Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Тема 10. Механізм реалізації регіональної економічної політики.

Основні поняття та терміни до теми:

  • державна регіональна економічна політика;

  • механізм реалізації державної регіональної економічної політики;

  • складові механізму державної регіональної економічної політики;

  • технополіс;

  • технопарки;

  • вільні економічні зони;

  • спільні підприємства;

  • регіональний ринок.

Тенденція становлення політики регіонального розвитку така, що з часом її межа все більше має пов’язуватися з комплексними завданнями стійкого економічного зростання. У класичному вигляді вона зводиться до реалізації заходів, спрямованих на вирішення конкретних регіональних проблем.

Механізм реалізації державної регіональної економічної політики являє собою систему конкретних економічних важелів та організаційно-економічних засобів, за допомогою яких здійснюється державний вплив на просторову організацію суспільства, забезпечується соціально-економічний розвиток регіонів, вдосконалюється структура їхнього господарського комплексу.

Складовими цілісного механізму державної регіональної політики України за діючими нормативними документами виступають:

  • законодавчо-нормативна база;

  • бюджетно-фінансове регулювання регіонального розвитку;

  • прогнозування і програмування регіонального розвитку;

  • розвиток різних форм ТОВ (створення спеціальних економічних зон, міжрегіональне та прикордонне співробітництво тощо).

Законодавчо-нормативна база визначає взаємовідносини держави і регіонів та являється першоосновою механізму регіональної економічної політики.

На сучасному етапі через законодавчу базу держава проводить політику спрямовану на підвищення економічної самостійності територій і координує діяльність місцевої влади.

Методи прямого економічного регулювання такі як: цільове фінансування, пряма фінансова допомога, надання субсидій та субвенцій широко використовуються в регіональній економічній політиці.

Особливе місце посідає економічне стимулювання нових виробничих об’єктів, які виготовляють конкурентоспроможну продукцію і здатні швидко реагувати на зміну ринкової кон’юнктури.

Механізми реалізації державної регіональної економічної політики мають поєднувати в собі методи прямого і опосередкованого впливу на соціально-економічні процеси. За своїм характером вони можуть бути заохочувальні або обмежувальні, активні та пасивні. Їх комплексне поєднання дає змогу забезпечити високу результативність в досягненні поставленої мети.

Державні органи управління можуть впливати на регіональний розвиток через заходи протекціонізму, надання податкових пільг для розвитку наукомістких виробництв, надання регіонам інвестицій для покращення структури економіки регіону, працевлаштувати вивільнених працівників, поліпшити економічну ситуацію тощо.

Одним із важливих елементів регіональної економічної політики є розробка середньо- та довгострокових прогнозів соціально-економічного розвитку регіону. Регіональне програмування та прогнозування вносить в систему політики регіонального розвитку елементи перспективності, орієнтованості на тривалі зміни у сфері вдосконалення організації суспільства.

Особливе місце в регіональній економічній політиці належить різним формам міжрегіонального і прикордонного співробітництва, зонам активної науково-технічної діяльності, створення яких передбачає організацію наукових, дослідницьких і технологічних парків, технополісів тощо.

Формування спеціальних економічних зон в Україні дає можливість надходження іноземних інвестицій, створення сучасної виробничої, транспортної та ринкової інфраструктури, підвищення ефективності використання природних ресурсів. Ці форми оздоровлення господарського життя підпорядковані загальній меті виходу власних товаровиробників на світовий ринок, розвитку регіонів, вирішенню місцевих економічних проблем.

В Україні сьогодні вже створені технопарки у Києві та Харкові, Єврорегіони “Карпатський” і “Буг” (близький до реалізації Єврорегіон “Слобожанщина”), а також близько 20 спеціальних вільних економічних зон і територій.

Важливим механізмом впровадження регіональної політики повинна стати адміністративно-територіальна реформа, яка має внести зміни в адміністративно-територіальний устрій країни.