Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_6_НМКД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

7. Способи мобілізації доходів Державного бюджету

Фінансові ресурси держави формуються з декількох джерел:

  1. податки з юридичних і фізичних осіб;

  2. неподаткові надходження (у тому числі прибуток державних підприємств, установ, організацій);

  3. внутрішні державні позики, здійснювані у формі розміщення державних цінних паперів;

  4. зовнішні державні позики (при цьому кредиторами, як правило, виступають міжнародні фінансові організації або іноземні держави).

Державні доходи – це грошові відносини, що виникають між державою і юридичними й фізичними особами в процесі вилучення частини вартості ВВП, формування на цій основі фондів фінансових ресурсів. Вартісним виміром цих відносин є кошти, якими розпоряджається держава.

Державні доходи підрозділяються на приватноправові та суспільно-правові. Приватноправові доходи держава отримує на підставі приватного права на засоби виробництва, наприклад, у вигляді орендної плати за використання державного майна і доходів від державних підприємств. Суспільно-правові доходи держава отримує на підставі державного права, у відповідності з яким в примусовому порядку вилучається частина доходів і капіталу. Сюди відносяться податки, державний кредит, емісійний дохід.

Податки – це економічні відносини, що виникають між державою і юридичними й фізичними особами з приводу перерозподілу їх доходів з метою формування централізованого фонду грошових коштів держави.

Державний кредит – сукупність економічних відносин, що виникають між державою як боржником і юридичними й фізичними особами як кредиторами в процесі формування загальнодержавного фонду грошових коштів. У ролі кредиторів, як правило, виступають банки, страхові організації, акціонерні товариства, що надають кредит під державні зобов'язання або облігації.

Емісійний дохід являє собою грошові відносини між державою і юридичними й фізичними особами, у процесі функціонування яких держава отримує дохід від випуску в обіг надлишків грошової маси, що призводить до знецінення грошей і скорочення реальних доходів населення. Емісійний дохід є формою примусового боргу.

Джерела державних доходів можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми. До внутрішніх відносяться ВВП, НД і національне багатство своєї країни; до зовнішніх – відповідні ресурси інших країн. Зовнішні ресурси, як правило, залучаються у формі кредиту (у грошовому або натуральному вираженні).

Методи мобілізації державних доходів наведені на рис.4.

Методи мобілізації державних доходів

податки

позики

емісія

Примусове вилучення частки НД на користь держави

  • внутрішні

  • зовнішні

  • паперово- грошова

  • кредитна

Формування бюджетних та позабюджетних фондів

Покриття державного дефіциту, фінансування капітальних вкладень

Покриття державних видатків

Негативні наслідки: можливість прискорення інфляційних процесів у державі

Рис.4. Методи мобілізації державних доходів

Починаючи з 2000 року, Державний бюджет України являє собою сукупність двох складових - загального і спеціального фондів. Загальний фонд державного бюджету України включає:

  • надходження до Державного бюджету, призначені для забезпечення фінансовими ресурсами загальних виплат;

  • виплати з Державного бюджету, здійснення яких передбачається за рахунок надходжень у загальний фонд Державного бюджету України.

Спеціальний фонд Державного бюджету України включає надходження до Державного бюджету на конкретні цілі і виплати з Державного бюджету, що здійснюються за рахунок цих надходжень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]