Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPYeKT_LYeKTsIJ_studentam.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
759.92 Кб
Скачать

Класифікація професійних умінь за їх використанням у практичній діяльності

Групи умінь

Характеристики застосування

Оперативно-функціональні

Стосуються конкретного виду діяльності (уміння здійснювати відповідні розрахунки, вести документацію, зіставляти й аналізувати показники діяльності та загальну кон’юнктуру ринкової ситуації тощо)

Соціально-функціональні

Передбачають виконання робіт у взаємодії з іншими людьми та їх групами:

  • усередині відділу;

  • з іншими відділами;

  • із суміжними структурами (постачальники, банки, торговельна мережа тощо);

  • із клієнтами;

  • з конкурентами;

  • з державними інституціями

Лекція 2. Інформація та її значення у суспільстві

(2 год.)

План

1. Сутність інформації та інформаційної діяльності

2. Основні принципи інформаційних відносин

3. Інформаційне моделювання та інформаційне забезпечення

1. Сутність інформації та інформаційної діяльності

У результаті багаторічної роботи відомий російський вчений, доктор технічних наук В. Пликін у 90-х роках минулого століття сформулював і науково обґрунтував тезу, в якій чітко відобразив роль інформації в суспільстві. Теза звучить так: "Розум всесвіту – первинний, інформація – вторинна, енергія – третинна, а матерія і свідомість – похідні від перших трьох".

З давніх часів інформація займала провідне місце в житті людей, виконуючи акумулятивну функцію віками накопичуваного досвіду. Розвиток мовного апарату, а згодом і винайдення письменності прискорило передавання та нагромадження інформації й обумовило розвиток стародавньої та середньовічної цивілізацій.

Новий поштовх для розвитку продуктивних сил суспільства дало винайдення та розповсюдження друку. Завдяки здійсненню промислової революції у XVI-XVIII ст., аграрне суспільство, засноване на землі і ручній праці, замінило індустріальне суспільство, засноване на капіталі і машинній праці. Нині на зміну індустріальному суспільству приходить інформаційне суспільство, засноване на сучасних інформаційних технологіях. В результаті здійснення науково-технічної революції з'явилося нове поняття – інформаційне століття. Найбільшим досягненням у сфері інформації, інтелекту, економіки стало створення інформаційної машини – комп'ютера.

Інформація займає головне місце і в господарському механізмі, особливо протягом останнього десятиріччя. Дослідження, проведене в 2004–2005 pp. на замовлення компанії Microsoft фахівцями корпорації IDC, яка спеціалізується на вивченні світового ринку, показало, що більшу частину останнього десятиліття світові витрати на інформаційні технології зростали більше ніж на 10% в рік, що значно перевищувало темпи зростання світової економіки в цілому. За їх розрахунками, обіг світового ринку комп'ютерного і мережевого обладнання, програмного забезпечення і супутніх послуг перевищив трильйон доларів США, а в 2005 р. мав досягти 1,4 трлн дол. США.

2. Основні принципи інформаційних відносин

На думку вчених-економістів, досягнення найуспішніших підприємців і цілих держав, таких як Південна Корея, Японія, Сінгапур, Тайвань, цілком обумовлені їх умінням використовувати передову науково-технічну і комерційну інформацію. Вибір стратегії управління, забезпечення конкурентоспроможності продукції і послуг в умовах ринкової економіки не можливі без використання інформації.

Важливу роль при цьому відіграють інформаційні відносини, інформаційна діяльність, які потребують регулювання на законодавчому рівні в частині визначення загальних правових основ одержання, використання, поширення та зберігання інформації, прав громадян на інформацію в усіх сферах суспільного і державного життя України, системи інформації, її джерел, статусу учасників інформаційних відносин, доступу до інформації, її охорони, захисту окремих громадян та суспільства від неправдивої інформації.

Основними принципами інформаційних відносин є:

– гарантованість права на інформацію;

– відкритість, доступність інформації та свобода її обміну;

– об'єктивність, вірогідність;

– повнота і точність інформації;

– законність одержання, використання, поширення та зберігання інформації.

Інформаційна діяльність, як складова інформаційних відносин, може здійснюватися за такими напрямами:

– політичний;

– економічний;

– соціальний;

– духовний;

– екологічний;

– науково-технічний;

– міжнародний та ін.

Є такі види науково-інформаційної діяльності:

– інформаційне моделювання;

– інформаційна експертиза;

– інформаційне забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]