Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект для магістрантів Методика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
419.33 Кб
Скачать

5. Технології розвивального навчання (рн).

Головна мета РН в тому, щоб підготувати студентів до самостійного освоєння знань, пошуку істини, а також до незалежності у повсякденному житті (здатності жити своїм розумом). Основою такого навчання є продуктивна діяльність студентів, що здійснюється у ”зоні найближчого розвитку”. Викладач виступає як організатор пошукового процесу, а не просто „передатчик”, транслятор знань та істин. Він організує процес, що активізує пам’ять, сприймання, уяву, різні форми мислення учнівців. РН передбачає, що викладач відкритий для сприймання та обговорення різних точок зору, які подають студенти у різних формах (доповідь, коментар, суперечка, доказ, діалог), тобто сутність освіти (за Х.-Г. Гамадером) – загальне почуття відкритості людини найрізноманітнішим точкам зору, свободи від догматизму.

Які лінії проглядаються у тактиці РН?

1. Викладач ставить питання і пропонує завдання, не побоючись „тупикових” варіантів у роботі студентів. У цьому разі дотримують погляду про те, що педагог не завжди повинен давати вичерпні відповіді та пояснення. Нехай студент самостійно думає, шукає рішення і після заняття. Педагог підготовляє студента до того, що процес розуміння носить поступовий, послідовний характер, що глибина розуміння може бути різною (Як ви ставитеся до революції?).

2. Викладач пропонує студентам побачити глибину у зовнішньо простому та звичному, тобто відкрити нові грані відомого-невідомого, зрозумілого-незрозумілого у явищі, події, процесі. Це має бути пов’язано з прагненням викликати подив до побутового і звичного. Н-д, Платон вважав, що філософське пізнання починається з почуття подиву.

3. РН орієнтує на розвиток логічного мислення: викладач разом зі студентами формулює теоретичні припущення (гіпотези, узагальнення) у контексті загальної картини явищ, подій, процесів.

У Вищій технічній школі (Південно-Російський державний технічний університет) приділяється увага системам розвивального навчання зі спрямованістю на розвиток творчих якостей особистості (І.П. Волков, Г.С. Альтшуллер, І.П. Іванов).

Акценти теорій такі:

- за І.П. Волковим – необхідно виявити, врахувати і розвинути творчі здібності; залучити учнівців до такої творчої діяльності, яка має вихід на конкретний продукт;

- за Г.С. Альтшуллером – слід навчити творчої діяльності; ознайомити з прийомами творчої уяви; навчити розв’язувати евристичні винахідницькі задачі; головний зміст навчання, за Г.С. Альтшуллером, - процес пошукової винахідницької діяльності. Його ТРВЗ успішно викор-ся в курсі інженерної педагогіки;

- за І.П. Івановим – треба виховати суспільно активну творчу особистість, здатну примножити власну культуру і зробити внесок у побудову демократичного суспільства.

Особливості змісту вищевказаних методик

Реконструкція навчального матеріалу основана на внутрішньопредметних та міжпредметних зв’язках. Замість послідовності предметів, розділів і тем традиційно побудованої програми передбачається об’єднати вузлові, головні питання, на яких оснований розділ, предмет чи декілька предметів. Ті питання вводяться у найкоротші строки після початку навчання і вивчаються одночасно паралельно, у взаємозв’язку шляхом виконання практичних робіт за всіма розділами, що входять у блок.

Таку реконструкцію навчального матеріалу можна використати при розробці підсумкового міжпредметного курсу за блоками фундаментальних, гуманітарних та професійних дисциплін.