Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Distantsiyne_navchannya_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
516.61 Кб
Скачать

2. Норми переміщення вантажів вручну.

Кодексом законів про працю України встановлені граничні норми піднімання та переміщення вантажів однією людиною вручну, в залежності від статі та віку.

Для чоловіків

Старших 18 років

50 кг

(допускається перенесення вантажу вагою до 80 кг на відстань по горизонталі не більше ніж 25 м за умови, що вантаж піднімають на спину і знімають інші вантажники).

Для жінок

Старших 18 років

10 кг

(при чергуванні з іншою

роботою)

7 кг

(при постійній роботі 3 вантажами протягом зміни).

Для юнаків та дівчат

16 - 17 років 17- 18 років

14 - 7 кг 16-8кг

(при короткочасних роботах).

Ці норми захищають працівника від надмірної втоми і перевтоми при виконанні тяжких вантажних робіт.

Також, при переміщенні вантажів вручну необхідно дотримуватися певних правил безпеки: впевнитися в безпеці встановленого шляху з вантажем, перевірити, чи вільний шлях і чи не має слизьких місць. Не дозволяється переносити вантажі в неміцній тарі, яка має певні пошкодження, в деяких випадках при вантажно-розвантажувальних роботах треба користуватися засобами індивідуального захисту (рукавицями, спецодягом тощо). Вантажні і розвантажувальні роботи в процесі будь-якого виробництва займають досить вагомий обсяг. Переміщення вантажів часто супроводжується необхідністю застосовувати важку фізичну працю, тому при проведенні робіт треба бути особливо обережними та ретельно дотримуватися правил безпеки.

Електробезпека.

План:

1. Електротравматизм та дія електричного струму на організм людини.

2. Види електричних травм.

3. Класифікація приміщень за ступенем ураження електричним струмом.

4. Засоби безпечної експлуатації електроустановок.

5. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.

1. Електротравматизм та дія електричного струму на організм людини.

З кожним роком зростає виробництво та споживання електроенергії, а відтак і кількість людей, які в процесі своєї життєдіяльності використовують електричні пристрої. Тому питання електробезпеки набувають особливої ваги.

Електробезпека - це система заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму.

У даний час важко уявити собі роботу любого підприємства без використання електричної енергії. Будучи гарним помічником у виробництві, в той же час вона при порушенні вимог безпеки може призвести до електротравм.

Найбільша кількість випадків електротравматизму, в тому числі із смертельними наслідками, стається при експлуатації електроустановок, що пов'язано з їх поширенням і відносною доступністю практично для кожного, хто працює на виробництві.

Електротравматизм - це результат порушення вимог правил техніки безпеки та інструктажів, відсутності технагляду та аварійного режиму роботи електроустановок.

Основними причинами електротравматизму на виробництві є: випадкове доторкання до неізольованих частин електроустаткування; використання несправних ручних електроінструментів; робота без надійних захисних засобів та запобіжних пристосувань, недотримання правил технічної експлуатації та правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок; причиною електротравматизму в багатьох випадках є непродумані, помилкові дії оперативного обслуговуючого персоналу та інше.

В порівнянні з іншими видами травматизму, електротравматизму характерні такі особливості:

- людина не в змозі дистанційно, без спеціальних приладів, визначити наявність напруги, а тому дія струму, зазвичай, є раптовою, і захисна реакція організму проявляється тільки після потраплянні під напругу;

- струм, що протікає через тіло людини, діє на тканини і органи не тільки в місцях контакту зі струмопровідними частинами і на шляху протікання, але й рефлекторно, як надзвичайно сильний подразник, впливає на весь організм, що може призводити до порушення функціонування життєво важливих систем організму - нервової, серцево-судинної систем, дихання тощо;

- електротравми можливі без дотику людини до струмовідних частин -внаслідок утворення електричної дуги при пробої повітряного проміжку між струмовідними частинами, або між струмовідними частинами і людиною, чи землею;

- розслідуванню, обліку і аналізу, в основному, доступні тяжкі електротравми та електротравми зі смертельними наслідками, що негативно впливає на профілактику електротравм.

Проходячи через організм людини електричний струм справляє на нього термічну, електролітичну, механічну та біологічну дію.

Термічна дія струму полягає в нагріванні тканин; проявляється опіками окремих ділянок тіла; нагріванням кровоносних судин, серця, мозку та інших органів, через які проходить струм, що призводить до виникнення в них функціональних розладів. Тяжкість термічної дії струму залежить від величини струму, опору проходження струму та часу проходження.

Електролітична дія струму характеризується розкладом крові та інших органічних рідин, що викликає суттєві порушення їх фізико-хімічного складу.

Механічна дія струму проявляється ушкодженнями (розриви, розшарування тощо) різноманітних тканин організму внаслідок електродинамічного ефекту.

Біологічна дія струму на живу тканину проявляється небезпечним збудженням клітин та тканин організму, що супроводжується мимовільним судомним скороченням м'язів. Таке збудження може призвести до суттєвих порушень і навіть повного припинення діяльності органів дихання та кровообігу.

Подразнення тканин організму внаслідок дії електричного струму може бути прямим, коли струм проходить безпосередньо через ці тканини, та рефлекторним (через центральну нервову систему), коли тканини не знаходяться на шляху проходження струму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]