Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Органи управління якістю продукції на підприємстві

При визначенні органів управління якістю продукції потрібно виходити з того, що управління якістю – органічна складова частина загального керування виробництвом і є однією з його функцій. Тому, як правило, управління якістю розвивається і виконується в межах діючого апарату керування і полягає в більш чіткій і добре організованій діяльності по виявленню потреб, створенню, виготовленню і обслуговуванню продукції.

На рівні підприємства, система управління якістю організаційно може здійснюватись одним з двох способів. Перший полягає в чіткому розподілі функцій і задач управління якістю продукції між існуючими підрозділами і працівниками, періодичному перегляді як самих функцій і задач, так і їх розподілу заради поліпшення функціональної діяльності. При цьому такий спеціалізований орган, як відділ управління якістю, не створюється.

Другий спосіб припускає на додаток до першого варіанту виділення загальної функції координації і створення спеціального органу – відділу управління якістю. На цей відділ і покладаються спеціальні функції управління якістю продукції.

Кожний з цих двох варіантів має свої переваги і свої недоліки.

Так, перевагами першого варіанту можна вважати те, що всі учасники виробничого процесу зобов’язані відповідати за якість. За недолік вважається те, що немає виконавця функцій координатора, немає відповідального за організаційні і методичні проблеми загального характеру.

Другий варіант позбавлений вказаних недоліків, але у працівників підприємства може існувати відчуття того, що мають бути виділені спеціальні люди, які відповідатимуть за якість, отже, вони і повинні вирішувати всі проблеми, пов’язані з якістю.

В будь-якому варіанті загальне керівництво системою управління якістю повинен очолювати керівник підприємства і відповідати за економічні результати.

Методи статистичного контролю якості

Для проведення дослідження пропонується зробити аналіз 6–м статистичним методам і інструментарію контролю.

Гістограма. Метод гістограм є ефективним інструментом контролю якості в процесі виробництва, вивчення можливостей технологічних процесів, аналізу роботи окремих виконавців і агрегатів. Гістограма – це графічний метод представлення даних, згрупованих за частотою попадання в певний інтервал.

Розшарування. Цей метод, що використовує тільки достовірні дані, застосовується для отримання коректної інформації, виявлення причинно-наслідкових зв’язків.

Контрольні картки. Контрольні картки графічно відображають динаміку процесу, тобто зміни показників в часі. На карті відзначений діапазон неминучого розсіювання, який лежить в діапазоні верхньої і нижньої меж. За допомогою цього методу можна оперативно відслідковувати початок дрейфу параметрів по якому-небудь показнику якості в ході технологічного процесу для того, щоб вчасно проводити запобіжні заходи і не допускати браку готової продукції.

AВС-аналіз. AВС- аналіз – спосіб оптимального управління. Цей метод універсальний і може застосовуватися при вирішенні проблем розподілу зусиль в будь-якій галузі промисловості і сфери сервісної діяльності. В AВС - аналізі використовується подвійне накопичення як на осі абсцис, так і на осі ординат до 100 % і отримується крива (ламана) лінія.

Також слід звернути увагу на діаграму Паретто і діаграму Ісікави, але більш детально з цими методами статистичного контролю ми познайомимося при аналізі чинників виникнення дефекту на прикладі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]