Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні фінанси.Конспект.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
128.28 Кб
Скачать

6.5 Міжнародна офіційна допомога країнам, що розвиваються (модр).

Міжнародну офіційну допомогу країни, що розвиваються, отримують в основному у вигляді пільгових кредитів і безповоротних субсидій, а також у товарній формі.

Суб`єктами міжнародної допомоги в країні – реципієнті є:

- уряди;

- уповноважені урядом органи виконавчої влади;

- центральний і експортно-імпортний банки;

- юридичні особи.

Країна – реципієнт отримує основну масу кредитів і субсидій безповоротно від промислово розвинутих країн, міжнародних фінансових організацій, багатосторонніх фондів, інтеграційних об`єднань, що виступають в ролі іноземних донорів.

Міжнародну офіційну допомогу країнам класифікують на проектну та поза проектну.

Міжнародна офіційна допомога розвитку (МОДР) здійснюється на двосторонній (міждержавній) і багатосторонній основі, причому двосторонні потоки вдвічі перевищують багатосторонні.

Основними критеріями при розподілі МОДР є: рівень економічного розвитку країни-реципієнта; військово-стратегічні, політичні, соціально-економічні міркування.

Міжнародні фінансові організації надають допомогу країнам, що розвиваються, по таких основних напрямках:

- кредитування конкретних об’єктів інфраструктури, програм економічних реформ, спрямованих на стимулювання ринкових відносин, адаптацію до світового господарства (МБРР, Міжнародна асоціація розвитку);

- сприяння припливу приватних інвестицій. Кредити надаються на міжурядовій основі або під гарантію уряду (МБРР, Міжнародна фінансова корпорація);

- кредитування регіональних об’єктів, розроблення стратегії розвитку з урахуванням регіональної специфіки (регіональні банки: Міжамериканський банк розвитку, Африканський банк розвитку, Азіатський банк розвитку, ЄБРР);

- надання кредитів (строком на 3 –5 років) на покриття дефіцитів платіжних балансів (МВФ);

Міжнародна офіційна допомога розвитку України

Головними багатосторонніми міжнародними донорами України є Міжнародний валютний фонд, Світовий банк (СБ) та Європейський банк реконструкції та розвитку.

Кредити Світового банку в Україну за своїми цільовими призначеннями поділяються на:

- інституційні;

- реабілітаційні;

- кредити на розвиток окремих галузей економіки та їх структурну перебудову, котрі, як правило, спрямовуються на фінансування інвестиційних проектів в електро- та теплоенергетиці, житло-комунальному господарстві, охороні навколишнього середовища та екології, соціальному секторі;

- на підтримку платіжного балансу та бюджету шляхом фінансування проектів реформування на ринкових засадах окремих секторів економіки.

Пріоритетами діяльності ЄБРР в Україні є:

- підтримка та розвиток приватного сектора економіки;

- розвиток малих та середніх підприємств;

- сприяння реформам основних галузей економіки (енергетики, фінансового сектора, транспорту, телекомунікацій тощо) (див. додаток 1).

На сьогодні найважливішим напрямком діяльності ЄБРР в Україні є фінансування і допомога розвитку фінансової системи України. Стратегія банку в цьому напрямі полягає в наступному:

- стимулювати розвиток вітчизняних банків з метою підвищення їх конкурентоспроможності до рівня міжнародних стандартів;

- розширити фінансування національними банками приватних підприємств України з перспективою безпосереднього розміщення кредитних ресурсів цих банків і фінансування ними приватного сектору України;

- підтримувати ініціативи щодо забезпечення додаткового фінансування корпорацій;

сприяння структурній перебудові приватизованих банків;