Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні фінанси.Конспект.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
128.28 Кб
Скачать

Тема 5. Міжнародний валютний ринок.

  1. Сутність. Особливості. Учасники. Біржовий та позабіржовий.

  2. Угоди на МВР. Конверсійні операції. Валютні операції у формі спот, форвардні операції, ф’ючерси, опціони.

  3. Спекулятивні та арбітражні валютні операції.

  4. Урядове втручання в діяльність валютних ринків.

  5. Ринок євровалют. Сутність, передумови розвитку, специфіка функцій, переваги та недоліки.

5.1 Міжнародний валютний ринок.

Міжнародний валютний ринок є найбільшим фінансовим ринком світу і займає важливе місце у забезпеченні взаємодії між складовими світового фінансового ринку.

Валютний ринок – це система валютних та організаційних відносин, пов’язаних з конверсійними операціями, міжнародними розрахунками, наданням в позичку іноземної валюти на певних умовах.

Особливість цього ринку полягає в тому, що він:

- нематеріальний;

- не має конкретного місцезнаходження, єдиного центру;

- механізм його функціонування — обмін валюти однієї країни на валюту іншої країни;

- існує цілковита свобода моментального відкриття чи закриття будь-якої позиції, можливість торгувати 24 години на добу в режимі on lain;

- є міжбанківським ринком;

- має гнучку систему організації торгівлі та гнучку стратегію оплати за укладення угоди;

- є одним з найліквідніших ринків завдяки можливості роботи на ньому з різними валютами;

- завдяки процесу телекомунікації й інформатики є глобальним, тобто розгорнутим у масштабі всього світу.

Головні учасники міжнародного валютного ринку — комерційні банки, корпорації, які займаються міжнародною торгівлею, небанківські фінансові установи (фірми з управління активами, страхові компанії), центральні банки.

Центральною ланкою міжнародного валютного ринку є комерційні банки, оскільки більшість операцій з валютами передбачає обмін банківськими депозитами, деномінованими в різних валютах.

Основним товаром цього ринку є іноземна валюта в різних формах: валютні депозити, будь-які фінансові вимоги, позначені в іноземній валюті. Переважають на валютному ринку операції з валютними депозитами до запитання.

Валютний ринок складається з багатьох національних валютних ринків, котрі в тій чи іншій мірі об’єднані в світову систему, що має три рівні:

1-й рівень: роздрібна торгівля. Операції на одному національному ринку, коли банк-ділер безпосередньо взаємодіє з клієнтами.

2-й рівень: оптова міжбанківська торгівля. Операції на одному національному ринку, коли взаємодіють два банки-ділери через посередництво валютного брокера.

3-й рівень: міжнародна торгівля. Операції між двома і більше національними ринками, коли банки-ділери різних країн взаємодіють один з одним. Такі операції часто включають арбітражні операції на двох або трьох ринках.

Залежно від рівня організації валютного ринку розрізняють біржовий та позабіржовий валютні ринки. Біржовий ринок представляють валютні біржі, а позабіржовий, який ще називається міжбанківським, - банки, фінансові установи, підприємства та організації.

Функції біржового ринку полягають у визначенні попиту та пропозиції валюти, встановленні валютних курсів, прогнозуванні їх динаміки, визначенні довідкових курсів валют, а також у формуванні певної стратегії та тактики центрального банку країни відносно фінансово-кредитної політики та системи валютного регулювання. На діяльність міжбанкового ринку припадає десь 90% обороту іноземної валюти.