Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

28. Реклама.

Залежно від цільової направленості об’єкта рекламування виділяють такі види реклами: інформативна (формує образ фірми-виробника, повідомляє покупців про товари), Переконуюча (Заохочує покупця віддати переваги саме цьому товару.), Пригадуюча (Нагадує про товар, місце і умови продажу), Підкріплююча (Підтримує думку про товар і послуги після купівлі та використання), "Імідж фірми" (Підкреслює солідність статусу фірми).

Важко переоцінити суспільну роль реклами. Реклама щодня і масовано впливає на абсолютну більшість населення. Щоденний вплив реклами на мільярди потенційних споживачів не тільки сприяє формуванню купівельних переваг, але й входить в соціальне середовище, яке бере участь у становленні певних стандартів мислення та соціальної поведінки різних верств населення в кожній країні і в усьому світі.

В загальному вигляді процес планування рекламної кампанії складається із 7 основних етапів.

1. Визначення цільової аудиторії–чітка ідентифікація соціально-демографічних, психографічних, поведінкових та інших характеристик потенційних споживачів.

2. Визначення цілей проведення рекламної кампанії

3. Складання бюджету реклами. Для цього використовуються такі методи визначення асигнувань на рекламу: метод на основі цілей і завдань; метод визначення бюджету у відсотках від обсягів продажів; метод паритету з конкурентами; метод від наявних коштів; метод на основі попередніх періодів.

4. Розробка рекламного звернення передбачає вибір змістовного наповнення, форми та структури звернення.

Зміст рекламного звернення залежить від цілей рекламної кампанії та для досягнення необхідного ефекту обовязково має містити мотив, який переконає адресата (кінцевого споживача або посередника) здійснити необхідні підприємству дії. Форма звернення повинна привертати увагу, бути цікавою та переконливою та відповідати особливостям цільової аудиторії. Іншими словами, рекламне звернення має бути таким, щоб його запам’ятала максимальна кількість споживачів.

5. Вибір носіїв реклами та медіапланування. Для вибору тих медіаносіїв, які будуть задіяні при проведенні рекламної кампанії, використовуються такі показники: охоплення частота; ⵼ кумулятивна частота; ⵼ охоплення з частотою; ⵼ тарифні ставки на каналі.

6. Складання графіку виходу реклами Графік виходу реклами може бути рівномірним або пульсуючим та передбачає визначення часу та періодичності розміщення рекламного повідомлення в кожному із обраних медіа каналів.

7. Оцінювання ефективності реклами

Ефективність реклами буває комунікативна та економічна. Комунікативна ефективність вимірюється за допомогою маркетингових досліджень та показує, яку частку інформації споживачі запам’ятали в результаті проведення рекламної кампанії. Економічна ефективність вимірюється за допомогою показників: додатковий товарообіг, прибуток від рекламної кампанії, рентабельність рекламної кампанії.

До каналів розповсюдження рекламної інформації належать теле­бачення (переваги – широка аудиторія, можливість повторення, ефективність; недоліки – дорога, необхідність адаптації, обмежений час у ефірі), радіо (дешевше, ніж телебачення, широка аудиторія, можливість орієнтації на певну аудиторію; недоліки – неможливість передати складну ін-цію, сприйняття тілбки на слух), газети (оперативність, можливість збереження інф-ції, помірна ціна; недоліки – чорно-біле зображення, відсутність гаранті щодо прочитання тексту), журнали (орієнтованість на сегмент, можливість кольорового зображення, недоліки – неоперативність, обмежена к-сть читачв, відносно висока ціна), рекламні щити (bill boards) (наочність, широка аудиторія, тривалий термін; недоліки – загроза безпеці дорожнього руху, вплив місця розташування), пряме адрес­не розсилання рекламних матеріалів поштою (direct mail) тощо.

При виборі конкретного носія рекламного звернення слід врахову­вати сукупність внутрішніх та зовнішніх чинників, а також об’єктивні пе­реваги та недоліки кожного з каналів розповсюдження інформації 

Вибір рекламного засобу залежить від багатьох факторів, в тому числі від характеру рекламованого товару,відповідності цільовій аудиторії, змісту реклами.