Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерська Заболотна.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
963.58 Кб
Скачать

2.2.Організація дослідження.

Для проведення дослідження використовувався принцип поступовості збільшення навантажень при плануванні і реалізації розробленої експериментальної програми підготовки волейболістів на етапі початкового навчання. Суть педагогічного експерименту полягає вивченні спортивної працездатності за рахунок стану розвитку загальних фізичних здібностей – сили, швидкості, витривалості, гнучкості й спритності. Розподіл загального тренувального часу був таким: на швидкісно-силові здібності (80%), на фізичну підготовку (20%), в порівнянні з традиційно прийнятою загальною теорією і методикою фізичного виховання (50 х 50%.).

Крім педагогічного експерименту були використані такі медичні методи експериментального дослідження як: спірометрія – визначення життєвої ємкості легень; динамометрія – використовується для вимірювання сили м’язів та вимірювання ЧСС; проведені проба Штанге та проба Генчі, та Тест PWC170 .

Дозування навантаження, об'єм, швидкість виконання, кількість повторень і пауз на відновлення, базувалися на основі загального положення енергоутворення анаеробної продуктивності при м'язовій роботі алактатної спрямованості (максимальна потужність досягається на 2 - 3 секундах і підтримує м'язову діяльність на високому рівні 10 - 15 секунд) і гліколітичної дії (максимальна інтенсивність на 1 - 2 хвилинах), при пульсі 162 - 180 і відновленні до 100 уд / хвилину.

Рухове тестування проводилось згідно програми та умов виконання тестів і нормативів оцінювання юних волейболістів при початковому відборі. Тестування проводилось в формі змагань з метою визначення рівня прояву рухових якостей в такій послідовності:

1) швидкість (біг 30 м з високого старту, біг на місці у щонайсильнішому темпі за 10 с);

2) швидкісно-силові якості (стрибок у довжину з місця, стрибок угору з місця, кидок набивного м‘яча вагою 2 кг уперед з-за голови);

3) сила (підтягування у висі,);

4) швидкісна витривалість (безперервний біг протягом 5 хв);

5) спритність (човниковий біг 3х10 м).

Тестування проводилось у вигляді змагань. Учасники, що приймали участь у тестуванні, були одягнені в спортивний одяг та взуття. Тестування проводилося в належних санітарно-гігієнічних умовах.

Швидкість. Спринтерський біг (30м, 60м)

Обладнання. Площинний спортивний майданчик для спринтерського бігу. Секундоміри, що фіксують десяті частки секунди, відміряні дистанції, стартові прапорці, фінішна зона.

Опис проведення тестування. За командою «На старт» учасники тестування стають за стартову лінію в положення високого старту і зберігають не рухомий стан. За сигналом судді-стартера вони повинні якнайшвидше подолати задану дистанцію, не знижуючи темпу бігу перед фінішною зоною.

Результати тестування є час подолання дистанції з точністю до десятої частки секунди.

Методичні вказівки і зауваження. З метою спортивної відповідальності дозволяється тільки одна спроба старту (не більше двох фольстартів). Для старту спортсменів суддею-стартером подається команда «Руш» з одночасним сигналом прапорцем для суддів-хронометристів. У забігу можуть брати участь четверо учасників, але час кожного фіксується суддями-хронометристами окремо.

Силові вправи. Стрибки в довжину з місця.

Обладнання. Неслизька поверхня з лінією і розміткою в сантиметрах.

Опис проведення тестування. Учасник тестування стає носками до лінії, робить змах руками назад, потім різко виносить їх уперед, відштовхуючись ногами, стрибає якомога далі.

Результатом тестування є дальність у сантиметрах у кращій з двох спроб.

Загальні вказівки і зауваження. Тестування проводиться відповідно до правил змагань для стрибунів у довжину з розбігу. Місце відштовхування і приземлення повинні бути на одному рівні.

Кистьова динамометрія правої та лівої руки (кг).

Опис проведення тестування. Учасники тестування беруть динамометри у найсильнішу руку і за командою викладача максимально стискають прилад кистю прямої руки, опущеної донизу руку. викладач фіксує результат.

Стрибок вгору з місця.

Обладнання. Розмітка на стіні, магнезія або крейда.

Опис проведення тестування. Учасник тестування змащує кінчики пальців рук магнезією або крейдою, стає обличчям до стіни на відстані 15-20 см, де зроблена розмітка. Ноги на ширині плечей, руки опущені. За командою «Можна» учасник піднімає руки вгору і торкається кінчиками пальців розмітки. Потім він опускає руки донизу, ледь присідає і робить різкий змах зігнутими руками вгору, відштовхуючись в тому ж напрямку ногами, стрибає вертикально вгору. Потрібно з трьох спроб якомога вище торкнутися кінчиками пальців рук розмітки.

