Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив пр ППФ Pl-sem8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Договір побутового підряду

  2. Зберігання речі у ломбарді

  3. Зберігання цінностей у банку

  4. Зберігання речей у камерах схову організацій, підприємств транспорту, у гардеробі організації, у готелі

  5. Публічна обіцянка винагороди

  6. Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення

  7. Рятування здоров’я та життя фізичної особи, майна іншої особи

  8. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави

Основні нормативно-правові акти

  1. Конституція України

  2. Цивільний кодекс України

  3. Житловий кодекс України

  4. Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду: Закон України від 1 грудня 1994 р.

Основна література

  1. Боднар Т.В. Виконання договірних зобов’язань у цивільному праві. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 272 с.

  2. Борисова В.І. Цивільне право України. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 1030 с.

  3. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди / Упоряд.: В.С. Ковальський, Л.П. Ляшко. – К.: Юрінком Інтер. - 2004. – 400 с.

  4. Договірне право. Загальна частина / За ред. О.В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 720 с.

  5. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В.Луця. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 1920 с.

  6. Пацурія Н.Б. Страхове право України. – К.: Юрінком Інтер. - 2006. – 176 с.

  7. Примак В.Д. Вина і добросовісність у цивільному праві. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 432 с.

  8. Примак В.Д. Цивільно-правова відповідальність юридичних осіб. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 432 с.

  9. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. Издание второе. – Харьков: Одиссей, 2005. – 960 с.

  10. Цивільне право України: Підручник: Кн. 1 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 736 с.

  11. Цивільне право України: Підручник: Кн. 2 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 640 с.

  12. Цивільний кодекс України: Коментар // За ред. Є.О.Харитонова, О.М.Калітенко. – Харків: Одіссей, 2003. – 856 с.

Тема 8. Спадкове право

План:

  1. Загальні положення про спадкування.

  2. Спадкування за заповітом.

  3. Спадкування за законом.

  4. Здійснення права на спадкування.

  5. Виконання заповіту.

Завдання для індивідуальної роботи

Підготувати реферати з таких питань:

  1. Поняття, сторони та форма спадкового договору

  2. Заповідальний відказ

  3. Заповіт з умовою

  4. Черговість спадкування за законом

Практичні завдання Задача 1

Громадянин С. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах онукам К., П., Т. та О. 20 листопада 2004 року С. помер. Після його смерті залишилося майно: будинок (140 тис. грн.), автомобіль (15 тис.грн.), телевізор, холодильник, меблі та інші предмети домашньої обстановки (30 тис.грн) та вклад в банку (12 тис.грн.). Т. та П. подали заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини, К - відмовився від належної йому частини спадщини на користь сестри Т., з якою проживав спадкодавець, О. не вчинив жодних дій, що свідчать про прийняття спадщини. Із заявами про прийняття спадщини звернулися також Г. (брат померлого) та Ж. (дочка померлого). Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них спадкує.

Задача 2

Громадянка Н. звернулася з позовом до К. та Т. про поділ спадкового майна. Позивачка зазначила, що у травні 2005 року помер її та відповідачів батько. Після його смерті залишився будинок та автомобіль. К. та І. отримали свідоцтво про право на спадщину і у березні-квітні 2006 року продали житловий будинок та автомобіль. Позивачка зазначила, що вона разом з відповідачами вживала заходів щодо збереження будинку, наглядала за будинком та обробляла присадибну ділянку, і тому ії слід вважати такою, що прийняла спадщину. Які дії свідчать про прийняття спадщини? Вирішіть справу.

Задача 3

Подружжя Н. та П. мали доньку, неповнолітнього сина, тітку, і крім цього на їх утриманні з 30 червня 2005 року знаходився родич П. віком 68 років, який весь час проживав спільно з ними. У травні 2006 року П. помер. Після його смерті відкрилася спадщина загальною вартістю 72 тис. грн., включаючи предмети домашньої обстановки та вжитку вартістю 18 тис. грн. Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них успадковує.

Задача 4

10 серпня 200З року в автокатастрофі загинули батько, дід і прадід неповнолітньої Б. і відкрилася спадщина на житловий будинок та інше майно, власником якого був прадід М. У нотаріальну контору з заявами про прийняття спадщини звернулися Д. та Т. (брат та сестра спадкодавця), і їм було видано свідоцтво про право спадкування. У серпні 2004 року мати неповнолітньої пред’явила в інтересах доньки (Б.) позов до Д. та Т. про визнання недійсним спадкування житлового будинку та анулювання свідоцтва, виданого Д. та Т. Позивачка зазначала, що Б. є спадкоємницею першої черги, і саме їй повинно перейти спадкове майно. Вирішіть справу.

Задача 5

У лютому 2004 року громадянин Н. заявив позов до С. про визнання заповіту недійсним і поділ спадкового майна. Позивач зазначив, що його мати склала заповіт на належний їй будинок на користь відповідачки С. - ­своєї доньки (сестри позивача) перебуваючи у важкому стані, в якому не могла керувати своїми діями. У судовому засіданні Н. змінив підстави позову і просив визнати заповіт недійсним у зв’язку з порушенням таємниці останнього та недотриманням порядку його укладення. Як зазначав позивач і підтвердили свідки Ж. та О., заповіт був складений у палаті лікарю, у присутності інших хворих, посвідчений лікарем і в цей же день вручений відповідачці. Дайте правовий аналіз спору та вирішіть справу.

Задача 6

Громадянин М. уклав з СК "Дністер" договір змішаного страхування, за яким одержувачем страхових сум на випадок смерті був призначений його батько О.. У січні 2004 року М. загинув у автокатастрофі. У червні 2004 року до О. з вимогою про повернення наданого померлому кредиту у розмірі 15 тис. грн. звернувся банк. У вимозі зазначалося, що, оскільки страхова компанія виплатила О. страхову суму, то останній зобов’язаний нести відповідальність за боргами спадкодавців як особа, що прийняла спадщину. Які особливості спадкування страхових сум та вкладів у кредитних установах? Дайте правову оцінку ситуації.