Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K._V.,_Pirogova_M.V._Strahovi_poslugi....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

Тематичний план дисципліни

Назва теми

Кількість годин за видами занять

Разом

Аудиторні заняття

Позааудиторні заняття

лекції

семінар.

практичні

лабораторні

індивідуальні

самостійна робота

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Змістовий модуль І. Мета, сутність та види страхових послуг

1.

Страхові послуги та особливості їх реалізації

11

2

2

-

-

1

6

2.

Порядок укладання і ведення страхової угоди

11

2

2

-

-

1

6

Змістовий модуль ІІ. Особисте страхування

3.

Страхування життя і пенсій

12

2

2

-

-

1

7

4.

Страхування від нещасних випадків

12

2

2

-

-

1

7

5.

Медичне страхування

12

2

2

-

-

1

7

Змістовий модуль ІІІ. Майнове страхування та страхування відповідальності

6.

Страхування підприємницьких ризиків

13

2

2

-

-

1

8

7.

Сільськогосподарське страхування

13

2

2

-

-

1

8

8.

Страхування технічних ризиків

18

4

4

-

-

2

8

9.

Страхування фінансово-кредитних ризиків

14

2

2

-

-

2

8

10.

Автотранспортне страхування

18

4

4

-

-

2

8

11.

Морське страхування

14

2

2

-

-

2

8

12.

Авіаційне страхування

14

2

2

-

-

2

8

13.

Страхування майна і відповідальності громадян

18

4

4

-

-

2

8

Усього годин (кредитів)

180

(5)

32

32

-

-

19

97

Змістовий модуль і мета, сутність та види страхових послуг

Тема 1 «страхові послуги та особливості їх реалізації»

1.1. Сутність, принципи та роль страхування

1.2. Страхові ризики та їх оцінка

1.3. Види страхових послуг

1.4. Нетрадиційні види страхування

Методичні рекомендації до вивчення теми

При вивчені питання «Сутність, принципи та роль страхування» студенту потрібно пригадати таку категорію як «страховий захист» під якою розуміється економічна категорія, що відображає сукупність розподільчих та перерозподільчих відносин, пов'язаних із по­доланням і відшкодуванням втрат, які можуть бути спричинені різними винятковими обставинами. При з’ясуванні сутності страхового захисту необхідно розглянути притаманні йому ознаки та форми організації страхового фонду.

Необхідно зауважити, що економічна сутність страхування проявляється в його функціях, які дозволяють виявити особливості страхування як ланки фінансової системи. Тому, студенту потрібно пригадати основні функції страхування: ризикову, превентивну, ощадну та контрольну.

При з’ясуванні принципів страхування, студенту необхідно запам’ятати, що страхування ґрунтується на певних принципах, знання яких необхідне для всіх учасників страхування. До найбільш загальних принципів страхування відносяться принципи: конкурентності, страхового ризику, страхового інтересу, максимального ступеня довіри сторін, причинно-наслідкового зв’язку подій, виплати відшкодування в межах реального збитку.

При вивченні даного питання студенту необхідно приділити увагу з’ясуванню таких специфічних принципів страхування, як: суброгації та контрибуції. І запам’ятати, що суброгаціяце можливість передання страхувальником страховикові права на стягнення заподіяної шкоди з третіх (винних) осіб у межах виплаченої суми; а контрибуція полягає в праві страховика звернутися до інших страховиків, які за проданими полісами несуть відповідальність перед одним і тим самим конкретним страхувальником, з пропозицією розділити витрати з відшкодування збитків

Крім того, студенту варто пригадати сутність таких понять, як: франшиза, співстрахування та перестрахування. Звернути увагу на механізм відшкодування збитків при використанні умовної та безумовної франшизи.

Окрему увагу студенту необхідно приділити з’ясуванню принципів обов'язкової та добровільної форми страхування.