Результатом тестування є відстань між відмітками, зробленими на стіні кінчиками пальців до і після стрибка, в сантиметрах.

Підтягування у висі.

Обладнання. Перекладина спортивного залу, діаметр 2-3 сантиметри, гімнастична лава,магнезія. Перекладина повинні бути розміщені на такій висоті, щоб учасник у висі не торкався ногами землі.

Опис проведення тестування. Учасник тестування стає на ширині плечей, руки прямі. За командою «Можна», згинаючи руки, він підтягується до такого положення, коли його підборіддя знаходиться над перекладиною. Потім учасник повністю випрямляє руки, опускається у вис. Вправа повторюється стільки разів, скільки в учасника вистачить сил.

Результатом тестування є кількість безпомилкових підтягувань, під час яких не порушена жодна умова.

Як виняток, для жіночої статури встановлена система дробових оцінок тестування. Якщо учасник випробування підтягнувся до положення, при якому візуально реєструється незначний, але яскраво виражений кут згинання рук в ліктьових суглобах, то йому зараховується 13 підтягування. Підтягування до положення, при якому голова учасника досягає рівня перекладини, оцінюється в 12 підтягування. Якщо учасник досягає перекладини кінчиком носа, йому зараховується 34 підтягування.

Загальні вказівки і зауваження. Кожному учасникові дозволяється лише один підхід до перекладини.

Не дозволяється розгойдуватись під час підтягування, робити зайві рухи ногами для спроби допомогти собі.

Тестування припиняється, якщо учасник підтягування, робить зупинку на 3 та більше секунди або йому не вдається зафіксувати потрібного положення більш як 2 рази підряд.

Витривалість. Біг на середні та довгі дистанції.(1500 м)

Обладнання. Секундоміри, виміряна дистанція, стартовий прапорець.

Опис проведення тестування. За командою «На старт» учасники тестування стають до стартової лінії в положення високого старту. Коли всі учасники готові до старту, за командою «Руш» вони починають біг, намагаючись закінчити дистанцію якомога швидше. У разі потреби дозволяється переходити на ходьбу.

Результати тестування є час подолання дистанції з точністю до секунди.

Загальні вказівки і зауваження. Бігова доріжка повинна бути рівною і в належному стані.

Гнучкість. Нахил тулуба вперед з положення сидячи.

Обладнання. Накреслена на підлозі лінія АБ і перпендикулярна до неї розмітка в сантиметрах (на повздовжній лінії) від 0 до 50 сантиметрів.

Опис проведення тестування. Учасник тестування сидить на підлозі босоніж так, щоб його п’яти торкались лінії АБ. Відстань між п’ятами 20-30 сантиметрів. Ступні розташовані до підлоги вертикально. Руки лежать на підлозі між колінами долонями донизу. Партнер тримає ноги учасника на рівні колін, щоб уникнути їх згинання. За командою «Можна» учасник тестування плавно нахиляється вперед, не згинаючи ніг, намагається дотягнутись руками якомога далі. Положення максимального нахилу слід утримувати протягом 2 секунд, фіксуючи пальці на розмітці. Тест повторюється двічі.

Результатом тестування є позначка на перпендикулярній розмітці в сантиметрах, до якої учасник дотягнувся кінчиками пальців рук у кращій з двох спроб.

Загальні вказівки і зауваження. Вправа повинна виконуватися плавно. Якщо учасник згинає ноги в колінах, спроба не зараховується.

Спритність. Човниковий біг (3*10 метрів).

Обладнання. Секундоміри, що фіксують десяті частки секунди, волейбольні майданчики спортивних залів, за кожною лінією на відстані 50 сантиметрів встановлюють дерев’яні кубики (5*5 сантиметрів).

Опис проведення тестування. За командою «На старт» учасник займає положення високого старту за стартовою лінією. За командою «Руш» він починає бігти.

Результати тестування є час від старту до моменту, коли учасник тестування поклав кубик на старт.

Загальні вказівки і зауваження. Результат учасника визначається за кращою з двох спроб. Кубик слід класти, а не кидати. Якщо кубик кидається, спроба не зараховується.

Метання набивного м'яча вагою 1 кг через голову двома руками

(метання з місця).

Опис проведення тестування. Випробуваний стоїть біля лінії, одна нога попереду, тримаючи м'яч двома руками внизу перед собою. Піднімаючи м'яч нагору, гравець проводить замах назад за голову і відразу ж відразу кидок вперед.

Швидкісна витривалість тест „Ялинка” (Рис. 2.1)

Обладнання. Секундоміри, що фіксують десяті частки секунди, волейбольний майданчик, дерев’яні кубики (5*5 сантиметрів).

