Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologia (по номерам).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
420.86 Кб
Скачать

18. Міжнародні відносини як сукупність інтеграційних зв’язків політ. Інститутів

Типи міжнародних відносин виділяють найчастіше на основі двох критеріїв – класового й загальноцивілізаційного. Згідно першого, є відносини панування й підпорядкування (феодальний і капіталістичний типи відносин), співробітництва й взаємодопомоги (стосунки між соціалістичними державами), перехідні відносини (між державами, що звільнилися від колоніальної залежності). Відповідно до другого критерію виділяли два наступних типи міжнародних відносин: 1) відносини на основі балансу сил і 2) стосунки на ґрунті балансу інтересів.

?21. Проблеми укр.. державного відродження 1917-1920 Історія боротьби за державне відродження України свідчить, що успіх міг бути досягнутий у важкий період 1917—1920 pp. тільки за умов згуртованості народу, його солідарності Лише опора на власні сили могла призвести до перемоги. На жаль, цього не трапилося. Протистояння соціальних, національних та політичних про­шарків, груп та партій, які так чи інакше виступали за державне відродження України на тому чи іншому етапі боротьби, набувало гострих форм, що гальмувало будівництво української державності і у кінцевому підсумку призвело до кризи. Деяким лідерам партій слід було б менше думати про задоволення власних амбіцій. Іншим чинником, який породив зазначені труднощі, була переоцінка іноземних сил як опори в боротьбі за незалежність України. Усі іноземні сили, які залучались до справи збереження самостійності України, в кінцевому підсумку переслідували власні інтереси, нерідко протилежні інтересам народу України.

15. Поняття і легітимності та принцип поділу влади Дієздатність влади багато в чому залежить від її легітимності. Легітимність означає згоду народу з владою, коли він добровільно визнає її право прийняти рішення, які повинні виконуватися. Легітимність стосується як політичного режиму у тому числі форми правління, так і конкретних персональних суб’єктів влади. Традиційна легітимність спирається на традицію, на колись встановлений порядок. Сама традиційна влада має декілька видів:• геронтократія;• патріархальна;• патримоніальна;• султанізм; • влада суверена над феодалами-васалами.

89.політичні партії України. класифікація: Соціально-усвідомлені: жіночі (Союз Українок, союз жінок України), молодіжні (Спілка українських студентів, (Спілка незалежної української молоді, Український союз студентів, Студентське братство "Вертеп" (відродження традицій) "Сокіл" (військово-патріотична молодіжна організація) Скаути та ін.

Соціально-ціннісні (Федерація профспілок України, національна конфедерація профспілок України, Всеукраїнське об'єднання солідарності трудящих, профспілка Єднання, спілка офіцерів України).Ціннісно-орієнтовані - товариство української мови Ім. Т.Шевченка, "Просвіта", "Знання".

5.сутність і структура політ. свідомості. Політична свідомість –дуже багатогранне явище, рівень якого визначаеться досягненям соціального суб'єкта певного рівня в пізнанні процесів і явищ, що мають місце в сфері політичних відносин. Структура політичної свідомості поділяється на три рівні: щоденний, емпіричний і теоретичний. Політична свідомість може належати тільки певним суб'єктам політичних відношень (індивідам, соціальним групам, класам, націям, суспільству). Відповідно розрізняють політичну свідомість індивіда, соціальної групи, класу, нації, суспільства. Однак політична свідомість групи і суспільства не є простою сумою політичних уявлень індивідів ,що їх складають. І кожна соціальна група і суспільство в цілому, що є суб'єктами політики, виробляють свої власні політичні уявлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]