Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Директор

Цех рільни

цтва:

Гол. агроном

Агроном

Праців

ники

Відділ механізації

Гол. інженер

Інженери, техніки, механіки, і т. п.

Планово-економічна служба:

Начальник бухгалтерії

Заступник головного бухгалтера

Бухгалтери, товарознавці спеціалісти з фінансів

Бухгалтер по кадрам

Головний економіст

Економісти

Юристи

Підрозділ зрошення:

Гол. інженер- гідротех

нік

Інженери, техніки, механіки, фрезерувальники і т. д.

Цех розсадни

цтва:

Головний агроном розсадни

цтва

Агрономи-бригадири

Техніки та механіки

Працівник ки

Цех виноградарства:

Гол.

агроном виноградарства

Бригадири

Інжене

ри-меха

ніки гідротехніки

Персо

нал, обслуговуючий виноградники

Цех садів ництва:

Гол. агро

ном по саду

Брига

дири-садоводи

Робіт ники

Цех захисту рослин:

Гол. агроном

Агроно

ми

Виконавці робіт

Ієрархічність та зв’язки в організаційній структурі АФ “Білозерський”

Цех переробки сільського сподар

ської продукції:

Заступник директора з промис

ловості

Гол. технолог

Технологи

Інженери, техніки, електрик

Завідуюча лабораторією

Лаборанти

Інший персонал

Організація промислового цеху цікавить нас докладніше. До складу винзаводу АФ “Білозерський” входять такі підрозділи:

► відділ первинної переробки винограду;

► відділ вторинної обробки і розливу вин;

► лабораторія;

► складські приміщення;

► опалювальна котельня;

► пропускний пункт.

Технологічна схема виробництва вина є такою:

  1. Після збирання промислового винограду білих сортів (Рислінг, Аліготе, Фетяска та ін.) його транспортують до території винзаводу і завантажують у бункери, в яких за допомогою гвинта виноград відокремлюється від гребенів.

  2. Далі виноград подається до дробильні, де його відділяють від листя й інших домішок, пропускаючи через циліндри з отворами.

  3. Роздроблений виноград (сусло першої фракції) пропускають через теплообмінник. Охолодження сповільнює процес окислення, що допомагає попередити втрату смакового букету і занадто ранній початок процесу бродіння. З цією ж метою додаються сірчаний ангідрид, бентоніт.

  4. Отриману суміш закачують у пневматичний прес і чавлять, слідкуючи за тим, щоб виноградні кісточки залишались неушкодженими, оскільки вони містять гіркі масла, які можуть потрапити до сусла і зіпсувати вино.

5. Сусло збирають у спеціальній накопичувальній ємності, а звідти перекачується у баки з нержавіючої сталі для відстоювання протягом 24 годин. Тут для попередження окислення ферментацію проводять під шаром інертного газу, наприклад вуглекислого. Після цього в одержану рідину можуть додаватися спеціальні ензими, абсорбенти.

6. Переміщують очищене й освітлене сусло до бродильних чанів з нержавіючої сталі. Додають спеціальні дріжджові культури. Під час бродіння підтримують сталу температуру – від 12-17 до 22°С, що дозволяє зберегти свіжість і фруктовий смак вина. Проте чим вище температура, тим швидше проходить ферментація, і тим скоріше бродильні баки звільняються для нової партії винограду. Процес триває від кількох днів до місяця. При цьому вуглекислий газ вивільняється через спеціальні клапани.

7. Зброджені виноматеріали знімаються з дріжджового осаду, при необхідності егалізуються, сульфітуються

8. Для витримки переливають вино у ємності, які перешкоджатимуть потраплянню до вина кисню. Витримують при низькій температурі строком відповідно до виду вина (ординарні – 3 місяці – 1 рік; марочні - 2 – 6 років; колекційні – 10 і більше).

9. Перед розливом піддають вино кінцевій фільтрації через листовий (мембранний) фільтр.

10. Здійснюють розлив, пакування і маркування вина на автоматизованих лініях [1,16,20].

