Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPYeKT_LYeKTsIJ_studentam.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
759.92 Кб
Скачать

Навчальний тренінг

Контрольні запитання й завдання

1. Яку роль відіграє інформація в економіці та в аналізі?

2. Розкрийте принципи інформаційних відносин.

3. Дайте визначення інформаційної діяльності.

4. Якими законодавчими актами регулюється в Україні інформаційна діяльність?

5. Обґрунтуйте необхідність прийняття Закону України "Про інформаційну діяльність".

6. Перелічіть і розкрийте основні напрями здійснення інформаційної діяльності як складової інформаційних відносин.

7. Назвіть основні види науково-інформаційної діяльності.

8. У чому полягає інформаційне моделювання?

9. Поясність сутність інформаційної експертизи.

10. Що розуміють під інформаційним забезпеченням економічного аналізу?

11. Чим пояснити те, що інформаційне забезпечення є відповідальним етапом та необхідною умовою організації й проведення економічного аналізу?

12. В яких формах можуть бути представлені відомості про стан об'єкта?

13. Дайте визначення інформації.

14. Розкрийте зміст основних положень Закону України "Про інформацію".

15. Чим відрізняється інформація від інформаційної діяльності?

16. Охарактеризуйте економічну інформацію.

17. Які функції виконує інформаційна діяльність?

18. Що таке інформаційне забезпечення економічного аналізу?

19. Назвіть основні вимоги до інформаційного забезпечення економічного аналізу

20. Яким критеріям повинна відповідати інформація?

21. За якими ознаками класифікується інформація для економічного аналізу?

22. Які ви знаєте стадії відбору в процесі переробки даних в корисну інформацію?

23. Охарактеризуйте фізичну, семантичну, прагматичну стадії відбору даних.

24. Що таке економічна інформація на рівні підприємства?

25. Що таке автоматизовані інформаційні системи?

26. Обґрунтуйте необхідність використання сучасних автоматизованих інформаційних систем в економічному аналізі й управлінні

27. Яка роль банку даних у проведенні аналітичних досліджень?

28. Перелічіть функції, які виконують автоматизовані інформаційні системи.

29. Що таке автоматизоване робоче місце?

30. Дайте характеристику автоматизованим робочим місцям керівника, спеціаліста, технічного і допоміжного працівника.

Лекція 6. Процес створення інформаційного забезпечення підприємства (4 години)

План 1. Склад і способи створення інформаційного забезпечення

2. Основи організації внутримашинного інформаційного забезпечення

3. Організація даних у внутримашинной сфері

1. Склад і способи створення інформаційного забезпечення

Інформаційне забезпечення АСУ - це сукупність єдиної системи класифікації і кодування техніко-економічної інформації, уніфікованих систем документації і масивів інформації, використовуваних в автоматизованих системах управління. Сутність інформаційного забезпечення АСУ полягає в інформаційному відображенні умов, стану і результатів виробничого процесу та обмін інформацією між органом і об'єктом управління для регулювання його діяльності.

Основна мета підсистеми інформаційного забезпечення полягає в тому, щоб представити для вирішення завдань управління необхідні і достовірні відомості в досить повному обсязі, вчасно і в зручній для використання формі, що вимагає мінімальних витрат машинного часу та праці. Пізно отримана інформація часто стає даремною, так як рішення вже прийнято. Інформаційне забезпечення поділяють на внемашинное і внутримашинное (рис. 1).

До внемашинного інформаційного забезпечення відносять: оперативну документацію, що містить відомості про стан керованого об'єкта і середовища, нормативно-довідкові документи, що включають систематизовану проектно-кошторисну, технічну, технологічну, організаційну та виробничу документацію, а також архівну інформацію; систему класифікації та кодування інформації; інструкції з організації введення, зберігання, внесення змін до нормативно-довідкову документацію, в тому числі і в масиви даних про середовище.

Внутримашинное інформаційне забезпечення включає в себе інформаційну базу на машинних носіях і систему програм її організації, накопичення, введення і доступу до даних. Джерелом формування внутримашинного інформаційного забезпечення служить Внемашинная інформаційна база.

Основні вимоги до інформаційного забезпечення АСУ формулюються на основі даних передпроектного обстеження будівельної організації. У них обов'язково повинна бути відзначена необхідність забезпечення адекватності інформаційної бази предметної області та однозначного трактування моделі. Інформаційна база також повинна містити дані про предметну область, достатні для програмної реалізації інформаційного забезпечення.

Рис. 1. Структура інформаційного забезпечення АСУ

У процесі розробки завдань АСУ проектування інформаційного забезпечення зазвичай розглядається як відносно самостійна частина загальної розробки автоматизованої системи управління. Однак існує й інша методологія проектування з використанням CASE-технологій та CASE-засобів, в рамках якої конструювання інформаційного забезпечення та програмних засобів вирішення задач АСУ розглядається як єдиний технологічний процес. Зважаючи на складність і великий вартості CASE-технологій та CASE-засобів їх застосовують в даний час, як правило тільки для створення АСУ великих організацій.

У практиці проектування АСУ найчастіше реалізуються наступні два основних підходи до створення інформаційного забезпечення: "від предметної області", "від запиту". Вибір того чи іншого способу залежить від змісту вихідної інформації. Підхід "від предметної області", означає опис об'єктів управління та зв'язків між ними безвідносно до потреб користувачів. Іноді цей підхід називають об'єктним або непроцессним. У підході "від запиту" основним джерелом інформації про предметну область є запити користувачів (завдання). Цей підхід називається процесним або функціональним. Перевагою підходу "від предметної області" є його об'єктивність, системне відображення предметної області і, як наслідок, стійкість інформаційної моделі, можливість реалізації великої кількості програмних додатків за рішенням задач АСУ, в тому числі й заздалегідь незапланованих на створеній інформаційній базі. Недоліком даного підходу є труднощі відбору інформації при підготовці інформаційного забезпечення. Функціональний підхід більшою мірою орієнтований на реалізацію поточних запитів управлінського персоналу будівельної організації і не завжди враховує перспектив розвитку автоматизованих системи управління. При його використанні можуть виникнути труднощі при об'єднанні поглядів різних користувачів. Проте облік запитів керівників виробництва дозволяє поліпшити характеристики функціонування інформаційних ного забезпечення. Слід зазначити, що підхід "від запиту" дозволяє керівникам будівельних підприємств в найбільшій мірі реалізувати один з основних принципів створення АСУ - "принцип нових завдань".

Окремо взятий жоден із зазначених підходів не дає достатньої інформації для проектування раціонального інформаційного забезпечення АСУ. Доцільно спільне застосування обох підходів з провідним становищем об'єктного підходу. Рекомендується як першочергового кроку у підготовці інформаційного забезпечення зробити акцент на підході "від предметної області". Однак підготовлену при цьому інформаційну базу слід проаналізувати з точки зору можливості і ефективності виконання заданих функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]