Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Стратегію 1-60.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
592.38 Кб
Скачать

57. Особливості визначення стратегії та її планування на підприємствах роздрібної торгівлі.

Питання «Стратегічне планування на роздрібному торговельному підприємстві» досліджено багатьма авторами, які дане питання висвітлюють так:

Стратегічне планування діяльності підприємств торгівлі включає: 1) аналіз і оцінка ситуації; 2) визначення стратегічних можливостей (спроможності); 3) оцінка стратегічних альтернатив; 4) визначення конкретних цілей та завдань; 5) оцінка діяльності та внесення коректив.

Метою оцінки ситуації є визначення: а) можливостей здійснення торгівлі; б) потреба споживачів на різних ринках; в) можливостей підприємства для задоволення потреб споживачів.

Аналіз і оцінка ситуації складається із трьох елементів: 1) оцінка (аналіз) привабливості роздрібних ринків на яких підприємство конкурує або може конкурувати; 2) аналіз і оцінка цілей та можливостей (спроможності) конкурентів; 3) оцінка (самоаналіз) сильних і слабких сторін підприємства стосовно конкурентів.

Оцінка (аналіз) привабливості ринку передбачає визначення, наскільки привабливий роздрібний ринок. Для цього використовують такі показники: 1) розмір і темпи зростання ринку; 2) рівень конкуренції; 3) рівень впливу факторів зовнішнього середовища.

Наприклад, роздрібні ринки спеціалізованих магазинів значно привабливіші, оскільки вони зростають швидше, ніж універмаги чи універсами. Як правило, на ринках, що інтенсивно розвиваються, ціни і прибуток вищі, тому що конкуренція носить менш інтенсивний характер, ніж на зрілих ринках.

Привабливими роздрібними ринками є ті, шляхи на які перетинають високі бар'єри на вході (наявність аналогічного або більш великого підприємства, яке інтенсивно розвивається і за своїми розмірами і обсягами продажу і асортиментів має явні і конкурентні переваги).

Аналіз і оцінка цілей та можливостей конкурентів пов'язані з аналізом дій, які вони можуть здійснити з тим, щоб розібравшись в їх намірах, планувати більш ефективну стратегію, яка дозволить конкурувати сьогодні і передбачити їх дії в майбутньому.

Оцінка (самоаналіз) сильних і слабких сторін підприємства передбачає виявлення наскільки підприємство використовує можливості, які є у нього і уникає зовнішніх погроз. У процесі оцінки визначається наскільки підприємство заповнило вибрану ринкову нішу і відповідні сегменти споживчого ринку, вивчаються конкурентні позиції підприємства за основними фінансовими показниками і культурі обслуговування покупців, розглядається перспективна асортиментна політика підприємства та ін.

Визначення стратегічних можливостей передбачає аналіз і визначення потенційних спроможностей підприємства (можливості розвитку нових форм продажу товарів, зростання обсягів їх реалізації, диверсифікація, розширення ринку збуту товарів і надання послуг споживачам та ін.).

Оцінка варіантів (альтернатив) стратегії передбачає проведення підприємством аналізу потенціалу створення стійкої конкурентної переваги і отримання прибутку в довгостроковому періоді для кожного із розглядуваних варіантів. Підприємство повинно сконцентрувати всю увагу на тих можливостях, реалізація яких передбачає найбільш повне використання його сильних сторін - конкурентних переваг.

Після оцінки варіантів (альтернатив) стратегії підприємства визначаються конкретні цілі та завдання. До числа основних стратегічних цілей можуть бути віднесені: 1) розширення сегменту споживчого ринку; 2) пошук і зайняття нових ринкових ніш; 3) збільшення обсягу прибутку підприємства; 4) зростання суми власного капіталу і підвищення ринкової вартості підприємства; 5) збереження високого рівня організаційної культури управління та ін.

На останньому етапі стратегічного планування здійснюється оцінка результатів реалізації стратегії підприємства. Якщо підприємство досягло поставленої цілі, виконало завдання, то необхідності вносити які-небудь корективи в його діяльність немає потреби.