Початкові стадії масового виробництва вин проходять у відділі первинної обробки винограду. Перша з них – навантажування винограду до чотирьох приймальних бункерів. З них він надходить у дробильні для видалення гребенів. Потім – до теплообмінників або холодильної установки (сухі вина). Під дією дробильних пресів отримують сусло, яке переміщують конвеєром до горизонтальних і вертикальних ємностей для бродіння. Кінцевою стадією є витримка у спеціальних ємностях. Слід відмітити, що у процесі первинної переробки винограду використовуються пастеризатори, насоси, листові (мембранні) фільтри та інше допоміжне обладнання. За всіма процесами з пультів управління стежать оператори. Відповідальний за роботу дільниці – механік первинного розливу.

Процес вторинного розливу вин складається з наступних етапів:

  1. Промив пляшок - 2) Подача вина в пляшки – 3) Відбір зайвого вина –4) Закупорювання корком – 5) Закриття ковпачком –6) Встановлення захисту –7) Перевірка шляхом просвічування пляшок 8) – Наклеювання акцизів 9) Наклеювання контретикетикок (розташованих на зворотному боці пляшки) – 10) Сушка у відеоджеті, видалення браку – 11) Наклейка лицьових етикеток – 12) Обкатка (щоб етикетки щільно прилягали до пляшки) – 13) Транспортер –14) Подача до накопичувального столу – 15) Пакування вручну до картонних та термоупаковок.

До складу лінії входить декілька пристроїв, що виконують різні операції (акцизна станція – 1; станки для наклеювання контретикеток – 2; відеоджет – 1; станки для наклейки лицьових етикеток – 3; транспортер – 1,4 тощо). Кім того, у виробничому цеху знаходиться обладнання, що забезпечує роботу лінії з розливу. Це: компресор – потужністю 3,0 кВт. / год.; теплообмінник – 1,5 кВт. / год.; моторний насос для подачі води – 1,5 кВт. / год.; насоси по 1,1 та 0,7 кВт. / год.; відеоджет – 220 Вт. /год.; двигун – 2,2 кВт. / год.; шрікс – 4 – 5 кВт. / год. Сумарна потужність підрозділу цеху вторинного виноробства складає приблизно 24,22 Квт. / год. За годину здійснюється випуск 2000 - 2500 пляшок вина. Обслуговують лінію механік по розливу і два оператори, які здійснюють наладку обладнання та його переорієнтування при розливі різних вин в пляшки різної ємності і т. п. Пакування у картонні ящики та термоупаковки виконують 6 – 15 пакувальниць. Далі за допомогою транспортерів ящики з вином перевозять на склад чи завантажують на машини для подальшого транспортування.

В лабораторії виконується аналіз органолептичних та хімічних показників вин та виноматеріалів. Тут працює 13 інженерно-технічних службовців (лаборанти, технологи). Керують лабораторією головний технолог та завідуюча.

Зберігається вино у вертикальних і горизонтальних асептичних ємностях по 16 – та 25-кубів. Складські приміщення розташовані, окрім території винзаводу, в с. Дніпровське і в м. Херсон – складах маг. “Таврія”, ТД “Білозерський”, на фірмовому складі по вул. Желєзнодорожній.

Обладнання котельної – чотири опалювальні котли, аварійні баки для збирання води й ін.

На пропускному пункті стежать за рухом виробленої продукції та реєструють персонал, що прибув до винзаводу на роботу.

Економічні показники виробничої діяльності

Щоб охарактеризувати виробничу діяльність агрофірми-радгоспу, оцінимо основні економічні показники. Почнемо із загального огляду промислової переробки вирощених плодів та винограду.

Для ефективної переробки, вироблення виноматеріалів та готової продукції в господарстві, необхідно доцільно обґрунтоване та економічно ефективне забезпечення сировиною. Сировинною базою для переробки та виробництва промислової продукції в агрофірмі „Білозерський” є плоди (зерняткові та кісточкові) і виноград.

