Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Тема 7. Окремі види зобов’язань

План:

  1. Договірні зобов’язання:

1.1. Купівля-продаж, міна, дарування.

1.2. Рента, довічне утримання, позичка.

1.3.Найм (оренда), найм (оренда) житла.

1.4. Підряд, будівельний підряд.

1.5.Послуги, перевезення, зберігання.

1.6.Страхування, доручення, комісія.

1.7.Позика, кредит, банківський вклад, банківський рахунок, факторинг, розрахунки

1.8.Розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності, комерційна концесія

  1. Недоговірні зобов’язання

  2. Відшкодування шкоди

Завдання для індивідуальної роботи

Підготувати реферати з таких питань:

  1. Договір прокату

  2. Договір найму земельної ділянки, будівлі або іншої капітальної споруди

  3. Створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи

Практичні завдання

Задача 1 (до питання про купівлю-продаж)

Згідно з оголошенням в газеті “Реклама” громадянин М. звернувся до громадянина Р. щоб купити у нього набір кухонних меблів. Оглянувши комплект і погодивши ціну, сторони домовилися, що М. приїде через два дні за меблями власним транспортом і проведе остаточний розрахунок. Як завдаток М. залишив 1000 грн. 3’явившись через два дні за меблями, М. виявив, що Р. продав їх іншій особі за більш вигідною ціною. М. зажадав відшкодування збитків (витрати на автотранспорт), повернення 1000 грн. завдатку і компенсацію моральної шкоди. Вирішіть спір. З якого моменту договір купівлі-продажу вважається укладеним?

Задача 2 (до питання про купівлю-продаж)

Громадяни К. і Б. уклали договір купівлі-продажу жилого будинку і посвідчили його у нотаріуса. Після розрахунку з Б. К. поселився в будинку разом із сім’єю. Через деякий час дружина Б. заявила вимогу до суду про визнання договору недійсним. В судовому засіданні було встановлено, що при укладенні договору була порушена вимога ст. 65 Сімейного кодексу України про необхідність згоди іншого подружжя на відчуження нерухомого майна. Проаналізуйте ситуацію і вирішіть справу.

Задача 3 (до питання про дарування)

Громадянин М. подарував племіннику картину, намальовану його близьким другом. На картині була зображена батьківська оселя і довколишні краєвиди місцевості, де народився громадянин М. Через деякий час громадянин М. дізнався, що племінник обміняв картину на мобільний телефон. Громадянин М. Зажадав повернення картини від К., з яким обмінявся племінник. К. заперечував вимогу громадянина М. Дайте правову оцінку ситуації. Які підстави розірвання договору дарування? За яких умов можливе розірвання договору дарування? Які відмінності між розірванням договору та відмовою від договору? Які їх правові наслідки?

Задача 4 (до питання про найм)

Між Приватним підприємством "Довіра" та студентом був укладений договір побутового найму (прокату). Згідно умов договору студенту було передано у користування строком на вісім місяців (з 1 жовтня 2007 року по 1 червня 2008 року) телевізор "Sопу" та холодильник "Воsh". 1 червня 2008 року зазначені предмети не були повернуті, а 10 вересня того ж року студент звернувся до ПП з пропозицією продовжити термін дії договору ще на 9 місяців і оплатити користування телевізором та холодильником за літній період, але в розмірі 1/4 орендної плати. ПП відмовилося від запропонованих умов і поставило вимогу про розірвання договору та відшкодування завданих збитків у повному обсязі, в тому числі - упущену вигоду (можливі доходи від здачі зазначених предметів у користування з 1 червня до 10 вересня 2008 року). Дайте правовий аналіз ситуації. Вирішіть спір.

Задача 5 (до питання про найм житла)

Між громадянами М. та О. 5 березня 2005 року було укладено договір найму житлового приміщення. За умовами договору О. займала окрему кімнату у трьохкімнатній квартирі, де проживала одинока М. 21 квітня 2008 року М. померла. Чи набула О. самостійного права на житло?

Задача 6 (до питання про підряд)

Громадянка М. замовила в ательє з власного матеріалу пальто. Напередодні видачі готового пальта в ательє внаслідок замикання електропроводки сталася пожежа. Пальто було знишено, як і інше майно, що знаходилося в ательє. Дайте правову оцінку ситуації. Чи має право М. вимагати відшкодування вартості матеріалу? Чи вправі ательє вимагати оплату за виконану роботу? Чи зміниться вирішення питання, якщо: а) матеріал належав ательє; б) М. вчасно не забрала готовий вироб, а звернулася через місяць після обумовленого строку?

Задача 7 (до питання про підряд)

Столяри О. та В. домовились з П. про будівництво для нього дерев’яного гаража. Вартість робіт, строк виконання були визначені в письмовому документі. Матеріали для будівництва зобов’язувався надати П. до 10 травня 2007 року. Сторони приступили до роботи своєчасно, і вже 28 травня майже всі роботи були завершені. Столяри повідомили замовнику П. про те, що 30 травня просять його приїхати для прийняття роботи. 29 травня залишилося навісити ворота. Вночі з 28 на 29 травня від удару блискавки гараж повністю згорів. П. приїхав ранком 2 червня для прийняття роботи і відмовився оплатити її виконання, вимагаючи від О. та В. безоплатно збудувати новий гараж з власних матеріалів. Проаналізуйте ситуацію і вирішіть спір. Чи зміниться ситуація, якщо удар блискавки відбувся у ніч з 1 на 2 червня?

