Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерська Заболотна.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
963.58 Кб
Скачать

Планування Організація Контроль

Планування та організацію тренувального процесу необхідно розглядати в єдності. Контроль в даному випадку виступає як оперативне управління, що забезпечує підготовку спортсмена у відповідності з наміченим планом. При цьому одним з критеріїв оцінки буде являтися ступінь відповідності отриманих результатів з наміченими планами і подальшим коректуванням.

В даний час у багатьох видах спорту, і в тому числі в волейболі, для підготовки тренувальних програм використовують аналіз результатів комплексного контролю.

Комплексний контроль являє собою систему, яка включає поглиблене медичне обстеження, поетапне комплексне обстеження, поточне обстеження та обстеження змагальної діяльності гравців.

Для здійснення педагогічного контролю застосовуються наступні методи:

1. Педагогічні спостереження.

2. Аналіз і синтез даних педагогічного контролю.

3.Оцінка результатів тренувального процесу та змагальної діяльності

гравців.

4. Бесіди, опитування.

Метод педагогічного спостереження застосовується тренерами в процесі занять і змагань. Вони ведуть спостереження за поведінкою гравців, їх активністю, емоційним станом, за тим, як вони переносять тренувальні та змагальні навантаження.

Метод аналізу і синтезу - основний метод педагогічного контролю. Ефективне використання даного методу має саме безпосередній вплив на якість управління тренувальним процесом. Від точності аналізу даних педагогічних спостережень і від правильності прийнятих тренером рішень залежить вдосконалення процесу підготовки.

Метод оцінки результатів підготовки рекомендують для визначення якісних зрушень у займаються. У більшості випадків оцінювання різних видів підготовки спортсменів будується на об'єктивних показниках з використанням різних приладів, відеомагнітофонів, кіно, контрольних вправ за видами підготовки, контрольних завдань в змаганнях. У тих випадках, коли які-небудь показники не піддаються об'єктивної оцінки, використовують метод експертних оцінок. Звичайно застосовується п'ятибальна система оцінок.

Тестування є найбільш поширеним способом педагогічного контролю над процесом спортивної підготовки. Особливо багато зроблено тестів для оцінки фізичної та технічної підготовленості спортсменів. Це опубліковано В.І. Зациорский, М.А. Годік, ще в 1964 році, у А.І. Бєляєва, Є.В. Фоміна в 1982 році, Ю.Н.е Клещева, А.Г. Айріяну в 1985 р. та ін.

Відомо, що початковий і найбільш важливий етап створення системи комплексного контролю пов'язаний з вибором та обгрунтуванням тестів. При складанні програми тестування необхідно визначити: які тести необхідно використовувати для оцінки підготовленості спортсменів; скільки потрібно тестів, щоб отримати потрібну достовірну інформацію для планування навчально-тренувальної роботи.

Крім педагогічного та медико-педагогічного контролю (МПК) за тренувальними заняттями тренеру важливо самому знати та навчити фізкультурному самоконтролю, який, не може замінити лікарського контролю, але є цінним доповненням до нього.

Самоконтроль - це самостійні регулярні спостереження за допомогою простих і доступних прийомів за станом свого здоров'я, самопочуттям, фізичним розвитком, впливом на організм фізичних і розумових навантажень.

Методи самоконтролю прості й доступні кожному. При здійсненні його враховуються самопочуття, сон, апетит, вага, м'язова сила тощо. Для обліку самоконтролю треба завести спеціальний зошит, в якому занотовувати всі дані. Дані самоконтролю час від часу аналізуються разом з інструктором, тренером, лікарем.

Використовуючи систематичний самоконтроль разом із веденням щоденника, можна визначити ступінь м’язових і нервово-психічних навантажень, утоми, достатності часу для відновлення, а також за допомогою яких засобів можна досягти найбільшої ефективності реабілітаційних заходів; наскільки є результативними окремі методи корекції виявлених порушень у функціональному стані та працездатності.

Самоконтроль функціонального стану передбачає уважне ставлення до свого організму кожного спортсмена, встановлення адекватності власних можливостей до виконання певного фізичного навантаження. Проведення систематичних самостійних спостережень та їх аналіз допомагають спеціалістам із фізичної реабілітації попередити розвиток перенапруження, раціонально будувати руховий режим тощо. Тому для тих хто застосовує самоконтроль, необхідно знати, що його треба здійснювати систематично і тривалий час. Вибіркові спостереження не дають характеристики функцій і не є ефективними.