Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геополітична роль Західної України в українсько...doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

2.12. Військові аспекти реґіону

У Західному реґіоні України розміщені головні сили Західного оперативного командування української армії. Це одне з двох оперативних угруповань – є ще Південне. Колись тут були розміщені головні військові континґенти СРСР, спрямовані на захід. Ясна річ, частина цих угруповань залишилася у складі української армії, так само, як і технічні засоби, що були покликані забезпечити виконання відповідних завдань у західному напрямку.

Однак існує очевидна потреба формувати структуру збройних сил України згідно з імовірними напрямками загрози. Одним з них, попри все, може бути Північно-Східний. Він теж прилягає до Західного реґіону через білоруський оперативний коридор. З уваги на це розбудова оборонних структур у напрямку Білорусі може стати ще одним аспектом, який визначає геополітичну роль реґіону.

Резюме

Очевидно завершився якийсь історичний етап, на якому Західна Україна виконала своє завдання – охоронця національних традицій, мови, культури та промотора національного визволення. Однак зараз перед Україною постали цілком інші завдання, які потребують інших підходів та методів роботи. Західна Україна сьогодні не є значним чи визначальним чинником в українській політиці. Невдовзі перед нею постануть практичні проблеми, пов’язані з інтеґрацією України у світовий та европейський розподіл праці, европейську комунікативну мережу, можливо систему атлянтичної та европейської безпеки. Для цього тут є всі геополітичні передумови. І політичний істеблішмент реґіону повинен буде піднятися до рівня усвідомлення цих завдань.

ч и с л о 14

19