Опис проведення тестування. Тест проводиться на половині стандартного волейбольного майданчика. Біля центру лицьової лінії малюють коло діаметром 40 см (місце старту і фінішу). На бокових лініях на відстані 3, 6 і 9 м від лицьової лінії малюються кола 1, 2, 3, 4, 5, 6 діаметром 10 см. В центрі кожного кола знаходиться кубик розміром 5 х 5 х 5 см. По команді тестований біжить з високого старту до кола „1” і назад, потім так само до кола „2” і решта кіл.

Загальні вказівки і зауваження. Умовою виконання тесту є доторкання однією рукою до кожного кубика та доторкання однією ногою у бігу в зворотному напрямку до площі стартового кола.

Рис.2.1 Схема проведення тесту „Ялинка" [1].

Крім рухового тестування були прийняті такі контрольні нормативи з техніко-тактичної підготовки:

  • Передача мяча зверху двома руками над собою стоячи в колі – 3м, висота передачі – 5м; к-сть разів;

  • Передача мяча зверху двома руками стоячи у стінки – 3м, - 1.5м; к-сть разів;

  • Передача мяча знизу двома руками стоячи у стінки -3м, - 1,3 м; к-сть разів;

  • Серії передач мяча зверху – знизу (1 серія) в колі – 3м, - 1,5 м; к-сть серій;

  • Подача верхняя пряма в ліву, праву половину майданчика; 10 спроб (по 5 у кожну); к-сть разів;

  • 2-а передача мяча зверху двома руками з 3-ї зони в 4 (2); 10 спроб (по 5 у кожну зону); к-сть разів;

  • Прийом подач в 1 (5) зоні з доведенням у 3-ю зону; 10 спроб (по 5 в кожній зоні); к-сть разів.

При статистичному аналізі враховувались такі результати тестування: час подолання дистанції 60 (с) та 1500 м (хв/с); човниковий біг 3/10 м (с); нахил вперед з положення сидячи (см); стрибок угору з місця (см); стрибок у довжину з місця (см); відстань на гімнастичній палиці поміж кистями рук при виконанні викруту в плечових суглобах (см); кистьова динамометрія правої та лівої руки (кг); кількість підтягувань у висі на перекладині хватом зверху.

Пульсометрія астота серцевих скорочень,ЧСС).

Обладнання. Секундомір, що фіксують десяті частки секунди.

Опис проведення тестування. За командою «почали» учасники тестування починають рахувати частоту пульсу. За сигналом тренера вони припиняють рахувати..

Результати тестування підрахунок числа пульсацій артерій (променевої, сонної артерії за обраний час (10 с, 15с).

Спірометрія (ЖЄЛ, мл).

Обладнання. Спірометр - прилад для вимірювання ЖЄЛ.

Опис проведення тестування. Для визначення ЖЄЛ треба повільно зробити вдих, взяти в рот мундштук, зажати ніс (носовим зажимом чи пальцями) і плавно рівномірно видихнути. Виміри ЖЄЛ повторити декілька разів з інтервалом 0,5 – 1 хвилина до тих пір, поки не буде оптимально два однакових результатів.

Результати тестування. Виміри виражаються в одиницях об’єму – міліметрах.

Проба Штанге (затримання дихання на видиху,с).

Обладнання. Секундомір (з секундною стрілкою часів) .

Опис проведення тестування. Після 5-ти хвилин відпочинку учень сідає на стілець зручно спираючись на його спинку і розслабляє м’язи. Потім робить помірні глибокий вдох і затримку дихання, затиснувши пальцями ніс. За секундоміром (секундною стрілкою часів) фіксується час затримки дихання.

Результати тестування є час затримки дихання.

Проба Генчі (затримання дихання на вдиху,с).

Обладнання. Секундомір, що фіксують десяті частки секунди.

Опис проведення тестування. Виконується так само, як і проба Штанге, тільки затримка дихання проводиться після повного видиху. Зробити глибокі вдих і видих з одночасним включенням секундоміра після видиху. Затримати дихання і вимкнути секундомір після припинення затримки дихання.

Результати тестування є час затримки дихання.

Працездатність PWC170, кг/м/хв.

Обладнання. Секундомір, що фіксують десяті частки секунди.

Опис проведення тестування. Вимірювання частоти пульсу при двох послідовних навантаженнях.

Результати тестування є отриманні розрахунки за формулою.

Дослідження проводилися в на базі загальноосвітньої школи № 14 м. Житомира у грудні 2010 - березні 2011 рр. У експериментальних дослідженнях прийняло участь 12 волейболістів, що тренуються у секції, у віці 12-14 років.