Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_6_НМКД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

4. Принципи побудови бюджетної системи України

Відповідно до Бюджетного Кодексу бюджетна система України заснована на 11 основних принципах (замість 7, обговорених раніше в ЗУ «Про бюджетну систему України») – на принципах єдності, збалансованості, повноти, обґрунтованості, ефективності, субсидіарності, цільового використання бюджетних засобів, справедливості і неупередженості, публічності і прозорості, самостійності всіх бюджетів, що входять у бюджетну систему, а також на принципі відповідальності учасників бюджетного процесу.

Принцип єдності бюджетної системи означає існування єдиного методу розрахунку доходів і витрат усіх ланок бюджетної системи. Єдність бюджетної системи забезпечується єдиною правовою базою, використанням єдиної бюджетної класифікації, єдністю форм бюджетної документації, єдністю порядку виконання бюджетів і ведення бухгалтерського обліку і звітності, наданням необхідної інформації з одного рівня бюджетної системи на іншій.

Принцип збалансованості – повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягові надходжень у бюджет на відповідний бюджетний період.

Принцип самостійності визначає, що Державний і місцевий бюджети є самостійними. Самостійність бюджетів забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів і правом визначення основних напрямків їхнього використання відповідно до законодавства України.

Принцип повноти має на увазі відображення в бюджеті усіх без винятку доходів і витрат.

Принцип обґрунтованості полягає у формуванні бюджету на базі реальних макропоказників економічного і соціального розвитку держави, науково обґрунтованих нормативів і розрахунків надходжень у бюджет і витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик і правилами.

Принцип ефективності полягає в тому, що при складанні і виконанні бюджетів всі учасники бюджетного процесу повинні прагнути до досягнення запланованих цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних засобів, а також до досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу засобів.

Принцип субсидіарності полягає в тому, що розподіл видів витрат між Державним і місцевим бюджетами, а також між місцевими бюджетами різних рівнів повинне ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їхнього безпосереднього споживача.

Принцип цільового використання бюджетних засобів визначає, що бюджетні засоби використовуються тільки на меті, визначені бюджетними призначеннями.

Принцип справедливості і неупередженості затверджує, що бюджетна система України будується на основах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами (громадами).

Принцип публічності й прозорості говорить, що Державний і місцевий бюджети затверджуються, а звіти про їхнє виконання приймаються відповідно БРЕШУ, Верховною Радою АРК і відповідними місцевими радами.

Принцип відповідальності учасників бюджетного процесу визначає, що кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]