Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

2. Матеріали для економічного аналізу

Прогнозні значення

Фактичні значення

Прогнозні значення

Балансові розрахунки використання коштів (фактичні)

Література до проекту 5.4

  1. Балабанов И. Т. Основы финансового менеджмента. Как управлять капиталом? — М.: Финансы и статистика, 1995. 384с.: ил.

2. Проф.План. Методические материалы. Под ред. 286роф.. Р.Г. Маниловского, М.: Финансы и статистика, 1994 ;

3. Горемыкин В. А. Основи розробки проекту за допомогою Project Expert,– Харків. «Рось», 2003;

4. Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности. — М.: Финансы и статистика, 1995. 432 с.

5. Кочович Е. Финансовая математика: 286інанс и практика 286інансово-банковских расчетов: Пер. С серб./Предисл. Е.М.Четыркина. — М.: Финансы и статистика, 1994. 268 с.

6. Лапуста М. Г., Старостін Ю. Л. Малое предпринимательство. – М.: 2002;

7. Липсиц И.В. Бизнес-план - основа успеха. - М.: Машиностроение, 1993;

8. Микитенко В.А., Старостін Ю. Л. Організація бізнесу. – Д.: 2000;2. 6. Управління проектами. Під ред. В. М. Попова и С. И. Ляпунова. – Одеса, 2002 ;

9. Финансовый бизнес план. Под ред. В. М. Попова. – М.: 2000;

10. Четыркин Е.М. Методы финансовых и коммерческих расчетов. — 2-е изд., испр. и доп. — М.: Дело Лтд., 1995. 320 с.

11. Эдвард Блэквелл. Как составить бизнес план. Пер. с англ. М.: 1996.

5.5. Приклад курсового проекту в аграрній сфері операційної діяльності

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА

МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ НА ТЕМУ:

УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМ ВИРОБНИЦТВОМ

НА ПРИКЛАДІ АГРОФІРМИ - радгоспу “БІЛОЗЕРСЬКИЙ”

БІЛОЗЕРСЬКОГО РАЙОНУ

ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ”

ВИКОНАЛА:

СТУДЕНТКА 8 ГРУПИ ІV КУРСУ

ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

ПЕТРУХНО ОЛЕНА

ПЕРЕВІРИВ:

ДОКТОР С.-Г. НАУК, ПРОФЕСОР МІХЕЄВ Є. К.

ХЕРСОН - 2005

Зміст:

Вступ

Розділ І. Характеристика підприємства:

1.1. Загальна характеристика об’єкту дослідження

1.2. Організаційна структура

1.3. Економічні показники виробничої діяльності

Розділ ІІ. Розробка прогнозів

2. 1 Обґрунтування доцільності і методика складання прогнозів

2. 2. Постановка задачі прогнозування

2. 3. Прогноз попиту на виноматеріали

Розділ ІІІ. Управління виробничою потужністю

3. 1. Стратегічне планування виробничих потужностей підприємств

3. 2. Встановлення вихідних позицій для визначення потреби у виробничих потужностях

3. 3. Проектування потреби у виробничих потужностях з розливу виноматеріалів

Розділ ІV. Сукупне планування виробничої сфери господарства

4. 1. Теоретико-методологічні основи сукупного планування в сфері промислового виробництва

4. 2. Задача розробки сукупного плану

4.3. Складання сукупного плану виробництва сухих виноматеріалів

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

За командно-адміністративної економіки Радянського Союзу українські виноградно-виноробні підприємства знаходились у прямому підпорядкуванні Головплодвинпрому УРСР. В наказовому порядку господарства одержували контрольні цифри для розробки планів по випуску та собівартості продукції. В них зазначалося, які види продукції і в якому обсязі випускатимуться. Виробництво винограду, а відтак і вина залежало від поточних директив центрального керівного органу. Аналогічним чином здійснювався збут вироблених товарів, тому відповідно заздалегідь були відомі цільові сегменти споживачів, на яких була націлена діяльність тієї чи іншої організації. В сучасний час вже не має такої передбачуваності і чіткого розмежування функцій, тому кожне підприємство самостійно планує кількість і склад виробництва тих чи інших товарів і за допомогою маркетингових комунікаційних заходів знаходить потенційних клієнтів.

