів і незадовільної роботи гальмівних пристроїв. Падіння вантажу може також статися при поганому зачепленні вантажу.

Причиною аварії ліфта чи підіймача може стати їх перевантаження, несправність дверей, запобіжних чи блокувальних пристроїв. Основною небезпекою при роботі на конвеєрі є можливість доторкання працівника до рухомих частин. При роботі стрічкового конвеєра можливий розрив стрічки та падіння вантажів, що знаходяться на ній.

Всі вантажно-розвантажувальні роботи повинні проводитися відповідно вимогам ГОСТу та таким нормативним документам, як: «Роботи вантажно-розвантажувальні», «Загальні вимоги безпеки», «Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів», «Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів» та іншим нормативним документам.

Також для безпечної організації вантажно-розвантажувальних робіт необхідно, щоб відповідне обладнання піддавалося періодичному технічному огляду (частковому або повному): частковому - не менше одного разу на рік, повному - не менше одного разу в три роки.

На промислових підприємствах, будівельних дільницях, електростанціях, в сільському господарстві і в торгівлі в процесі роботи обробляють і переміщують велику кількість різних вантажів. Отже, високопродуктивна робота сучасного підприємства неможлива без застосування надійної техніки для навантажування, розвантажування та транспортування різних вантажів та чіткої організації праці.

Також, однією з найважливіших задач охорони праці є заміна фізичної праці механізованою, що зберігає здоров'я працівників, зменшує собівартість робіт та ризик отримати травму.

Механізація і автоматизація вантажно-розвантажувальних робіт є одним із найважливіших резервів підвищення продуктивності праці і зниження собівартості продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]