Плодова продукція включає дві категорії “Зерняткові плоди” та “Кісточкові плоди”. В асортиментну категорію “Зерняткові” входять “Абрикос” (сорти “Костинський”, “Авіатор”, “Буревісник”, “Орфей”, “Червонощокий”), “Персик” (“Золотий ювілей”, “Редхайвен”, “Урожайний жовтий”, “Фламінго”, “Посол миру”, “Іфтіхор”, “Демерджинський”, “Стартовий”, “Освіжаючий”), “Слива” (“Волошка”, “Стенлей”, “Ренклод Карбишова”), “Черешня” (“Бігаро”, “Бурлат”, “Валерій Чкалов”, “Темпаріон”, “Вінка”, “Мелітопольська чорна”, “Крупноплода”, “Талісман”) [11].

Підгрупа “Кісточкові плоди” сформована однією товарною лінією “Яблука”, що містить такі позиції:

  • літньо-осінні сорти “Мелба”, “Шафран літній”, “Слава переможцям”, “Граф Етзо”, “Гала маст”.

  • зимові сорти: “Ринет Симиренко”, “”Голден Делішес”, “Айдаред”, “Джонаголд”, “Джомуред”, “Бребурн”, “Ліголь”, “Ред чіф”, “Пінова”, “Пінк леді” [11].

Серед промислових сортів винограду, вирощуваних у АФ – до 49 найменувань (наприклад, клони європейських сортів “Каберне Совінйон” - 339, 337, 169; “Аліготе” – клон 264 (Франція); “Піно Міньє” – клон 292, “Трамінер рожевий” – клон FR-46106, “Доміна” – клон Wu 20, “Бахус” – клон Wu 15, “Піно Нуар” – клони 838, 242, 18 FM, FR-132, ST –173; “Рислінг рейнський” – клон 198-25 Gm, “Піно Грі” – клон Wu 92, “Сильванер” – клон Wu 192, “Мерло” – клони 447, 184; “Кернер” – клон 76, “Піно білий” – клони 209, FR-7, SТ-15; “Мюлер Тургаю” – клони Wu-12-4, SТ-30, SТ-19 (Німеччина); “Шардоне” – клон SТ-130, “Каберне Совіньйон” – клон R-5, “Мерло” – клони R3, R-12, “Трамінер рожевий” – клон VCR-6, “Піно грі” – клон R-6 (Раушедо, Італія); “Блаубургер” – клон A-215 та “Цвайгель” – клон А-154 (Австрія)). Елітних сортів винограду вітчизняної та зарубіжної селекції налічується 23 види: “Фіолетовий ранній”, “Овідіопольький”, “Рубін Таїровський”, “Віоріка”, “Сапераві північний”, “Сапераві”, “Сухолиманський білий”, “Б’янка”, “Первісток Магарач”, “Бастардо Магарачський”, “Мускат Одеський”, “Одеський чорний”, “Дойна”, “Антей Магарачський”, “Рітон”, “Олешківський”, “Олімпійський”, “Лідія”, “Ізабелла”, “Іршаї Олівер”, “Аліготе Мускатне”, “Фетяска мускатна”, “Совіньйон зелений” [11]. Більшість винограду цих технічних сортів йде на переробку для власного виробництва, а до продажу надходить у порівняно незначний кількості.

Спробуємо визначити потребу в сировині, матеріалах та електроенергії, наприклад на розлив міцного вина. Дані з необхідних об’ємів витрат на виробництво є закритими, тому визначити їх кількість ми можемо лише орієнтовно.

Таблиця 1.3.1 Розрахунок витрат на розлив міцного вина

Статті витрат

Витрати на одиницю продукції

Витрати на виробництво всієї продукції

Ціна одиниці, грн./ шт.

Сума витрат, грн.

Сировина: вино з ємностей для витримки, дал.

0,07

1000

23

23000

Пляшки шт.

1

(ємність 0,7 л.)

14285

1,20

(з ПДВ)

17142

Корок, шт.

1

14285

0,60

8571

Ковпачки, шт.

1

14285

0,89

12713,65

Пробки, шт.

1

14285

0,40

5714

Етикетки, шт.:

на лицевий бік

на зворотній бік (контретикетки)

1

1

14285

14285

0,15

0,03

2142,75

428,55

Акцизні наклейки, шт.