Розробка власної економічної стратегії дозволяє знайти відповіді на наступні питання: які види продукції виробляти, в якій кількості, як і якими засобами, для кого і коли виробляти. Отже, можемо відмітити, що актуальність проведеного дослідження визначається тим, що в умовах ринкової економіки розвиток і становлення методів керівництва виробничими системами, своєчасне їх удосконалення є необхідною умовою подальшого технологічного й організаційного поступу підприємств. У зв’язку з цим потрібна належна підготовка менеджерів всіх рівнів промислового виробництва. Подібні фахівці мають знати закони, принципи і методи ефективного управління, виробництва конкурентоспроможної продукції, вміти розробляти високорентабельну операційну систему підприємства. Зокрема, це стосується й керівників виробничих підрозділів аграрних виноградарсько-виноробних підприємств. У представленій курсовій роботі відображено методику, яку можна застосовувати при управлінні промисловою переробкою винограду і виробництвом вин.

Метою курсового проекту є постановка управлінських задач в галузі виробництва вин та виноматеріалів і надання практичних рекомендацій по їх вирішенню за допомогою інструментарію операційного менеджменту.

Предметом представленої роботи є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів управління промисловим виробництвом на прикладі конкретного підприємства.

Об’єктом дослідження є процес промислового виробництва, зокрема виробництво виноматеріалів, в агрофірмі-радгоспі “Білозерський” Білозерського району Херсонської області.

Методологічною основою представленого проекту є загальнонаукові методи (діалектики, аналізу та синтезу), статистично-економічний метод (регресивний аналіз) та інтуїтивний метод (сукупне планування потужностей). В роботі також використані розрахунки за допомогою електронних таблиць MS Excel.

Джерелом відомостей слугували відповідна тематична література вітчизняних та зарубіжних авторів, дані статистичної звітності і внутрішньогосподарська документація підприємства-об’єкта дослідження, що в сукупності склало інформаційну базу даної роботи.

Розділ І. Характеристика підприємства

Агрофірма-радгосп „ Білозерський” була створена на базі винрадгоспу відповідно наказу № 315 Міністерства харчової промисловості від 23 лютого 1954 р. Центральна контора підприємства знаходиться у селищі Дніпровському, яке розташоване на правому березі річки Кошової за 10 км на захід від районного центру – смт. Білозерка. Відстань до обласного центру - м. Херсон - становить 30 км. До складу “Білозерського” також входять села Янтарне, Ромашкове та Первомайське.

Реквізити господарства:

  • скорочене найменування за ЄДРПОУ: 00413506;

  • підпорядкованість за СПОДУ: 1008;

  • вид діяльності за ЗКГНГ: 21140 (сільське господарство);

  • форма власності за КФВ: 32 (державно-колективна).

Організаційно-правова форма агрофірми „Білозерський” – державне сільськогосподарське підприємство, знаходиться на самостійному балансі, користується правами юридичної особи та займається виробничою і комерційною діяльністю.

Основні транспортні шляхи в межах території розташування господарства - це дороги обласного і місцевого значення. Крім того, реалізація продукції можлива залізничним транспортом: в 30 км знаходиться залізнична станція (м Херсон). Одним з найближчих пунктів збуту продукції є м. Миколаїв.

Зазначене підприємство займається вирощуванням винограду і плодових культур. Більша частина площ господарства зайнята під виноградники й сади зерняткових та кісточкових плодів. Крім того, вирощуються зернові та овочеві культури, цукровий буряк. На території с. Янтарного побудовано винзавод, тобто промисловий напрямок діяльності “Білозерського” представлено виробництвом вин і виноматеріалів. Виробництво соків та пюре носить допоміжний характер. Отже, АФ “Білозерський” за типом відноситься до виноградно-плодово-виноробних підприємств.

Також до складу господарства входять цех випічки хліба, торгові точки для збуту виробленої продукції (кафе “Діоніс”, магазин “Таврія” в м. Херсон і міні-маркет “Таврія-2” у с. Чорнобаївка), та інші допоміжні підрозділи.

