Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K._V.,_Pirogova_M.V._Strahovi_poslugi....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

14. За умовами страхування Генерального полісу при страхуванні вантажів:

а) страхувальник зобов’язується повідомити страховика про всі зміни маршруту протягом доби;

б) страховик зобов’язується протягом визначеного строку (як правило, на один рейс) страхувати всі вантажі, що їх отримує чи відсилає страхувальник;

в) страховик зобов’язується протягом визначеного строку (як правило, рік) страхувати всі вантажі, що їх отримує чи відсилає страхувальник.

15. Страхова сума при страхуванні вантажу встановлюється:

а) в сумі не вищій за відновну вартість вантажу, зазначену в рахунку поставки, включаючи витрати на перевезення та страхування;

б) в сумі не вищій за вартість вантажу (страхову вартість), зазначену в рахунку поставки, включаючи витрати на перевезення;

в) в сумі вартості вантажу згідно з договором про постачання, включаючи витрати з перевезення, митний збір, інші збори та витрати.

16. При пошкодженні вантажу за відсутності зовнішніх пошкоджень транспортного засобу, контейнера або тенту чи за наявності цілої пломби, відповідальність лежить на:

а) страховику;

б) фірмі перевізнику;

в) страхувальнику.

17. До умов КАСКО-страхування засобів водного транспорту не відносяться:

а) тільки від повної загибелі; від повної загибелі та пошкодження;

б) з відповідальністю за повну загибель і пошкодження; без відповідальності за пошкодження; без відповідальності за часткову аварію; з відповідальністю за повну загибель;

в) без відповідальності за часткову аварію; з відповідальністю за повну загибель.

18. Тарифні ставки при страхуванні морських суден коливаються:

а) від 0,5 до 5% страхової суми;

б) від 0,5 до 2% страхової суми;

в) від 1 до 3% страхової суми.

19. У випадках зміни рейсу - зміни пункту (порту) призначення, передбаченого страховим полісом (договором морського страхування), - договір морського страхування:

а) перестає діяти і поновленню не підлягає;

б) перестає діяти і може бути в силі лише за умови оплати додаткової страхової премії;

в) продовжується, але страхове відшкодування сплачується не в повному обсязі.

20. На підставі висновку якого страхового посередника страховик приймає рішення про укладання договору морського страхування:

а) сюрвейєра;

б) диспашера;

в) аварійного комісара.

Тема 12 «авіаційне страхування»

12.1. Необхідність, значення і особливості страхування авіаційних ризиків. Авіаційний поліс Ллойда.

12.2.Страхування повітряних суден, умови страхування.

12.3. Страхування відповідальності власників повітряних суден. Умови страхування.

12.4. Страховий захист громадян від нещасних випадків на повітряному транспорті. Види і умови страхування.

Методичні рекомендації до вивчення теми

При вивченні першого питання «Необхідність, значення і особливості страхування авіаційних ризиків. Авіаційний поліс Ллойда» студенту необхідно запам’ятати, що авіаційне страхування - це комплекс майнового, особистого страхування та страхування відповідальності, яка випливає з експлуатації повітряного транспорту і захищає майнові інтереси юридичних та фізичних осіб у разі настання певних подій, визначених договором страхування або законодавством.

Крім того, при вивченні цього питання студенту необхідно визначити особливості проведення авіаційного страхування та ознайомитися з його основними конвенціями, до яких відносяться: Варшавська, Гвадалахарська, Римська та Монреальські протоколи ІСАО.

При розгляді другого питання «Страхування повітряних суден, умови страхування» студенту варто знати, що об'єктом авіаційного страхування є майнові інтереси, пов'язані з повною загибеллю судна або пошкодженням окремих його частин, систем та елементів конструкції. Зникнення судна безвісті теж вважається повною загибеллю судна.

Студенту необхідно звернути увагу, що судно може бути застраховане в розмірі повного „Каско”, або на визначений страховий випадок: під час польоту; під час злету та посадки; під час стоянки на землі.

Умовами страхування повітряних суден передбачено страхування від наступних випадків:

  • тільки від повної загибелі;

  • від повної загибелі та пошкодження.

Більш детально студенту необхідно вивчити страхові випадки: авіаційна подія; стихійне лихо; пожежа під час знаходження на землі; протиправні дії третіх осіб. Доцільно буде ознайомитися також і з специфічними винятками з даного виду страхування.

При розгляді страхових тарифів з страхування "авіа-каско" студенту необхідно запам’ятати такі чинники: дані про аварії у страхувальника; технічний рівень обслуговування літаків; кваліфікація та досвід пілотів; характер здійснюваних операцій.

Крім того, студент повинен запамятати, що страхова сума не повина бути меншою ніж балансова вартість судна. Страхові тарифи встановлюються, як правило, в межах 6 - 10 % страхової суми.

При вивченні питання «Страхування відповідальності власників повітряних суден. Умови страхування» студенту необхідно запам’ятати, що страхування відповідальності власників повітряних суден звичайно поділяють на: страхування відповідальності перевіз­ника перед пасажирами; страхування відповідальності перед тре­тіми особами.

Більш детально студенту потібно ознайомитися зі страхуванням відповідальності обслуговування повітряного простору, страхування відповідальності технічного обслуговування повітряних суден, страхування членів екіпажу та авіаційного персоналу.

При вивченні питання «Страховий захист громадян від нещасних випадків на повітряному транспорті. Види і умови страхування» студенту варто звернутися до четвертої теми курсу «Страхові послуги».