1

14285

0,25

3571,25

Електроенергія, кВт./год.

0,012

171,96

0,12

20,64

З’ясувавши особливості забезпечення потреби в сировині, матеріалах і електроенергії, визначимо які товари випускаються господарством. Номенклатурну групу “Промислова продукція” можна поділити на такі асортиментні підгрупи: 1) виноматеріали; 2) консервована продукція асептичного зберігання; 3) вина розливні; 4) вина ТМ “Білозерський” розливні в пляшках; 5) вина ТМ “Санвінія” розливні в пляшках.

В свою чергу, виноматеріали можна розподілити на:

а) виноматеріали виноградні сухі (червоне “Ізабелла”, рожеве “Лідія”, рожеве “Мускат” та ін.);

б) виноматеріали виноградні десертні (рожеве “Лідія”, рожеве “Мускат”, біле “Мускат”, рожеве “Трамінер” та біле з європейських сортів винограду);

в) виноматеріали виноградні міцні (біле “Приморське”, рожеве “Приморське”).

Перелік позицій асортиментної підгрупи “Консервована продукція асептичного зберігання” складається трьох найменувань плодово-ягідного пюре (яблучне, персикове, абрикосове) та одного найменування плодового соку (яблучний).

Винна карта агрофірми-радгоспу “Білозерський” містить категорії “Розливні вина”, “Вина ТМ “Санвінія” розливні в пляшках” та “Вина ТМ “Білозерський” розливні в пляшках”, що складаються з широкої кількості асортиментних позицій, яка варіює від 20 до 35 найменувань. Будь-яке з них може бути включено до кожної з підгруп. Розливні вина відпускають у кегах місткістю 50 л, каністрах і цистернах різної ємності, оригінальній пластмасовій тарі. В подальшому планується випуск вин у так званих “бекінг-боксах” по 3 л.

Асортиментна лінійка розливних вин ТМ “Білозерський” складається з 34 позицій, розподіленої на 5 товарних ліній (ширина асортименту). Кожна з цих товарних ліній неоднорідна за глибиною – кількістю різновидів товарів. Найбільша кількість найменувань в підгрупі “Напівсолодкі вина” – 11 видів вин, далі йде мікс “Сухі вина” – 10 найменувань та “Десертні вина” – 9 видів. Необ’ємні товарні лінії “Міцні вина” та “Вермути” відповідно 3 і 1 позиції (Див. Додаток А)

ТМ “Санвінія” – новий бренд АФ “Білозерський” . Під цією торговою маркою випускають вина у пляшках типу “Рейнська” з оновленою євроетикеткою.

Перейдемо до оцінки обсягів виробництва і реалізації промислової продукції.

Таблиця 1. 3 .2

Виробництво промислової продукції в АФ “Білозерський”

Найменування продукції

Одиниці виміру

1999 р

2000 р.

2001 р.

2002 р.

2003 р.

2004 р.

Виноматеріалів і сокоматеріалів

тис. Дал.

229

271

388

420

344

545

Вино готове

тис. Дал.

9

102

83

105

83

85

Сік яблучний

тис. Дал.

29

57

187

-

37

-

Сік томатний

тис. Дал.

136

54

-

-

-

-

Пюре плодове

т

118

805

220

-

2533

-

Пюре гарбузове

т

13

191

-

-

-

-

[10,11]

Збільшення врожайності й виробництва плодів та технічного винограду – сировини для переробки має наслідком зростання виробництва виноматеріалів та готового вина, а от такі види промислової продукції, як томатний сік і гарбузове пюре, поступово вилучені з асортиментного переліку. В порівнянні з наступними роками, у 1999 – 2004 рр. Відносно стійким було виробництво пюре плодового та яблучного соку.

Продаж виробленої промислової продукції здійснюється трьома каналами реалізації (Додаток В). Представимо докладні дані про реалізацію вино – та сокоматеріалів основним покупцям на території України та Російської Федерації за 2003 р.:

Таблиця 1.3.3

Реалізація виноматеріалів АФ “Білозерський”

Назва організації – покупця

Обсяги реалізації вино – та сокоматеріалів в 2003 р.,

тис. Дал.