Задача 8 (до питання про перевезення)

Громадянин Б. згiдно проїзного квитка зайняв мicцe в купе вагону поїзда Чернiгiв-Одеса. Роздягнувшись в купе i залишивши свої речi, Б. пiшов у ресторан повечеряти. Повернувшись у купе, він не виявив своїх речей. Б. пред’явив претензiї провiднику та начальнику поїзда, але тi вiдмовилися зафiксувати факт пропажi i вiдхилили будь-якi вимоги цро вiдшкодування. Повернувшись до Чернiгова, Б. пред’явив позов до управлiння залiзницi про вiдшкодування вартості багажу на суму 820 грн. i моральної шкоди на 1000 грн. В позовнiй заявi вказано, що пропажа стала можливою через невиконання провiдником своїх обов’язкiв. Вирiшiть спiр. Вкажiть вiдмiннiсть мiж поняттями "ручна поклажа", "багаж", "вантажо-багаж". Якi особливостi їх перевезення та вiдшкодування шкоди за їх втрату?

Задача 9 (до питання про страхування)

Громадянин К. застрахував життя і здоров’я сина Віктора. 21 січня 2004 року внаслідок дорожньо-­транспортної пригоди Віктор загинув, К. отримав значні тілесні ушкодження. По факту ДТП була порушена кримінальна справа, вироком суду у скоєнні ДТП встановлена вина К. Страховик відмовив у виплаті страхового відшкодування, оскільки смерть Віктора сталася з вини батька. Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 10 (до питання про комісію)

За договором комісії громадянка О. здала в комісійний магазин столовий сервіз на 12 персон. Через півтора місяця, навідавшись у магазин, О. виявила, що сервіз не реалізовано і вирішила забрати його назад. Продавець погодилася повернути сервіз, але зажадала сплати 10% вартості за його зберігання. Чи правомірні вимоги комісійного магазину? Проаналізуйте ситуацію та вирішіть спір.

Задача 11 (до питання про позику)

За домовленістю по телефону К. (житель м. Києва) переслав поштовим переказом своєму племіннику Л. у м. Донецьк 2 500 грн., необхідних для оплати навчання. Племінник пообіцяв по телефону повернути позичену суму через 2 місяці. Проте ні через 2 місяці, ні за неодноразових нагадувань К. племінник гроші не повернув і почав ухилятися від зустрічей і контактів з К. Через 6 місяців К. звернувся до суду з позовом до Л. про повернення суми боргу. Як доказ позики у суд був наданий корінець поштового переказу із зазначенням адресата, суми переказу та його підпису про одержання суми (переказ з повідомленням). Вирішіть спір.

Задача 12 (до питання про кредит)

За строковим договором банківського вкладу банк гарантував клієнтам виплату 2З% річних. Через 2 місяці банк уже здійснював прийняття вкладів під 17% річних і довів до відома усіх клієнтів, з якими були укладені договори банківського вкладу під 2З% річних, про зміну ставки проценту з 2З% на 17%. Чи правомірні дії банку? Чи можуть вкладники захистити свої права у судовому порядку? Проаналізуйте ст.ст. 651,1061 Цивільного кодексу України.

Задача 13 (до питання про відшкодування шкоди)

Приватне підприємство "Октагон" уклало договір оренди транспортного засобу (мікроавтобуса "Форд") з громадянином М. Згідно умов договору транспортний засіб буде використовуватися для потреб підприємства протягом 3 років. Управління мікроавтобусом буде здійснювати М. за погоджену плату, технічне обслуговування та ремонт будуть проводитися за рахунок ПП. При перевезенні партії вантажу ПП мікроавтобус зіткнувся з легковим автомобілем, що належав Н. В результаті ДТП підприємство понесло витрати на ремонт мікроавтобуса в сумі 1280 грн. Н., як потерпіла сторона, зазнав шкоди в сумі 3400 грн., з яких 1880 використано на медичне обслуговування, решта суми на ремонт автомобіля. Визначте суб’єкта відповідальності. Хто є володільцем джерела підвищеної небезпеки?

Задача 14 (до питання про відшкодування шкоди)

Громадянка Н. проходила парком. Собака породи бультер’єр, що належала громадянину М., напала на Н., порвавши на ній пальто та покусавши руки. Пальто ремонту не підлягало, а від одержаних укусів Н. проходила курс лікування. М. відмовився відшкодовувати шкоду (в т.ч. моральну на суму 1000 грн.). Собака була на повідку, несподівано вирвалася з рук господаря, вдержати ії ні командою, ні силою не вдалося. Н. наполягала на відшкодуванні незалежно від вини господаря, оскільки такі собаки є джерелом підвищеної небезпеки, їх розведення в деяких країнах взагалі заборонено. Вирішіть спір. Визначте підстави, умови та обсяги відповідальності. Що таке джерело підвищеної небезпеки?