Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K._V.,_Pirogova_M.V._Strahovi_poslugi....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

Змістовий модуль ііі майнове страхування та страхування відповідальності

Тема 6 «страхування підприємницьких ризиків»

6.1. Роль страхування в забезпеченні потреб підприємств у страховому захисті.

6.2.Страхування майна підприємств від вогню та інших небезпек.

6.3. Страхування підприємств від перерв у виробництві внаслідок знищення або пошкодження застрахова­ного майна.

6.4.Страхування відповідальності товаровиробника за якість продукції та інших видів відповідальності підприємства

Методичні рекомендації до вивчення теми

При розгляді питання «Роль страхування в забезпеченні потреб підприємств у страховому захисті» студенту варто звернути увагу, що підприємницькі ризики – це ризики, що виникають при будь-яких видах підприємницької діяльності, пов'язаних з виробництвом продукції, товарів і послуг, їх реалізацією; товарно-грошовими і фінансовими операціями;комерцією, а також здійсненням науково-технічних проектів.

Крім того, студенту необхідно дослідити політичний ризик, технічний ризик, виробничий ризик та комерційний ризик.

При вивченні питання «Страхування майна підприємств від вогню та інших небезпек» студенту необхідно запам’ятати, що страхування від вогню полягає у відшкодуванні збитків від раптових і непередбачуваних випадків пожежі або вибуху, а також деяких інших супутніх явищ.

Крім того, студенту необхідно визначити яке майно підлягає страхуванню за основним і додатковим договором страхування.

Звертаємо увагу, що Стандартний поліс вогневого страхування покриває такі ризики: пожежа, удар блискавки, вибух газу, а додатковий договір покриває збитки внаслідок: стихійних лих, вибуху парових котлів, газосховищ, агрегатів, машин тощо; пошкодження застрахованого майна внаслідок аварії електричної мережі та впливу електроструму; пошкодження застрахованого майна в результаті аварії водопроводу, каналізаційної та опалювальної системи, систем гасіння пожежі; крадіжки зі зломом; биття скла, дзеркал, вітрин.

Особливу увагу студенту необхідно приділити ставкам страхових внесків за договорами страхування майна, які становлять:

  • від 0,05% до 0,5% вартості майна (при страхуванні приміщень, меблів);

  • від 0,15% до 1% вартості обладнання промислових підприємств;

до 17 % при страхуванні дорогих марків автомобілів.

Доцільним для студента буде з’ясування сутності поняття «страхова вартість» і механізма її визначення.

Відмітимо, що розмір збитку в разі загибелі (руйнування) будівель, споруд та іншого майна, що належить до основних засобів, визначається на підставі повної балансової або договірної вартості, за якої вони застраховані, а в разі пошкодження цих об'єктів - на основі вартості відновлення (ремонту) і в межах страхової суми.

До суми збитку входять також:

  • втрати від пошкодження майна внаслідок заходів, що вживалися для його рятування, зберігання;

  • витрати на складання кошторисів на відновлення пошкоджених об'єктів;

  • витрати на проведення експертиз.

Студенту доцільно звернути увагу на те, що якщо майно було втрачене або пошкоджене з вини страхувальника, то страхове відшкодування зменшується на 30 %. Якщо за фактом знищення або пошкодження майна відкрито кримінальну справу, то страховик сплачує 30 % страхового відшкодування, а решту - після закінчення розслідування.

При розгляді питання «Страхування підприємств від перерв у виробництві внаслідок знищення або пошкодження застрахованого майна» студенту варто з’ясувати його особливості.

Студенту доцільно звернути увагу, що у страхуванні від перерв у виробництві страховик обмежує свою відповідальність гарантійним строком який передбачає максимальний термін зупинки господарської діяльності страхувальника, за наслідками якої він несе відповідальність щодо збитків. Гарантійний строк відповідальності встановлюється в межах від 3 місяців до 2 років.

Студент повинен запам’ятати, що відповідальність страховика сплатити страхове відшкодування виникає за наявності таких умов:

  • пожежа або інша страхова подія, обумовлена договором;

  • пошкодження або знищення майна через страхову подію;

  • перерва в господарській діяльності підприємства внаслідок пошкодження або знищення майна.

Для розрахунку збитку страхувальника в страхуванні від перерв у виробництві визначають: поточні витрати, пов'язані з продовженням застрахованої діяльності в період зупинки у виробництві та розмір недоотриманого прибутку.

Але не підлягають відшкодуванню такі витрати, унаслідок яких страхувальник отримує певну вигоду: збільшує обсяг випуску продукції, скорочує витрати, модернізує виробництво.

При вивченні питання «Страхування відповідальності товаровиробника за якість продукції та інших видів відповідальності підприємства» студенту необхідно ознайомитися з страхуванням відповідальності виробників за якість виробленої продукції, страхуванням відповідальності роботодавця, екологічним страхуванням.