Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готов_ в_дпов_д_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

74. Електронна комерція (е-commerce) і її вплив на управління міжнародним підприємством.

Електронна комерція (е-commerce) та її вплив на управління міжнародним підприємством. Інформаційні та комунікаційні технології як передумова електронної комерції

Електронна комерція тісно пов’язана з виникненням глобального суспільства знань (інформаційного суспільства). Це є можливим завдяки об’єднанню в міжнародну мережу комунікаційних та інформаційних технологій, важливу роль у цьому також відіграє Інтернет.

Електронна комерція потребує використання інформаційних і комунікаційних технологій. У цій галузі в 1990-ті рр. відбулись великі зміни, зумовлені заходами щодо дерегуляції та введенням інновацій. Але це лише початок нового глобального суспільства знань та інформаційного суспільства, що потребує дуже багато інвестицій для створення ефективної міжнародної комунікаційної та інфраструктурної мережі.

Інформаційні та комунікаційні технології мають надзвичайно важливу характеристику. Вони дають змогу обминути ряд технологічних етапів і генерацій, а також ввести і використати найновіші технології, не проходячи етапу застарілих систем. Це може забезпечити в інформаційній галузі насамперед для країн, що розвиваються, заощадження великої кількості років, якщо не десятиліть, і таким чином, зменшити значний технологічний розрив.

Інформаційна революція зумовлює інтенсивну взаємопов’язаність світового господарства – кожен може комунікувати між собою, і ієрархія втрачає своє значення. Додатковим фактором є посилене зближення окремих інформаційних і комунікаційних технологій, наприклад, якщо недавно телебачення й Інтернет існували окремо одне від одного, нині поширене веб-телебачення; якщо доступ до мережі Інтернет можна забезпечити через комп’ютер і телефонний кабель, у майбутньому це буде мобільний телефон, сателіт або телевізійний кабель тощо.

Але нове цифрове суспільство не є лише позитивним явищем. Воно зумовлює нові відмінності та значну неоднорідність. Крім цього, нові технології дають позитивні результати лише для частини людства, котра має змогу користуватися ними. Для країн, що розвиваються, інформаційне суспільство спричинює новий вид бідності – інформаційну [9, P. 13]. Також виникають проблеми надійності електронних платіжних систем і податкової поведінки електронної комерції (наприклад, яким чином і де будуть сплачені податки за трансакцію, якщо клієнт у США здійснює запит «software» на німецькій веб-сторінці, котра знаходиться у бразильському сервері, що експлуатує французьке підприємство. Тут також виникають проблеми авторських прав [18; 19].

Сучасний нерівномірний розподіл користувачів мережі Інтернет важливий для електронної комерції. Їх кількість у 2000 р.: Північна Америка – 148,7 млн. чол., Західна Європа – 86,6 млн., Південна і Центральна Америка – 10 млн., Центральна і Східна Європа – 9,5 млн., Центральна і Східна Африка –7,5 млн. чол. В Україні ця цифра становить 350 тис. постійних і 300 тис. епізодичних користувачів. За цими показниками ми посідаємо 28-е місце в Європі і 45-е у світі.

Підраховано, що в США у 2003 р. оборот електронної торгівлі між підприємствами (електронна торгівля business-to-business) досягне 1,3 більйона дол. Якщо порівняти, валовий національний продукт США становив у 1998 р. 8,44 млрд. дол., а обсяг міжнародної торгівлі – 5,75 млрд. дол. У 1998 р. обсяг міжнародної електронної торгівлі перевищив валовий національний продукт Філіппін, Пакистану, Єгипту та Нігерії.

Електронна комерція і міжнародні підприємства

Дати визначення електронній комерції не легко. З одного боку, найпоширенішим уявленням про «е-commerce» є інтерпретація її як електронного магазину («electronic shopping»), призначеного для споживачів, які купують товари в он-лайновому режимі через Інтернет. Цій вузькій дефініції протистоїть точка зору, що електронна комерція починається там, де на одному з етапів процесу трансакцій використовується електронний засіб. Згідно з позицією С. Альберса і К. Петерса [1], при вживанні терміну «e-комерція» йдеться про «трансакції на електронних ринках». Однак поняття електронної комерції нині ще не має чітко визначеного наукового тлумачення чи дефініції, як на те можна було б сподіватись з огляду на частоту його використання [19, С. 108–111].

Прогнозують, що у 2003 р. підприємства будуть здійснювати 9,4% від загальних «business-to-busіness» операцій через мережу Інтернет.

