Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсов.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
772.61 Кб
Скачать

2.4.2 Одержання полісахаридів з продуктів моря

Рослинні ресурси морів і океанів великі. На 1 км2 океану припадає 1,6 тис. т різної рослинності. Їстівних відомо близько 80 видів, а в промисловості використовують лише 10 видів. Безпосередньо як їжу використовують лише морську капусту.

В останні роки дуже популярною стала хлорела, що містить до 50% протеїну на 100 г СР, для якого характерна наявність водовмісних амінокислот. Водорості містять також корисні для людини вуглеводи, до складу яких входить альгінова і фуцинова кислоти, ламінарин і ряд моносахаридів.

Склад чорноморських водоростей ( ентероморфи, кладофори, ульви) залежно від пори року досліджував В.Н. Чекой. Він також дослідив целюлозу зелених водоростей і показав що за будовою цей полімер ідентичний полімерам вищих рослин – глюкану зі зв’язками β-(1-4).

Хімічний склад червоної водорості і будову полісахариду, що її формує, - галактану (филлифорану, агароїду) дослідив Козарез. Склад синьо-жовто-червоних водоростей досліджував В.А Песков. Такі водорості, як Філофора, анфельція, фурцилерія тощо є сировиною для виділення агароїду, альгінату та карагінану. Ці желе утворювальні речовини широко використовують у виготовлені жиле, пастили, мармеладу, мяких цукерок та інших продуктів.

Водорості

Промивання

Вода

Варіння

Вапняний розчин

Відтстоюваня і сепарування навару(4 год,90 С)

Охолодження і желювання( 2 год.60 С)

Подрібнення

Промивання драглів

Зневоднення

Плавлення драглів

Сепарування

Випарювання під вакуумом

Сушіння на розпилювальних сушарках

Фасування

Маркування

Агар

Слід зазначити, що існує дуже багато різноманітних технологій отримання агару та його модифікацій, ось одна з них.

Агар використовують у виробництві концервовоного молока, суфле, майонезі, морозива та інших продуктів. Альгінати завдяки їхнім властивостям утворювати в’язкі розчини застосовують як згущувачі, емульгатори. Додають їх також у кількості 0,!% при виготовлені бісквітів тортів, для підвищення якості тіста. На основі альгінатів виробляють харчовий желеподібний продукт «Ламіналь», який містить 92…94% води і 6…8% СР з них 5…6%- альгінова кислота у формі альгінату натрію-кальцию; 1…1.5%-клітковина; 1-білок і 0.6…08% - мікро і макро елементи.

Препарати альгінової кислоти та її солей мають відносну молекулярну масу 100000…2000000. дослідженями встановлено що альгінати здатні виводити з організму людини важкі метали, радіоактивні елементи. Вони також прискорюють загоню ран, знижують рівень холестерину у крові. Але з медичної погляду найважливішими властивостями альгінової кислоти та її солей є іонообмінні Завдяки їм альгінат виконують ентеросорбцію. Порівняно недавно вивчено такі морські трави, як тостера, рупія, рдест. Запаси зостери в чорному морі переищюють 1 млн т, а використовують всього 50 тис, які викидає штормм. Желеутворувальна речовина зо стерин може значно задовольнити потреби кондитерської промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]