Харківський завод шампанських вин

183

ООО “Сандора” (Миколаїв)

31,1

Артемівський винзавод

22,8

Мілеровський винзавод (Росія)

16,8

“Нива” (Одеса)

8,9

“Шлях Ілліча” (Одеса)

7,7

“Котнар”

6,7

ВАТ “Коблево”

2,3

Винзавод “Крим”

1,5

“Скілур”

1,1

Інші

11,1

[3,10]

Загалом кількість продукції, реалізованої за 2003 р., становила:

Таблиця 1.3.4

Реалізація промислової продукції АФ “Білозерський” в 2003 р.

Асортимент

Кількість, т.

Обсяг реалізації, тис. Грн.

Ціна реалізації, грн.

Собівартість одиниці, грн.

Собівартість усього,

тис. Гр.

Прибуток, тис. Грн.

Питома вага в загальному обсязі реалізації, %

Виноматеріали, тис. Дал

293

5096,1

17393

12701

3721,4

1374,7

56,21

Вино, тис. Дал.

70

3593,7

51338

37896

2652,7

941

39,64

Пюре плодове

201

238

1184

845,8

170

68

2,62

Інша продукція

Х

138,9

Х

Х

113,9

25

1,53

Разом промислова продукція

Х

9066,7

Х

Х

6658

2408,7

100

[3]

Тепер розглянемо ефективність переробної діяльності підприємства.

Таблиця 1.3.5

Ефективність переробної діяльності АФ “Білозерський”

Показники

1999

2000

2001

2002

2003

2003 у % до 1999

Перероблено продукції багаторічних насаджень, т.

2934

3931

5419

6109

4913

167,45

Отримано виноматеріалів та сокоматеріалів, тис. Дал.

207

271

371,3

419,5

379

183,09

у т. ч. сухих

135

166

148,9

182,6

321

237,78

міцних

72

105

113,3

170,9

23

31,9

соків

-

-

109,1

66

35

Х

Реалізовано виноматеріалів, тис. Дал.

225,3

106,3

150

212

293

130,4

у т. ч. сухих

128,9

56,2

150

146

268,7

208,46

міцних

96,4

50,1

-

66

24,3

25,2

Виручка від реалізації всієї промислової продукції, тис. Грн.

5905

7857

6444.5

9223

9507,6

160.98

Прибуток, тис. Грн.

-1

246

1324.1

2624

2849.6

284960

Рентабельність, %

Х

3,2

8,6

24,8

23,5

Х

[3,10]

З наведеної таблиці бачимо, що обсяги промислової переробки продукції багаторічних насаджень у 2003 р. в порівнянні з 1999 р. зросли на 67,45 %. Підвищився показник виходу виноматеріалів – на 83,09 %. В основному збільшилося виробництво сухих виноматеріалів, оскільки вони користуються більшим попитом, а виробництво міцних виноматеріалів навпаки зменшилося на 68 %. Відповідним чином змінилась й реалізація виноматеріалів – сухих зросла, міцних зменшилась.

Можемо засвідчити, що в останні роки отримано значно вищий прибуток від продажу промислової продукції, й виробництва виноматеріалів й вин зокрема. Причини зростання – інтенсифікація виробництва, впровадження нових технологій, налагодження системи реалізації, віднаходження вигідних пропозицій для збуту як виноматеріалів, так і готової продукції.

Розділ ІІ. Розробка прогнозів

Обґрунтування доцільності і методика складання прогнозів

Будь-якій комерційній організації для прийняття важливих управлінських рішень необхідні прогнози – базис корпоративного довгострокового планування. Маркетинг спирається на прогнозування продаж при плануванні нових видів продукції, заохочення персоналу в торгівлі, тощо. У фінансовій сфері прогнози є основою бюджетного планування і контролю витрат. Виробничий і операційний персонал використовує прогнози для прийняття таких стратегічних рішень, як вибір технологічного процесу, планування виробничих потужностей, розташування обладнання, а також вирішення поточних питань планування виробництва, складання календарних планів і планування матеріальних запасів [2,7,17].