В електронній комерції розрізняють основні її форми, що зображено на схемі 2.6.

З одного боку, це відносини business-to-business, тобто проведення трансакцій між підприємствами за допомогою електронних засобів комунікацій. Електронна комерція «business-to-business» займає нині 80% від усієї електронної комерції. В табл. 2.1 показано, діяльність у якій сфері належить до «business-to-business» електронної комерції.

На відміну від попередньої, business-to-customer електронна комерція перебуває на початковому етапі розвитку і становить приблизно 20%. Наскільки високо вона оцінюється, показують курси акцій Amazon. Так, 294 американських підприємства, що нині здійснюють підприємницьку діяльність переважно через Інтернет, мають біржову вартість 18 млрд. дол. Їхня середня вартість у 30 разів вища, ніж інших підприємств, що публікуються в біржовій котировці Nasdaq.

«Вusiness-to-administration» і «consumer-to-administration» характеризують електронні структури між суспільними організаціями та сектором економіки та приватним сектором, що перебувають на стадії створення. Йдеться, наприклад, про вирішення он-лайн адміністративних (управлінських) питань.

Електронна комерція впливає на всі галузі системи регулювання управління підприємством. Так, наприклад, добре розвинута комунікаційна інфраструктура країни може надати переваги цій країні під час проведення аналізу зовнішнього середовища. Аналізуючи слабкі та сильні сторони діяльності підприємство може досягти важливих переваг у всіх своїх підрозділах за допомогою вкладення інвестицій у інформаційні технології. Але підприємницькі мета, стратегія і навіть філософія не дають змоги уникнути впливу електронної комерції, оскільки вона дає змогу малим і середнім підприємствам через Інтернет без великих інвестицій у створення дочірніх підприємств у світовому масштабі запропонувати власні товари і послуги, а також навести контакти з постачальниками. Таким чином, електронна комерція дуже потужно впливає на можливості виходу на ринок і форми цього виходу. Це дієво наприклад, для галузі експортування, де завдяки використанню мережі Інтернет можна відмовитись від посередників.

Також електронна комерція значно впливає на стратегії вивчення ринку. В цьому випадку послідовне просування майже неможливе. Крім цього, виникнення електронних торгових місць зумовлює створення нових форм ринків, що потребують нових стратегій їх вивчення.

Одночасно впливаючи на стратегічному рівні, електронна комерція має вплив на різні напрямки політики підприємства. Так, дигіталізація товарів і можливість їх електронного постачання зумовили, наприклад, в Індії виникнення значних можливостей у галузі досліджень і розвитку «Software». У галузі постачання електронна комерція також зумовлює її особливості. Наприклад, можна зробити електронний запит щодо складських запасів постачальників і товари будуть автоматично поставлені. В галузі виробництва використання нових інформаційних і комунікаційних технологій відіграє дедалі більш важливішу роль. Так, необхідні ремонтні роботи можна здійснювати за допомогою управління на великій відстані з однієї точки світу. Нині підприємства за допомогою використання різних часових зон можуть 24 години на добу займатись проблемами дослідження і розвитку. В галузі контролю також виявляється значний вплив. Тут за допомогою нових технологій можна впроваджувати ефективні контролюючі системи, оскільки всі підрозділи підприємства електронно пов’язані між собою. В галузі організації створюються нові унікальні можливості для формування внутрішніх підприємницьких мереж, віртуальних підприємств і стратегічних альянсів. Крім цього, важливим є вплив електронної комерції на маркетинг. Так, нині майже немає підприємств, що не використовували б Інтернет для представлення інформації про власну діяльність. Крім цього, проблему стандартизації та диференціації маркетингової стратегії потрібно вирішити за допомогою електронної комерції.

Загалом нині подальший вплив електронної комерції та пов’язане з ним використання інформаційних і комунікаційних технологій не повністю передбачуване для міжнародних підприємств. Безперечно, електронна комерція помітно впливатиме на діяльність міжнародних підприємств і в окремих галузях буде її значно змінювати. Проблему географічної віддаленості, що в багатьох теоріях інтернаціоналізації відіграє важливу роль, потрібно розглядати по-новому. З технологічної точки зору світ наближається до єдиного пункту. Але людина навпаки, незважаючи на глобалізацію, не може і не хоче відмовитися від свого культурного коріння. Тому вона, можливо, навіть сильніше, ніж тепер, орієнтуватиметься на свою батьківщину.