Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готов_ в_дпов_д_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

62. Етика в міжнародному бізнесі.

Для сучасної етики бізнесу апріорними є питання корпоративної соціальної відповідальності. Думка, що фінансове благополуччя компанії найменше спонукає її до дотримання етичних норм, по суті, є невірною; саме життя і практика бізнесу підтвердила наступне твердження: «хороша етика означає хороший бізнес». Інакше негативна реакція з боку замовників і партнерів неминуче приведе до значного зниження прибутковості компанії, а розтиражована засобами масової інформації сумнівна репутація приведе до відсутності якого-небудь довір'я до неї.

Етика накладає на бізнес систему обмежень, що є сумою морально-етичних правил і традицій, що склалися в даному суспільстві. Етика бізнесу - ділова етика, що базується на чесності, відвертості, вірності даному слову, здібності ефективно функціонувати на ринку відповідно до чинного законодавства, встановленими правилами і традиціями. Досвід міжнародного бізнесу підтверджує значимість ділової етики у формуванні успіху компанії.

особливості етики в міжнарод­ному бізнесі:

1. Менеджмент має враховувати відмінність культурних вимірів етичної поведінки однієї тієї самої компанії в різних країнах.

2. Нормативні вимоги щодо етичних аспектів дій менеджерів у приймаючій країні з боку законодавства материнської країни і штаб-квартири менш жорсткі, ніж у своїй країні, тобто існують подвійні етичні стандарти.

3. Діяльність міжнародних корпорацій спричиняє політичні страхи в країнах — реципієнтах (загроза реалізації в процесі зовнішньої торгівлі інтересів країн-донорів, а не приймаючих країн, вплив країн походження через транснаціональні корпорації на політичні процеси в приймаючих країнах, загрози політичній безпеці).

4. Загроза виникнення суперечностей між тими приймаючими країнами, в яких інтереси міжнародної корпорації можуть конфліктувати, наприклад, при переведенні бізнесу з однієї країни в іншу і втратою нею робочих місць і джерел податків, незважаючи на прагнення корпорацій зберегти основний капітал за будь-яку ціну.

5. Поширеною є практика хабарів місцевим чиновникам органів державної влади й управління з боку міжнародних корпорацій за сприяння компанії всупереч вимогам законодавства приймаючої країни. Дослідженням взаємозв’язку між корупцією та економічним розвитком, проведеним у 70 країнах світу, встановлено, що корупція справляє значний негативний вплив на темпи економічного розвитку країни [3, с. 110]. При цьому хабарі не лише погіршують інвестиційний клімат країн-реципієнтів, а й вражають тих, хто платить, а отже, руйнують менеджмент транснаціональних корпорацій.

6. Дискусії щодо етичних аспектів міжнародного менеджменту часто мають емоційний характер. Адже, з одного боку, етичні норми різних міжнародних компаній відрізняються між собою. З іншого боку, далеко не всі факти неетичних дій міжнародних кор­порацій стають відомими широкій діловій громадськості і стають підставою для відповідного покарання, тому в цій сфері виникає багато чуток.

63. Основні риси етичного ведення міжнародного бізнесу.

Кращим етичним орієнтиром у всі часи вважалося «золоте правило», загальне для Старого і Нового Завітів, а також більшості релігій, зобов’язуюче поводитися по відношенню до інших так, як ми хотіли б, щоб вони відносилися до нас.

Репутація фірми утворюється з простої суми прикладів гідної поведінки її співробітників, яка демонструється:

  • у відношенні до майна фірми;

  • в ситуаціях, коли стикаються різні інтереси;

  • при встановленні зовнішніх ділових зв'язків;

  • при роботі з державними установами;

  • у взаємостосунках з клієнтами і конкурентами;

  • у вельми делікатних ситуаціях, коли перед співробітниками фірми стоїть проблема вибору: придати гласності або зберегти в таємниці приклад порушення колегами внутрішньофірмових правил і норм.

Для менеджера будь-якого рівня вкрай необхідне розуміння основ етики, оскільки він вимушений постійно ухвалювати ті або інші рішення.

Менеджеру необхідно підтримувати тривалі і взаємовигідні відносини з власниками компаній, споживачами, кредиторами, постачальниками, працедавцями. Вельми часто ці відносини складаються в ситуаціях, коли інтереси сторін не співпадають. Головне правило тут - дотримуючись етичних принципів, уникати наміру платити злом за зло. В твердості менеджера виявляється його гідність.

Американськими дослідниками сформульовані наступні принципи ділової етики:

  • принцип справедливості;

  • принцип права;

  • принцип утилітаризму (практицизму).

Дані принципи пропонують керівникам спосіб прямого розгляду якості вибраного рішення перш, ніж воно буде прийнято.

Обґрунтовувати ухвалене рішення в бізнесі, виходячи зі всіх трьох вищеперелічених принципів, не завжди можливо.

Діловий етикет має масу визначень. В цілому його можна охарактеризувати як основу кодексу поведінки, прийнятої в бізнес-середовищі.

Використовуючи норми і правила ділового етикету, можна прогнозувати поведінку колег і самі менеджери стають передбачуваними, що допомагає ефективно організувати процес управління. Особливо важливо вивчати всі складові ділового етикету в міжнародному бізнесі, оскільки крім єдиних норм і правил у ньому існує велика кількість національних і культурних поправок, вельми значущих в ділових відносинах.

Міжнародний бізнес-етикет - поняття вельми ємне і не обмежується питаннями дотримання ділової субординації і переговорним процесом. Основними складовими міжнародного бізнес-етикету є:

  • правила вітання;

  • правила звертання;

  • правила представлення;

  • організація ділових контактів (переговорів, зустрічей, прийомів, ділового листування);

  • ділова субординація;

  • рекомендації по формуванню зовнішнього вигляду ділової людини;

  • етичні норми грошових відносин;

  • правила обміну подарунками і сувенірами;

  • і, навіть, прийнятність чайових.

Міжнародний діловий етикет багато чим відрізняється від правил хорошого тону, прийнятних у приватній обстановці.