Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Задача 2

Ніколаєнко, власник невеликої будівлі, довгий час був відсутній, перед від’їздом він забив вікна і двері своєї будівлі. Районна адміністрація розпорядилась відчинити будинок. Після складання акту про те, що будинок зруйнований на 75 відсотків, земельну ділянку, на якій знаходився будинок, було відведене під забудівлю Костюку. Будинок Ніколаєнка був безкоштовно переданий Костюку як будівельний матеріал. Костюк протягом літнього будівельного сезону повністю відновив будинок, перепланував і капітально відремонтував його. Восени до колишнього місця проживання повернувся Ніколаєнко, який зажадав від Костюка передачі йому будинку. Костюк запропонував Ніколаєнку звернутися в районну адміністрацію, яка визнала претензію Ніколаєнка безпідставною, посилаючись на його тривалу відсутність. В якому порядку та як повинна бути розв’язана справа?

Задача 3

Соловей уклав з бригадою робітників договір на капітальний ремонт своєї дачі. В процесі розбирання печі один з робітників виявив шкатулку з золотими монетами і коштовностями. Дізнавшись про це власник дачі зажадав передачі йому шкатулки з виявленими цінностями. Робітник відмовився від передачі цінностей, заявивши, що вони належать йому, оскільки він їх знайшов. На свою частку в цінностях почали претендувати й інші члени бригади, які виконували ремонтні роботи. Органи міліції виявлені цінності вилучили і передали фінансовим органам, які зарахували їх в доход держави. Між власником дачі, робітниками і фінансовим органом виник спір, хто має право на цінності і як їх поділити. Як і в якому порядку може бути розв’язаний цей спір?

Задача 4

Актриса театру зберігала в банку дорогоцінності, одержані нею під час бенефісів і подаровані прихильниками її таланту. Під час революції банківський сейф був розчинений, а дорогоцінності, як значиться в документах банку, реалізовані для закупівлі продовольства для голодуючих. У спадкоємців актриси зберігся опис дорогоцінностей і їхня вартість в золотих карбованцях на час здачі в банк. Спадкоємці звернулися в Міністерство фінансів з вимогою відшкодувати їм вартість дорогоцінностей у вільно конвертованій валюті. Вирішіть справу.

Задача 5

Резнік, розбираючи речі, що дісталися йому у спадок від батька, виявив серед них декілька зливків платини. Він розповів про це своєму приятелю, а той повідомив фінансовим органам, що у приватної особи знаходиться майно, яке в її власності бути не повинно. Резнік наявність у нього платини не заперечував. Фінансові органи вручили Резніку припис про те, щоб він розпорядився платиною у встановленому законом порядку. Оскільки Резнік цього не зробив, до нього подали позов про примусове відчуження платини з відшкодуванням її вартості за державними розцінками.

Резнік проти позову заперечував. Вирішіть справу.

Задача 6

Згідно з умовами видавничого договору, укладеного між професором соціології В. та видавництвом "Видавничий дім", автор зобов’язувався передати рукопис книги з актуальних проблем соціології до 1 вересня 2007 р., а видавництво зобов’язувалося видати книгу до 15 листопада 2007 р. з виплатою обумовленого авторського гонорару. До узгодженої дати книга не була видана, і на неодноразові звернення автора представники видавництва повідомляли, шо книга буде видана згодом, оскільки видавництво отримало великі за обсягом роботи державного замовлення. Автор 25 січня 2008 р. уклав видавничий договір з іншим видавництвом, і через 2 місяці книга вийшла з друку. Видавництво "Видавничи дім" звернулося до суду про стягнення з В. збитків, понесених видавництвом на видання книги. Дайте правову оцінку ситуації. Назвіть способи захисту авторських прав. Проаналізуйте поняття "відмова від договору" та "розірвання договору". Які правові наслідки наступають у таких випадках? Вирішіть спір.

Задача 7

Громадянин Є., який є власником патенту на винахід пристрою, встановлення якого дозволяє мінімізувати шкідливі викиди продуктів згорання бензину у двигунах автомобілів, звернувся до кількох автомобільних компаній. Але запропоновані йому умови були невигідними, і громадянин Є. нікому не передав права на користування винаходом. Через деякий час корпорація "Р" звернулася до суду з вимогою про надання їй дозволу на використання винаходу і про примусове відчуження прав на винахід у громадянина Є. У судовому засіданні громадянин Є. заявив, що його повністю не влаштовує сума гонорару. Він три роки тому пропонував корпорації свій винахід, але корпорація відмовилася від пропозиції, оскільки вважала, що громадянин Є. завищує суму гонорару. За яких умов допускається примусове відчуження прав на винахід? Проаналізуйте Закон України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" (ст. 28, 30). Вирішіть спір.