Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Дайте визначення поняттю „обмежена дієздатність”.

  2. Фізична особа — підприємець.

  3. Акти цивільного стану.

Основні нормативно-правові акти

  1. Конституція України

  2. Цивільний кодекс України

  3. Господарський кодекс України

Основна література

  1. Борисова В.І. Цивільне право України. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 1030 с.

  2. Буркацький Л.К. Захист цивільного права та інтересу. – К.: Юрінком Інтер. - 2006. – 400 с.

  3. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В.Луця. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 1920 с.

  4. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. Издание второе. – Харьков: Одиссей, 2005. – 960 с.

  5. Цивільне право України: Підручник: Кн. 1 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 736 с.

  6. Цивільне право України: Підручник: Кн. 2 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 640 с.

  7. Цивільний кодекс України: Коментар // За ред. Є.О.Харитонова, О.М.Калітенко. – Харків: Одіссей, 2003. – 856 с.

Тема з. Юридичні особи, держава, автономна республіка крим, територіальні громади як учасники цивільних відносин

План:

  1. Поняття та види юридичних осіб.

  2. Організаційно-правові форми юридичних осіб.

  3. Створення та припинення юридичної особи.

  4. Господарські товариства: поняття і види.

  5. Участь держави, Автономної Республіки Крим, територіальних громад у цивільних відносинах.

Завдання для індивідуальної роботи

Підготувати реферати з таких питань:

  1. Цивільна правоздатність і цивільна дієздатність юридичної особи

  2. Способи реорганізації юридичних осіб

  3. Державна реєстрація юридичних осіб

Практичні завдання

Задача 1

Американський бізнесмен, що є одноособовим власником фірми "Джон Вуд Лтд" звернувся до адвоката за консультацією з питання про оптимальну форму ведення бізнесу в Україні. Фірма, яку має намір створити бізнесмен, повинна задовольняти наступним вимогам: 1) можливість займатися будь-якою комерційною та благодійницькою діяльністю без будь-яких обмежень; 2) забезпечення найбільш повного контролю за діями керівництва фірми; 3) збереження конфіденційності основної фінансової інформації про діяльність фірми (бухгалтерський звіт, баланс і т. і.); 4) обмеження меж відповідальності за зобов’язаннями такої фірми сумою вкладу в її капітал. Адвокату також були задані питання: чи повинна фірма обов’язково бути юридичною особою? Як розуміється термін "юридична особа" в українському праві? Чи можна залучити до фірми в якості співзасновників українських громадян, а також державні та комунальні органи? Дайте консультацію від імені адвоката. Яке підприємство Ви порадите створити?

Задача 2

До реєстраційного органу звернулась група громадян, які бажають створити підприємство по вилову риби в Дніпрі і його затоках. Ознайомившись з наданими на реєстрацію документами, реєстраційний орган повернув документи заявникам, зазначивши такі помилки: 1) Назва підприємства "Кооператив рибалок "Ґетеборг" не відповідає законодавству, оскільки Ґетеборг це шведське, а не українське місто. 2) Установчий договір підписаний головою і секретарем установчих зборів засновників, а не самими учасниками. 3) У статуті не обумовлені загальний розмір вступного внеску та кількість членів кооперативу, а зазначений лише розмір пайового внеску. 4) У статуті передбачено, що розподіл прибутку між членами кооперативу та голосування на загальних зборах здійснюються пропорційно їхнім пайовим внескам, до того ж кожен учасник може за бажанням внести декілька пайових внесків - обидва ці положення суперечать законодавству. Чи правий реєстраційний орган?

Задача 3

Відомий підприємець та меценат Артюх вирішив заснувати музей для пропаганди сучасного прикладного мистецтва України і допомоги молодим митцям в організації їхніх виставок. В розмові з юристом Артюх заявив, що готовий фінансувати створення музею, а надалі, якщо музей не буде окуповувати себе, він готовий періодично перераховувати музею певні грошові суми, означені в установчих документах. Крім того, Артюх наполягав на тому, щоб засновником музею була вся його сім’я, проти чого вона не заперечує, а самий музей носив його ім’я. Оскільки музей створюється як некомерційна організація, його установчі документи повинні повністю виключати відповідальність Артюха або його сім’ї за борги музею. Юрист пояснив Артюху. що жодний з передбачених законодавством видів юридичних осіб не відповідає повністю вимогам Артюха. Тому в даному випадку доведеться створювати нову організаційно-правову форму, що поєднує в собі риси фонду, установи і громадської організації. Чи згодні Ви з доводами юриста? Дайте консультацію про те, в чому полягають відмінності між фондом, установою і громадською організацією. Допоможіть обрати правову форму некомерційної організації, яка б максимально відповідала запитам мецената.