При розгляді питання «Страхові ризики та їх оцінка» студенту варто звернути увагу на те, що управління ризиком або ризи­ком-менеджментом у страхуванні включає: організацію роботи з вивчення ризиків за допомогою різних методів; виявлення наслідків діяльності економічних суб'єктів у ситуації ризику; уміння реагувати на можливі негативні наслідки цієї діяльності; розробку і здійснення заходів, за допомогою яких можуть бути нейтралізовані або компенсо­вані ймовірні негативні результати.

Студент повинен вивчити механізм формування страхового тарифу (рис.1.1.).

Рис. 1.1. Структура страхового тарифу

Відмітимо, що навантаження необхідне для покриття витрат на проведення

страхування, тобто накладних витрат страховика, а Нетто-ставка як ймовірність нанесення страхувальникам визначеного збитку, відбиває кожен вид страхової відповідальності, що взяв на себе страховик.

Розгляд третього питання «Види страхових послуг» доцільно починати з вивчення Страхування як виду цивільно-правових відносин із захисту майнових інтересів громадян і юридичних осіб у випадку настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинного законодавства, за рахунок грошових фондів, сформованих шляхом сплати громадянами і юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Крім того, студенту варто ознайомитися з видами добровільного й обов'язкового страхування, що містить Закон України «Про страхування».

При вивченні питання «Нетрадиційні види страхування» студенту необхідно ознайомитися в першу чергу з такими видами страхування як: страхування підприємницьких ризиків у кіновиробництві, кептивне страхування, страхування професійної відповідальності аудиторів, страхування інвестиційних ризиків, страхування внесків фізичних осіб, страхування передплатників на випадок накладання адміністративного штрафу, Інтернет-страхування.

При страхування підприємницьких ризиків у кіновиробництві, студенту варто звернути увагу на те, що спеціальний комбінований поліс страхування ризиків кіно/відеовиробництва, або так званий «Кінопакет», охоплює практично всі стадії зйомок, від написання сценарію до створення готової картини, і містить у собі як страхування майна, відповідальності, так і страхування фінан­сових ризиків. За полісом покриваються дві основні групи ризиків:

— пов'язані зі збитком, нанесеним життю, здоров'ю, тобто нещасні ви­падки, включаючи смерть акторського і виконавчого складу та третіх осіб;

— пов'язані з матеріальним збитком майну — негативам, апара­турі, декораціям, реквізиту та ін.

Студенту доцільно з’ясувати механізм виплати відшкодування в даному виді страхування.

При розгляді кептивного страхування студенту необхідно вивчити, що кептивна компанія — це страхова або перестрахувальна компанія, створена промисловим або комерційним підприємством (концерном, конгломератом, фінансовою групою та ін.) із метою покриття власних ризиків. Перевагами кептивного страхування є покриття специфічних ризиків, більш низькі ставки страхових платежів.

При вивченні страхування професійної відповідальності аудиторів звертаємо увагу на те, що воно здійснюється для забезпечення гарантованого захисту аудиторів і аудиторських фірм, що ви­конують свої професійні обов'язки, надаючи третім особам відповідні послуги, за які вони несуть юридичну відповідальність відповідно до чинного Цивільного кодексу України.

Відмітимо, що головна особливість страхування професійної відповідальності полягає в тому, що об'єктом страхування є майнові інтереси страхувальника, пов'язані з відповідальністю за збиток, завданий третім особам унаслідок помилок або недбалості, допущеної при виконанні професійних обов'язків.

Студенту варто ознайомитися з особливостями кожного виду страхування професійної відповідальності.

При розгляді Страхування інвестиційних ризиків студенту варто з’ясувати об'єкт страхування та страхові ризики, які підлягають страхуванню.

При цьому необхідно зауважити, що деякі ризики можуть прийматися на страхування із встановленням додаткових умов страхування і збільшення розміру страхового платежу. Але, як правило, саме на такі ризики, що можуть призвести до страхового випадку, страховиками визначаються обмеження.

Основними задачами Страхування внесків фізичних осіб є гарантія виплати депозитів у випадку втрати банком платоспроможності.

Особливу увагу студентам необхідно приділити Інтернет-страхуванню в сучасних умовах розвитку страхового ринку.