Економічно вигідне розташування господарства, яке сприяє налагодженню міжгосподарських зв’язків і просуванню підприємства на регіональні ринки. Однак слід зазначити, що сфера діяльності аналізованого господарства не обмежується регіональним ринком: продукція реалізовується до Одеської, Кіровоградської, Полтавської й інших областей, а крім того – на експорт: в м. Мілерово (Російська Федерація).

Зовнішнє середовище підприємства складається з постачальників, споживачів продукції та конкурентів. Постачальники підприємства – це передусім організації, які поставляють тару (пляшки “альфа-рейн”, пляшки типу “бордо” з м. Вольногорське Росії, пляшки ”мерефа”), корок, пакувальний картон, ящики, етикетки (Херсонська міська друкарня та типографія “Адамс”), тощо.

Як показали проведені у 2003- 2004 рр. Дослідження, основними конкурентами АФ “Білозерський” є такі виробники тихих вин у Херсонській області:

  • ОАО “Цюрупинський” (м. Цюрупинськ; ТМ “Вина Олешшя”);

  • агропромислова фірма “Таврія (Нова Каховка, ТМ “Таврія”);

  • фірма “Каменський” (с. Отрадокам’янка Бериславського району. ТМ “Таврійська перлина”) ;

  • підприємство “Червоний маяк” (с. Червоний Маяк Бериславського району. ТМ “Червоний Маяк”) [5].

Продукція ОАО “Цюрупинський”, яка реалізується під торговою маркою “Вина Олешшя” невідома більшості споживачів, при тому, що дехто з них відзначає, що періодично купує вина цюрупинського винзаводу. Дослідження виявили, що ТМ, в назвах яких присутнє подвоєння шиплячих приголосних не користуються попитом, тому цілком очевидна необхідність перегляду збутової концепції підприємства [12].

Слід відзначити винну продукцію агропромислової фірми “Таврія”. Це підприємство спеціалізується переважно на виробництві коньяків, тому споживачі менш обізнані з його винним асортиментом, незважаючи на той факт, що окремі види вин “Таврії” навіть нагороджені престижними міжнародними медалями [5,12].

Ринок споживачів продукції агрофірми-радгоспу “Білозерський” сформований 4 основними сегментами. Це:

  • ринок споживачів – клієнти магазину “Таврія”, кафе “Діоніс”, роздрібні покупці і т. п.;

  • ринок виробників – Харківський і Артемівський заводи шампанських вин, ТОВ “Сандора” (Миколаїв), “Котнар” (Закарпаття) та ін.;

  • ринок проміжних продавців – “Маркет груп” (м. Полтава), “Цитрус” (м. Вінниця), “Струмок” (м. Херсон), “Ресурс ЛТД” (м. Харків), “Стим” (м. Тернопіль” і т. д.;

  • зовнішній ринок – раніше відмічений винзавод у м. Мілерово

Організаційна структура

Аналізованому в проекті підприємству характерний наступний розподіл функцій управління персоналом на кожному з рівнів управління:

Таблиця 1. 2. 1

Функції управління персоналом різних структурних одиниць керівництва АФ “Білозерський”

Рівні управління

Представники

Функції представників

Інституційний

(топ-менеджмент)

Директор радгоспу

Здійснює стратегічне і загальне керівництво, виробляє політику підприємства.

Управлінський

(мідл-менеджмент)

Заступник директора з промисловості, завідуючий цехом розсадництва, начальники цеху садівництва й виноградарства та ін.

Забезпечують реалізацію політики функціонування організації, розроблену вищим керівництвом, відповідають за доведення деталізованих завдань до підрозділів та їх виконання.

Технічний

(говерл-менеджмент)

Бригадири,

завідуюча лабораторією,

завідуюча фірмовим магазином, тощо.

Відповідають за донесення поставлених завдань до безпосередніх виконавців та ефективність їх виконання.

Цілком очевидно, що організаційній структурі аналізованого господарства притаманна ієрархічна підлеглість. Нижче у вигляді схеми наведемо перелік підрозділів господарства і вкажемо їх підпорядкування по відношенню один до одного:

Схема 1. 2. 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]