Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Задача 7

Петренко, який був відряджений для роботи в експедиції в невеликому південному містечку, домовився з господаркою будинку, розташованого поблизу від місця знаходження експедиції, пре те, що на протязі трьох місяців роботи експедиції в її будинку буде мешкати його сім’я: дружина і малолітній син. Плату за житло Петренко сплатив відразу ж, про що господарка будинку дала йому розписку, назвавши отриману суму завдатком. Через декілька днів приїхала сім’я Петренка, але господарка будинку відмовилася від надання їм житла, пояснивши, що вона очікує на приїзд онука. Отриману по розписці суму вона повернула Петренку. Однак Петренко зажадав вернути одержану суму в подвійному розмірі, оскільки вона була дана в якості завдатку. Крім того, він вимагав відшкодування витрат, пов’язаних з приїздом сім’ї. Не отримавши необхідної суми, Петренко звернувся до суду. Яке рішення повинен винести суд?

Задача 8

Костюк звернувся в банк за кредитом і отримав його під заставу будинку, що належить йому, та прилеглої до будинку земельної ділянки. Між сторонами були укладені два договори: кредитний договір і договір про заставу. Однак невдовзі Костюку було запропоновано замінити договір про заставу договором купівлі-продажу будинку і землі. Доцільність такої заміни представник банку пояснював тим, що застава будинку і землі потребує подвійної реєстрації, а у випадку неповернення кредиту - отримання рішення суду на їх продаж. Це пов’язане з великими клопотами і додатковими витратами. Підписання водночас з кредитним договором договору купівлі-продажу будинку в більшій мірі влаштовує банк, а інтереси Костюка будуть гарантовані тим, що у договір буде включена умова, за якою банк приймає на себе зобов’язання здійснити зворотній продаж будинку Костюку, якщо він вчасно поверне борг банку. Костюк звернувся до юриста за роз’ясненням про заставу нерухомості як засобу забезпечення виконання зобов’язання. Яке роз’яснення повинен дати юрист?

Завдання для самостійної роботи

  1. Неустойка та її види.

  2. Завдаток і притримання

  3. Підстави та умови цивільно-правової відповідальності

  4. Поняття відшкодування майнової шкоди

  5. Поняття компенсації моральної шкоди

  6. Поняття випадку і непереборної сили

Основні нормативно-правові акти

  1. Конституція України

  2. Цивільний кодекс України

Основна література

  1. Боднар Т.В. Виконання договірних зобов’язань у цивільному праві. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 272 с.

  2. Борисова В.І. Цивільне право України. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 1030 с.

  3. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди / Упоряд.: В.С. Ковальський, Л.П. Ляшко. – К.: Юрінком Інтер. - 2004. – 400 с.

  4. Договірне право. Загальна частина / За ред. О.В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 720 с.

  5. Зобов’язальне право: Теорія і практика/ За ред.О.В.Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 2000. – 810 с.

  6. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В.Луця. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 1920 с.

  7. Примак В.Д. Вина і добросовісність у цивільному праві. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 432 с.

  8. Примак В.Д. Цивільно-правова відповідальність юридичних осіб. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 432 с.

  9. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. Издание второе. – Харьков: Одиссей, 2005. – 960 с.

  10. Цивільне право України: Підручник: Кн. 1 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 736 с.

  11. Цивільне право України: Підручник: Кн. 2 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 640 с.

  12. Цивільний кодекс України: Коментар // За ред. Є.О.Харитонова, О.М.Калітенко. – Харків: Одіссей, 2003. – 856 с.