Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Distantsiyne_navchannya_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
516.61 Кб
Скачать

4. Безпека при експлуатації компресорних установок.

Стаціонарні та пересувні компресори, а також компресорні установки знаходять широке застосування в багатьох галузях промисловості. (Наприклад, компресорні установки можуть бути великої і малої потужності; так за допомогою малопотужних компресорних установок наприклад фарбують машини, заправляють киснем кислородні балони для пожежників, рятувальників, підводників. Компресорні установки великих потужностей застосовують в машинобудівній галузі; на залізницях у вагонних депо, наприклад, за допомогою компресорних установок насищують повітрям спеціальні ємкості, які потім використовують для обдування снігу з залізничних колій взимку).

Робота компресорного устаткування пов'язана з виникненням низки небезпечних та шкідливих чинників, обумовлених наявністю у компресорах рухомих частин, високого тиску та температури, а також можливості утворення вибухонебезпечних сумішей з продуктів розкладу мастильних матеріалів і повітря.

Найбільшу небезпеку при високій температурі в системі компресорної установки являють пари мастильних речовин, які в атмосфері стисненого повітря стають вибухонебезпечними вже при температурі 250-300 градусів за Цельсієм. Пари мастила у суміші з повітрям можуть займатися навіть від іскри електричного розряду, тому для мащення рухомих частин компресора застосовують спеціальні мастила з високою температурою займання.

Для забезпечення безпеки при експлуатації компресорних установок вони повинні бути оснащені відповідними запобіжними пристроями та контрольно-вимірювальними приладами.

Так наприклад, для контролю температури стисненого повітря слугує термометр. Окрім того, в схему установки вмонтовано теплове реле, яке здійснює автоматичне вимикання компресора при підвищені температури стисненого повітря вище допустимого значення.

Для запобігання аварій, спричинених підвищенням тиску, всі компресори оснащуються манометрами та запобіжними клапанами. Для того, щоб запобігти утворенню вибухонебезпечних сумішей внаслідок потрапляння в компресорну установку забрудненого або запиленого повітря, на повітроприймальній трубі встановлено фільтр. Для стікання статистичних зарядів корпус компресора під'єднано до заземлювача.

Компресорні установки високого тиску комплектуються ще й системою аварійного захисту, яка забезпечує звукову та світлову сигналізацію при припиненні подачі води для охолодження, перевищенні допустимої температури стисненого газу, і автоматичну зупинку компресора, якщо тиск у системі мащення буде менше допустимого, при надмірному тиску в установці та при інших небезпечних ситуаціях.

Досить часто компресорні установки оснащують пристроями автоматичного керування. Здавачами пристрою автоматичного керування слугує два електроконтактних манометри, за допомогою яких задаються необхідні значення тиску в повітропроводі. При досягненні верхнього значення тиску в ресиверах компресори автоматично вимикаються, а при досягненні нижнього заданого значення - вмикаються. За правильну та безпечну експлуатацію компресорної установки та повітропроводів відповідає особа, призначена наказом по підприємству, і яка має закінчену технічну освіту, спеціальне посвідчення та практичний досвід роботи.

Схема пересувної компресорної установки із засобами безпеки:

1 — ресивер;

3 — манометр;

3 — запобіжний клапан;

4 — термометр;

5 — холодильник;

6 — фільтр;

7 — двигун;

8 — заземлювач

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]