За допомогою методів прогнозування здійснюється управління попитом. Мета управління попитом – координація і контроль всіх джерел попиту для ефективного використання виробничої системи і своєчасної поставки продукції [4,17]. Взаємозв’язок між попитом на товари і процесом їх виробництва досить тісний. В залежності від того, наскільки високий попит на продукцію на ринку, фірма планує обсяги пропозиції тих чи інших найменувань, строки виробництва і надходження товарів в реалізаційну мережу, завантаження виробничих потужностей. Саме тому розпочнемо проектування промислового виробництва агрофірми-радгоспу “Білозерський” з складання прогнозу попиту на промислову продукцію.

Одним з видів прогнозування є аналіз часових рядів – передбачення процесу в майбутньому на основі даних за попередні періоди спостереження. . Вибір методів аналізу часових рядів залежить від часового горизонту прогнозування (межі прогнозу); вихідних даних (інтервал для побудови прогнозу); необхідної точності прогнозу; рівня кваліфікації виконавців (персоналу, який здійснює прогнозування); бюджету, виділеного на побудову прогнозу; ступеня гнучкості фірми; можливих наслідків помилкових прогнозів [17].

При довгостроковому прогнозуванні ефективне використання такого методу аналізу часових рядів як ліній регресивний аналіз. Регресія – це функціональна залежність між двома або кількома кореляційними змінними. Її використовують для передбачення значення одної змінної на основі іншої. При цьому взаємозв’язок встановлюється на основі даних спостережень [6,15,17].

Графік лінійної регресії виражений наступним рівнянням:

Yx = a0 + a1xі (2.1.1),

в якому Yx – значення залежної змінної, що обчислюється за допомогою вказаного рівняння; a0 та a1 – розрахункові параметри (коефіцієнти) регресивної моделі; хі – незалежна змінна, яка при аналізі часових рядів позначає поточний час [17].

Коефіцієнти a0 та a1 визначають методом найменших квадратів. Формули розрахунку a0 та a1:

a0 = ∑xy – nxcp.ycp. (2.1.2),

∑x2 – nxcp.2

a1 = ycp. – a0 xcp. (2.1.3),

де x та у – значення х та у до кожної точки даних (поточне значення); n – число точок даних; xcp. – середнє всіх значень x; ycp. – середнє всіх значень у [17].

Стандартна помилка оцінки (апроксимації) обчислюється за формулою:

Syx = √∑ (y-Y) 2 (2.1.4) [17].

N – 2

Постановка задачі прогнозування

Побудуємо прогноз попиту на такий вид промислової продукції АФ “Білозерський”, як виноматеріали. Для аналізу використаємо такі дані:

Таблиця 2.2.1 Вихідні дані для прогнозування попиту на сухі виноматеріали

Періоди

Фактичні значення попиту, тис. Дал.

1999

1

128,9

2000

2

56,2

2001

3

150

2002

4

146

2003

5

268,7

2004

6

320,46

Приймаємо, що період – це значення незалежної змінної х, фактичне значення попиту на виноматеріали – залежна змінна у. На основі цих даних необхідно визначити коефіцієнти a0 та a1 і побудувати регресивну модель. Розрахунок здійснимо за допомогою формул 2.1.1 – 2.1.3 в МS Excel.

Прогноз попиту на виноматеріали

Перш, ніж визначити параметри регресивної моделі a0 та a1, потрібно виконати розрахунки, які представлено в наступній таблиці:

Таблиця 2.3.1

Розрахункові дані

х

у

ху

х2

У2

Ух

1

128,9

128,9

1

16615,21

64,71

2

56,2

112,4

4

3158,44

110,18

3

150

450

9

22500,00

155,64

4

146

584

16

21316,00

201,11

5

268,7

1343,5

25

72199,69

246,58

6

320,46

1922,76

36

102694,61

292,04

Середні значення х та у дорівнюють хср. = 3,5; уср. = 178,38.

