Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Стратегію 1-60.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
592.38 Кб
Скачать

60. Особливості визначення стратегії торговельного підприємства.

Формування стратегії розвитку підприємства є складним і творчим процесом, який вимагає високої кваліфікації та інформованості виконавців. Обгрунтування стратегії залежить як від об'єктивних факторів (це доступність інформації про тенденції в економіці, змінах переваг покупців, можливих дій конкурентів, зміни домовленостей з постачальниками і т.д.) так і суб'єктивних факторів (умінь і кваліфікації виконавців, нестандартність мислення, інтуїції, особистих зв'язків і т.д.)

При розробці стратегії використовують такі принципи:

1.Оріентація на довгострокові глобальні цілі підприємства та економічні інтереси його господарів.

2. Мультиваріантного можливих напрямків розвитку, можливість зміни стратегії при зміні ринкових умов господарювання.

3. Безперервність розробки стратегії, постійна адаптація змін.

4.Комплексность розробки стратегії, узгодженість стратегічних рішень по окремих напрямках, видами ресурсів, функціями і т.д.

Розробка стратегії виконується поетапно.

1. Розуміння місії підприємства.

Під місією прийнято розуміти генеральну глобальну мету (причину, мотив) створення і функціонування підприємства (з точки зору його господарів).

У більшості випадків місією підприємства є виробництво продукції (надання послуг), що відповідає потребам ринку і впливає на отримання максимально можливого прибутку. Можливо інше розуміння місії підприємства - створення іміджу конкретного особи, сімейні традиції, підтримка основного виду діяльності та ін У цьому випадку економічна робота на підприємстві орієнтована не на отримання прибутку, а організовується на умовах самоокупності системи.

2. Дослідження стану зовнішнього середовища і ступеня її впливу на діяльність підприємства.

Стратегічний підхід до управління підприємства приділяє першочергову увагу вивченню його зовнішнього оточення. Необхідність цього викликана великим впливом зовнішнього оточення на підприємство.

3. Оцінка сильних і слабких сторін діяльності підприємства.

На цьому етапі розробки стратегії проводиться комплексний аналіз ефективності господарської діяльності підприємства, оцінюється його статус, конкурентно спроможність.

4. Формування системи стратегічних цілей підприємства.

На цьому етапі роботи визначається система стратегічних цілей його функціонування в період розробки стратегії. Для подальшої роботи з розробки стратегічного плану сформульовані цілі повинні мати наступні характеристики: суть, обсяг, спосіб досягнення, наявний час на досягнення результату.

5. Розробка стратегічних альтернатив розвитку підприємства та їх оцінка.

Поставлені цілі розвитку підприємства можуть бути досягнуті різними способами. Для їх визначення і наступної оцінки ефективності розробляються стратегічні альтернативи, то є різні варіанти подальшого розвитку. Відмінними ознаками цих альтернатив є форми, методи, способи, шляхи, час досягнення поставлених цілей, ступінь досягнення кожної, обсяг ресурсного потенціалу, який буде використовуватися і т.д.