Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
145.78 Кб
Скачать

2. Обґрунтування типу політики управління грошовими потоками.

Прийняття рішень, стосовно залучення та використання грошових коштів пов'язане з пошуком компромісу між конкуруючими характеристиками: "дохідність-ліквідність" та "дохідність-ризикованість", тобто вибором оптимальної композиції "дохідність-ліквідність-ризик".

3. Оптимізація грошових потоків підприємства. Метою цього етапу є виявлення та реалізація резервів збалансування, синхронізації грошових потоків, забезпечення необхідного обсягу чистого грошового потоку підприємства.

4. Планування грошових потоків підприємства. У процесі даного етапу оцінюються перспективні обсяги надходження і витрачання грошових коштів, розмір чистого грошового потоку у плановому періоді. Таке планування носить прогнозний характер в силу невизначеності ряду вихідних передумов.

5. Забезпечення ефективного контролю реалізації обраної політики управління грошовими потоками підприємства. На даному етапі оцінюється ступінь виконання планових завдань з формування та використання грошових коштів, рівень рівномірності, синхронності грошових потоків та ефективності управління ними. Ці показники контролюються у процесі моніторингу поточної фінансової діяльності підприємства.

15)Принципи управління грошовими потоками:

1.Принцип єдності ухвалюваних управлінських рішень. Суть цього принципу полягає в тому, що в системі фінансового управління підприємством управління грошовими потоками є складовою частиною. Тому рішення, що приймаються щодо вхідних і вихідних грошових потоків підприємства повинні бути чітко узгоджені із загальними підходами по управлінню формуванням і використанням як фінансових, так і матеріальних ресурсів підприємства.

2.Принцип достовірності і своєчасності оцінки грошових потоків. Цей принцип означає, що в процесі отримання необхідної інформації про стан вхідного і вихідного грошових потоків повинне забезпечуватися отримання достовірної інформації.

3.Принцип забезпечення взаємозв'язку з цілями і завданнями фінансового управління. Цей принцип припускає, що, формуючи цілі і завдання фінансового управління підприємством, необхідно чітко забезпечити взаємозв'язок з можливими рішеннями в області управління грошовими потоками.

4.Принцип забезпечення ефективності руху грошових коштів. Суть цього принципу полягає в тому, що грошові потоки підприємства характеризуються своєю нерівномірністю по окремих тимчасових інтервалах, що приводить до формування значних об'ємів вільних грошових коштів в одні періоди і недостатності засобів в інші періоди. Ефективно управляючи грошовими потоками, можна забезпечити раціональне розміщення засобів в період їх надмірної наявності, використовуючи для цього різні фінансові інструменти, тобто цінні папери, депозитні рахунки і тому подібне В той же час в період браку коштів можна використовувати позики і кредити, так щоб максимально скоротити витрати підприємства і забезпечити формування додаткового надходження засобів на підприємство

17) Аналіз вхідного і вихідного грошових потоків

На вхідній і вихідній грошові потоки впливають зовнішні і внутрішні чинники.

До зовнішніх чинників, які впливають на вхідний грошовий потік, відносяться: стан і перспективи розвитку товарного ринку; рівень конкуренції на товарному ринку; стан і перспективи розвитку фінансового ринку; можливості використання засобів фінансового ринку; ефективність діяльності банківської системи; система оподаткування, що склалася; можливості державного і місцевого бюджетів по цільовому фінансуванню найбільш важливих проектів і програм; загальне полягання економіки в країні, фінансово-економічна політика держави, що проводиться.

До внутрішніх чинників, які впливають на вхідний грошовий потік, відносяться: цінова політика підприємства; амортизаційна політика підприємства; тривалість операційного і фінансового циклів підприємства; сезонність операційної діяльності; масштаби інвестиційної діяльності; професіоналізм менеджерів підприємства і цільові установки власників суб'єкта господарювання.

До зовнішніх чинників, які впливають на вихідний грошовий потік підприємства, відносяться:

  • поведінка постачальників сировини і матеріалів, основних кредиторів, а також споживачів продукції і послуг;

  • періодичність і об'єми платежів по зобов'язаннях;

  • рівень платежів по фінансових і іншим зобов'язанням;

  • надійність партнерів по господарській діяльності;

• напрями платежів і їх ув'язка з надходженням засобів;

• вимоги законодавства і рівень фінансових санкцій.

До внутрішніх чинників, які впливають на вихідний грошовий потік, відносяться: облікова політика підприємства; рівень витрат на операційну і комерційну діяльність; рівень продуктивності праці; чисельність і кваліфікація персоналу; товарна, галузева і територіальна диверсифікація діяльності; система обов'язкових платежів підприємства, їх послідовність і об'єми; об'єми власного капіталу і рівень фінансової стійкості.