Коефіцієнт a0 = 4541,56– 6*3,5*178,38. = 45,47

91 – 6*3,52

Коефіцієнт a1 = 178,38– 45,47*3,5 = 19,25.

Таким чином, рівняння регресії матиме вигляд:

Ух = 45,47 + 19,25*х.

Тепер по цьому рівнянню обчислимо прогнози на періоди 7 - 11, тобто на наступні п’ять років (з 2005 по 2009 рр.). Прогнозовані значення попиту на виноматеріали складатимуть:

Y7 = 45,47 + 19,25*7 = 337,51 тис. Дал.;

Y8 = 45,47 + 19,25*8 = 382,97 тис. Дал.;

Y9 = 45,47 + 19,25*9 = 428,44 тис. Дал.;

Y10 = 45,47 + 19,25*10 = 473,90 тис. Дал;

Y11 = 45,47 + 19,25*11 = 519,37 тис. Дал.

У підсумку визначимо стандартну помилку прогнозу за даними другого і останнього стовпців таблиці 2.3.1 і формулою 2. 1.4:

Syx = √11399,74= 53,38.

6 – 2

Представимо лінійно-регресивну модель і результати виконаних за її допомогою прогнозів попиту на виноматеріали АФ “Білозерський” на 2005 – 2006 рр.:

Графік 2.3.1

Прогнозований попит на міцні виноматеріали:

Y2005 = 52,55 тис. Дал.; Y2006 = 51,83 тис. Дал.; Y2007 = 51,11 тис. Дал.;

Y2008 = 50,39 тис. Дал; Y2009 = 49,67 тис. Дал.

Аналогічним чином можна розрахувати обсяги продажу інших товарів агрофірми-радгоспу на майбутній період. Слід зазначити, що в наведеному варіанті обчислення при прогнозуванні попиту не враховані сезонні коливання .Їх враховують, якщо попит за кілька років обчислений поквартально і тоді для прогнозу використовують такий метод аналізу, як декомпозиція часових рядів. Розрахунки попиту на майбутній період можна здійснювати і за допомогою інших методів прогнозування. Представлений графік містить поліноміальну лінію тренду, побудовану за допомогою MS Excel. Вона допомагає точніше визначити тенденцію до зростання попиту на сухі виноматеріали і зменшення попиту на міцні, що пов’язане із орієнтацією на підвищення культури споживання вина в населення, за якої в структурі споживання вин лідируючі позиції займають сухі вина.

Розділ ІІІ. Управління виробничою потужністю

Стратегічне планування виробничих потужностей підприємств

В термінології операційного менеджменту поняття “потужність” (сарасіtу) носить значення “здатність мати, отримувати чи пристосовувати”. З точки зору загальних категорій бізнесу даний термін найчастіше розглядається як обсяг виходу продукції (або послуг), якого здатне досягти підприємство в певний момент часу. Наприклад, в сфері виробництва це може бути кількість автомобілів, випущених за робочу зміну і т. п. [6,9,17].

Визначаючи потребу у виробничих потужностях, операційний менеджер повинен враховувати наявність ресурсів для виробництва і вихід продукції. Це пов’язано з тим, що при плануванні реальної (чи корисної) виробничої потужності необхідно враховувати, яку продукцію випускає підприємство. Так, фірма, що виробляє більш широкий асортимент продукції, при конкретних ресурсах безумовно буде випускати одні види виробів в більшому обсязі, чим інші. Таким чином, менеджер з виробництва повинен знати, яку кількість продукції спроможне виготовити підприємство з врахуванням наявних ресурсів (тобто, наявного на даний момент часу обладнання і робочої сили), а також який асортимент продукції можна виробити при даних ресурсах [14,17].

При плануванні виробничих потужностей з точки зору операційного менеджменту до уваги приймаються показники часу, що знайшло відображення в загальноприйнятому розподілі на довгострокове (перспективне), середньострокове та короткострокове (поточне) планування завантаження потужностей [17,18].

Фактори, на які слід звернути увагу при визначенні виробничих потужностей можна представити за допомогою схеми:

Схема 3.1.1

Фактори, на які при плануванні виробничих потужностей звертає увагу операційний менеджер

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]